Спеціальні потреби

До кінця року українські пілоти будуть готові до керування літаком Mirage 2000, каже Макрон


Президенти та перші леді США та Франції під час церемонії вшанування 80-ї річниці Дня Д у Нормандії, Франція, 6 липня 2024. Фото: AP Photo/Evan Vucci
Президенти та перші леді США та Франції під час церемонії вшанування 80-ї річниці Дня Д у Нормандії, Франція, 6 липня 2024. Фото: AP Photo/Evan Vucci

Президент України під час візиту до Нормандії висловив сподівання, що в українському небі незабаром з'являться такі ж літаки, які пролітали над пляжами Омага у Франції в день 80-ї річниці вшанування висадки союзників у День Д.

"Я впевнений, що настане день, коли Україна побачить у своєму небі такі ж літаки, які ми бачили в небі Нормандії вчора", – сказав Зеленський у зверненні до французьких парламентарів 7 червня. Днем раніше президент України брав участь в церемонії вшанування 80-ї річниці Дня Д у Нормандії.

Президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю французьким виданням 6 червня заявив, що Франція має намір передати Україні свої винищувачі Mirage 2000 виробництва Dassault та навчити українських пілотів у межах нової військової українсько-французької співпраці.

"Завтра ми розпочнемо нову співпрацю й оголосимо про передачу Україні винищувачів Mirage 2000-5 французького виробника Dassault і навчатимемо українських пілотів у Франції", – сказав він.

В інтерв'ю Макрон пов'язав війну в Україні із подіями 1944 року у Нормандії, і запевнив, що Європа не ослабне у своїй підтримці України.

Макрон не уточнив, скільки саме винищувачів надасть Франція, але сказав, що навчити пілотів мають намір до кінця року.

"Зазвичай вам потрібно від п'яти до шести місяців. Тож до кінця року будуть пілоти. Пілоти проходитимуть підготовку у Франції", – сказав він.

Президент Франції також повідомив, що його уряд має намір підготувати до війни цілу бригаду військових - до 4,5 тисяч українців - навчити, оснастити обладнанням та профінансувати. Чи потрібно буде для цього надіслати в Україну французьких інструкторів, він не уточнив.

Таке рішення буде ухвалюватись на основі колективного рішення, сказав президент Франції.

"На цю тему не повинно бути табу. У той момент, коли перед Україною стоїть виклик, ми повинні дати відповідь", - зазначив Еммануель Макрон.

За його словами, раніше Україна звернулась до союзників з проханням додаткової допомоги у швидких навчаннях на українській території.

"Запит є, - сказав Макрон. - 48 годин тому в офіційному листі український президент і його міністр оборони звернулися до всіх союзників, сказавши, що "нам потрібно, аби ви навчили нас швидше, і щоб ви зробили це на нашій землі".

Зеленський у зверненні до Національної Асамблеї Франції висловив захоплення французькою військовою авіацією: "Ваша бойова авіація, блискучі винищувачі під командуванням українських льотчиків доведуть, що Європа сильніша, сильніша за зло, яке посміло їй загрожувати".

"Чи може Путін виграти війну? Ні, тому що ми не маємо права програти, - сказав Зеленський. - Чи може ця війна закінчитися на тих лініях, які є зараз? Ні, тому що немає кордонів для зла ні 80 років тому, ні зараз".

За даними Reuters, напередодні візиту Зеленського дипломати заявляли, що Париж може погодитися відправити військових інструкторів в Україну, враховуючи нагальну потребу Києва швидко мобілізувати більше людей.

Літаки Міраж- 2000 — це багатоцільові одномоторні реактивні винищувачі. До 2030 року Франція має намір замінити свій флот "міражів" на нові винищувачі Rafale. За даними Reuters, Париж також намагається переконати інші країни, які мають літаки "Міраж", постачати їх Україні.

Як повідомляв Голос Америки, українські пілоти зараз тренуються у кількох країнах на американських винищувачах F-16. За даними The New York Times, Україна може отримати до липня шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG