Спеціальні потреби

РФ має повернути ЗАЕС під контроль Києва. Держдеп прокоментував повідомлення про атаку на станцію


Прессекретар Держдепартаменту Метью Міллер під час брифінгу із журналістами.
Прессекретар Держдепартаменту Метью Міллер під час брифінгу із журналістами.

Захоплення Запорізької атомної електростанції, яка є найбільшою в Європі, є дуже ризикованою та небезпечною грою Москви. Про це прессекретар Держдепартаменту Метью Міллер заявив під час брифінгу, відповідаючи на запитання журналістів про повідомлення щодо атак дронів на станцію.

"Росія грає в дуже ризиковану гру, захопивши українську атомну електростанцію, яка є найбільшою в Європі. Те, що вони зробили, - небезпечно. І ми продовжуємо закликати Росію вивести свій військовий і цивільний персонал зі станції та повернути повний контроль компетентним українським органам влади. А також закликаємо Росію утриматись від будь-яких дій, які можуть призвести до ядерного інциденту", - сказав Міллер.

За словами речника Державного департаменту США, американська сторона уважно стежить за ситуацією на станції.

"Нам відомо про атаку безпілотників на Запорізькій атомній електростанції. Ми продовжуємо спостерігати за умовами на станції, а також за офіційним звітом МАГАТЕ, який, на щастя, зазначає, що пошкодження від удару безпілотника не поставили під загрозу ядерну безпеку станції", - пояснив речник відомства.

Метью також вкотре закликав Конгрес схвалити фінансування допомоги Україні.

"Ми беззаперечно побачили збільшення допомоги Україні. І ці зусилля починаються тут, в Сполучених Штатах. Адміністрація Байдена чітко заявляє: ми хочемо, щоб Конгрес ухвалив додатковий пакет, про який просить президент, що гарантуватиме критично необхідну оборонну допомогу Україні", - заявив Міллер.

За його словами, Держдеп також уважно стежить за посиленням співпраці між Росією та Китаєм проти України, зокрема щодо зусиль Пекіна відновити оборонно-промислову базу Москви.

"З самого початку цього конфлікту ми були стурбовані підтримкою Китаєм російської війни проти України. А в останні місяці ми особливо стурбовані зусиллями Китаю допомогти Росії відновити свою оборонно-промислову базу. Ми обговорювали це питання із низкою союзників та партнерів по всьому світу. В останні місяці ми бачимо, що Китай почав відбудовувати цю промислову базу", - зауважив він.

Вашингтон активно обговорює із партнерами ризики посилення співпраці між Пекіном та Москвою для Європи та загалом усього світу.

"По суті, вони заповнюють собою торгівлю з європейськими партнерами, яка була призупинена санкціями після вторгнення. Китай також допомагає постачати компоненти, які збільшують можливості Росії для нападу на Україну. Це, безумовно, має довгостроковий вплив на безпеку Європи та усього світу. Тому держсекретар під час своїх зустрічей із союзниками та партнерами порушує питання необхідності стежити за цими подіями та вживати заходи для запобігання", - підсумував Міллер.

Раніше речниця адміністрації Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що погодження допомоги Україні має бути одним з основних пріоритетів Конгресу після повернення законодавців до роботи у Вашингтоні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG