Спеціальні потреби

МАГАТЕ фінансувало ядерні дослідження в окупованому Криму? Розслідування


Головний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідує АЕС у Курську, 27 серпня 2024. REUTERS/Maxim Shemetov
Головний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідує АЕС у Курську, 27 серпня 2024. REUTERS/Maxim Shemetov

Українська влада нерідко критикує Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) за те, що воно закриває очі на російські дії на окупованій Запорізькій АЕС. Розслідування Радіо Свобода, з огляду на отримані документи, доводить, що є й інші вагомі причини для критики. Зокрема щодо фінансування російських ядерних досліджень в окупованому Криму та навчання у Москві фахівців із окупованого Донецька.

Що про це відомо?

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) неодноразово публічно декларувало прихильність територіальній цілісності України.

МАГАТЕ, будучи частиною системи ООН, заявляє, що Статут ООН ніколи не повинен порушуватися, а державні кордони не повинні змінюватися силою, заявляв глава агентства Рафаель Гроссі у травні 2023 року в інтерв'ю американському телеканалу CBS News.

Двома роками раніше Міністерство закордонних справ України наголошувало після зустрічі Дмитра Кулеби (звільнений з посади 5 вересня 2024 року – ред.) з головою МАГАТЕ, що Рафаель Маріано Гроссі підтвердив чітку позицію і МАГАТЕ розмовлятиме лише з Україною щодо всіх ядерних об'єктів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та Криму, оскільки визнає лише суверенітет України над ними.

У 2015 році Росія навіть відмовилася підписувати річний звіт організації через те, що навчальний ядерний реактор під Севастополем був зазначений у ньому як український (Севастополь вказаний як територія України і у інших щорічних звітах МАГАТЕ, наприклад за 2022 рік).

Разом з цим МАГАТЕ, у тому числі після початку повномасштабної війни Росії проти України, вже не раз критикували з боку української влади за зайву толерантність до російських спроб використовувати ядерні об'єкти на окупованих українських територіях у військових цілях.

"Після того, як Україна постійно говорить про ризики на Запорізькій АЕС, світ уже трохи інакше реагує. Окрім однієї людини – Гроссі. З досить дивною послідовністю, я з іронією говорю, Гроссі каже, що немає жодних ризиків, ми не бачимо ризиків", – заявив у липні 2023 року радник глави офісу президента України Михайло Подоляк, назвавши дії МАГАТЕ у зв'язку із ситуацією на ЗАЕС "клоунадою".

Забруднений берег

У розпорядженні Радіо Свобода опинилися кілька внутрішніх документів МАГАТЕ, пов'язаних із двома науковими проєктами, які отримали підтримку агентства.

Перший із цих проєктів – Дослідження тимчасових тенденцій забруднення у прибережних російських районах Чорного моря за допомогою ядерних та інших аналітичних методів. Цей проєкт був запущений восени 2016 року і став частиною ширшої МАГАТЕ, в рамках якої аналогічні дослідження проводили в кількох країнах світу: крім Росії, це Австралія, Італія, В'єтнам, Кувейт та інші.

В угоді про проєкт (IAEA Research Agreement No: 20867/R0, є у розпорядженні Радіо Свобода), підписаній главою однієї з адміністративних секцій МАГАТЕ, коротко описана програма проєкту: "дослідження тимчасових тенденцій неорганічних та органічних забруднень, в окремих російських прибережних районах Чорного моря (морські станції на півострові Тамань, в Анапі, Новоросійську, Туапсе, Сочі та Севастополі)".

"Це порушення, тому що МАГАТЕ офіційно вважає, що Севастополь – це українська територія, як і Донецька область, Луганська область, Запорізька область та всі окуповані території України", – наголошує Ольга Кошарна, колишня членкиня колегії Державної інспекції ядерного регулювання України, незалежня експертка з ядерної енергетики та співзасновниця громадської організації "Антикризовий експертний ядерний центр України".

  • Виконавцем проєкту був Об'єднаний інститут ядерних досліджень (ОІЯД) із підмосковної Дубни, директор ОІЯД підписав угоду.
  • Провідним науковим співробітником проєкту стала Марина Фронтасьєва, співробітниця Лабораторії нейтронної фізики інституту.
  • Угода передбачала, що проєкт буде здійснюватись до вересня 2019 року з можливістю продовження.
  • У тексті угоди не описана фінансова сторона, але в одному з пунктів згадується, що МАГАТЕ виступає спонсором проєкту.

Ще один документ щодо цього проєкту, який отримало Радіо Свобода – адресована МАГАТЕ грантова заявка, підготовлена ОІЯД за кілька місяців до підписання угоди у 2016 році. У ній також неодноразово згадуються плани взяття проб у Севастополі, крім того, у списку релевантних досліджень згадано спільну роботу ОІЯД з Інститутом біології південних морів імені Ковалевського РАН (створено на основі Севастопольської біологічної станції). Цей інститут до російської анексії Криму належав до структури Національної академії наук України (під тією самою назвою). Його сторінка досі доступна на сайті української академії.

У заявці описано і передбачуваний бюджет проєкту на три роки: 165 тисяч євро, включаючи 120 тисяч євро на обладнання. Інститут просив у МАГАТЕ грант у розмірі 15 тисяч євро, решту планував покрити з власних коштів.

Згідно зі списком наукових праць, доданим до заявки на грант МАГАТЕ, у 2014-2015 роках Фронтасьєва опублікувала три статті на основі аналізу проб, узятих біля узбережжя Криму. Вони були виконані спільно з вченими Інституту південних морів у Севастополі, причому у статтях 2014 року він вказаний, як український, у 2015 – вже як російський.

Незважаючи на те, що взяття проб в анексованому Криму було затверджено в підписаній МАГАТЕ угоді, у підсумковій статті про проєкт, опублікованій у 2019 році, Севастополь та Крим не згадуються; йдеться лише взяття проб у межах чорноморського узбережжя російського Краснодарського краю. Серед співавторів Фронтасьєвої у цій звітній роботі – двоє колишніх співробітників Інституту південних морів Національної академії України, Олександра Кравцова та Павло Нехорошков. Обидва співавтори навчалися у Севастопольській філії Московського державного університету (працює в Криму з 1999 року), потім працювали в севастопольському інституті, а потім перейшли на роботу до Фронтасьєвої лабораторії до підмосковного ОІЯД.

Ще один учений, з яким Фрнтасьєва співпрацювала у Криму – співробітниця Інституту біології південних морів Наталія Мільчакова. Мільчакова не тільки залишилася працювати в інституті після російської анексії, а й стала співголовою севастопольського відділення руху "Народний фронт", створеного за ініціативою президента РФ Путіна.

"Мені здається, наука завжди була вищою за політику, і добрі людські відносини зберігаються, незважаючи на складну політичну обстановку", – заявила Марина Фронтасьєва в інтерв'ю у вересні 2024 року.

Чи досліджувалися в рамках підтриманого МАГАТЕ проєкту проби з Криму, як від початку планувалося, Радіо Свобода встановити не вдалося, у відкритих публікаціях вони не згадувалися.

Марія Фронтасьєва не відповіла на лист Радіо Свобода.

Перелітні птахи

Ще один російський науковий проєкт, використаний МАГАТЕ, стосувався вивчення міграції птахів та поширення пташиного грипу за допомогою ізотопного аналізу.

Радіо Свобода отримало доступ до двох документів щодо цього проєкту: контракту (IAEA Research Contract No: 22555), укладеного навесні 2018 року між МАГАТЕ та російським виконавцем, Федеральним центром охорони здоров'я тварин (ФЦОЗТ), а також звітом щодо проєкту, який російська наукова організація направила до МАГАТЕ у вересні 2023 року.

Згідно з контрактом, ФЦОЗТ мав загалом отримати від МАГАТЕ 60 тисяч євро. У звіті російська сторона вказала, що частину зразків пташиного пір'я було зібрано в Криму. Чи це було спочатку узгоджено з МАГАТЕ – невідомо.

Науковий керівник проєкту з російської сторони Віктор Ірза не відповів на лист Радіо Свобода.

Семінар у Москві

21 жовтня в Москві має відкритися регіональний тренінговий курс з фізики брахітерапії (один із видів радіотерапії для лікування раку передміхурової залози). Курс пройде в рамках однієї із програм технічної кооперації МАГАТЕ та фінансово підтримується агентством. Загальна вартість програми – майже 2 мільйони доларів США.

Радіо Свобода отримало список учасників курсу, серед них 22 особи з Вірменії, Білорусі, Киргизстану, Туркменістану та Росії.

Як стверджує дипломатичне джерело Радіо Свобода з Відня, всіх учасників було відібрано секретаріатом МАГАТЕ. Двоє з учасників, які відзначені у внутрішній системі МАГАТЕ, які представляють Російську Федерацію, насправді працюють в окупованому Росією Донецьку, в Республіканському онкологічному центрі імені Бондаря. На скріншоті з внутрішньої інформаційної системи МАГАТЕ, отриманому РС, видно, що місце роботи учасників семінару з Донецька позначено Regional Antitumor Centre, Donetsk, Russian Federation.

"Це непорядок. Я знаю від джерел з нашого дипломатичного представництва (ред.: у Відні), що було не офіційно, але негласно, ухвалено рішення згорнути всі тренінги на території Росії, які оплачуються з бюджету МАГАТЕ. Мені здається важливішим є навіть не те, що на нього приїхали Донеччини, а сам факт проведення такого тренінгу. Так, МАГАТЕ не може ініціювати санкції, наприклад, щодо "Росатома", цього не дозволяє робити Римський статут, але відмовитися проводити за рахунок МАГАТЕ заходи на території Росії вони можуть", – сказала Радіо Свобода Ольга Кошарна.

"Некрасива історія"

Чи може МАГАТЕ свідомо заплющувати очі на атрибуцію окупованих українських регіонів, як російські в деяких проєктах для того, щоб не зіпсувати відносини з Росією і не втратити, наприклад, доступ на Запорізьку атомну станцію? Ольга Кошарна у цьому сумнівається.

"Я не думаю, що це пов'язано. МАГАТЕ і так має доступ до російських атомних станцій, проходять місії з оцінки їхньої експлуатаційної безпеки. Інспектори, які ведуть облік та контроль ядерних матеріалів, теж мають доступ до російських об'єктів мирної атомної енергетики. Спонсорування таких досліджень МАГАТЕ – це негарна історія", – каже експертка.

Кошарна зазначає, що після початку повномасштабного вторгнення, російські позиції в МАГАТЕ не постраждали: кількість росіян у складі секретаріату агентства не скоротилася, Росія продовжує входити до Ради керівників організації.

При цьому російські внески до бюджету МАГАТЕ у 2024 році були порівняно невеликі, лише 1,8% – при тому, що США вносять 25%, Китай – майже 15%, а Німеччина – 6%.

Щодо ситуації на окупованій ЗАЕС, то Кошарна вважає, що робота місії МАГАТЕ там дуже корисна.

"Звітам, які вони публікують, довіряють країни-учасниці МАГАТЕ. Інспектори агентства – це нейтральні спостерігачі у ситуації, коли Росія у чомусь звинувачує Україну і навпаки. Вони фіксують усі інциденти, і я думаю, у набагато більшій кількості, ніж ті, про які повідомляється публічно. З 2024 року вони нарешті почали розрізняти у своїх звітах, хто і звідки стріляв, почали помічати міни, чого вони не робили в 2022 і 2023 роках. Незважаючи на те, що міста Марганець та Нікополь на протилежному від ЗАЕС березі Дніпра щільно обстрілюються з серпня 2022 року, донедавна МАГАТЕ у своїх звітах цього не фіксувало. До речі, вони заїжджають на ЗАЕС з української території, через Василівку. Це була умова України для їхнього перебування на ЗАЕС. Ще однією умовою була відсутність серед спостерігачів громадян Росії", – каже Кошарна.

"Винятково технічний характер"

У відповідь на запит Радіо Свобода у МАГАТЕ заявили, що агентство продовжує розглядати Крим як частину України. Представник агентства додав, що підтримані МАГАТЕ наукові проєкти за участю ОІЯД та Федерального центру охорони здоров'я тварин мали "винятково технічний характер" і не виражають зміну позиції агентства щодо статусу Криму.

"Розглянуті дії підпадають під мандат МАГАТЕ "сприяти обміну науковою та технічною інформацією про мирне використання атомної енергії" і мали винятково технічний характер, не являючи собою зміни позиції Агентства за статусом Криму. Те саме стосується звітів контрагентів щодо таких дослідницьких угод. Думки контрагентів, виражені в їхніх звітах, є їх власними та не відображають позиції МАГАТЕ або його держав-членів", – заявили в агентстві, не відповівши на уточнююче питання про те, чому в такому разі офіційний представник МАГАТЕ підписав документ, у якому Севастополь зазначений як частина Росії.

При цьому в МАГАТЕ ніяк не прокоментували московський тренінг за участю співробітників медичних закладів із Донецька.

"Наша позиція залишається ясною: Україна рішуче виступає проти будь-яких міжнародних проєктів чи інших заходів на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь, оскільки це порушує суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. Жоден з таких проєктів не був узгоджений з Україною", – заявили Радіо Свобода у Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні.

З російського представництва на лист Радіо Свобода не відповіли.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG