Спеціальні потреби

Росія намагається підірвати проєвропейський курс Молдови перед президентськими виборами і референдумом наступної неділі


Президентка Молдови Мая Санду (справа) вітає Президентку Європейської Комісії Урсулу фон дер Ляєн під час двосторонньої зустрічі в Кишиневі, 10 жовтня 2024 року. (AFP)
Президентка Молдови Мая Санду (справа) вітає Президентку Європейської Комісії Урсулу фон дер Ляєн під час двосторонньої зустрічі в Кишиневі, 10 жовтня 2024 року. (AFP)

Напередодні президентських виборів у Молдові, призначених на 20-те жовтня, корпорація Meta, якій належить Facebook та Instagram, видалила фейкові облікові записи, які підривали прозахідний курс країни, повідомляє Reuters.

Влада Молдови також заявила, що заблокувала десятки каналів Telegram і чат-ботів, пов’язаних з кампанією з підкупу виборців для голосування «проти» на референдумі про членство в Євросоюзі, який відбудеться одночасно з президентськими виборами.

Повідомлялося, що загалом було заблоковано 15 каналів і 95 чат-ботів, пов’язаних з пов'язаним з Росією олігархом Іланом Шором. Минулого року Шора заочно засудили до 15 років ув’язнення у зв’язку з причетністю до зникнення 1 мільярда доларів з банківської системи Молдови. Він втік до Ізраїлю, а потім до Москви, де заснував політичний рух, спрямований на дестабілізацію чинного уряду в Кишиневі.

За повідомленням Meta, фейкові акаунти критикували президентку країни Маю Санду, яка балотується на другий термін, та проєвропейських політиків, натомість облікові записи, орієнтовані на російськомовних жителів Молдови, підтримували проросійські партії в Молдові.

Всього Meta видалила сім акаунтів у Facebook, 23 сторінки, одну групу та 20 акаунтів у Instagram, з'ясувавши їхній зв'язок з Росією, підконтрольним Росії Придністров'ям та окупованою Росією Луганською областю України.

«Хоча люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися приховати свою особистість та координацію, наше розслідування виявило зв’язок з людьми з Росії та Молдови, які діяли з Придністровського регіону… Ми також знайшли деякі зв’язки із мережею з Луганської області України, яку видалили у грудні 2020 року», – заявили в Meta.

Навесні міжнародні ЗМІ повідомляли про те, що молдовські правоохоронці зупинили ввіз до країни сотень тисяч доларів, які прокремлівський олігарх планував спрямувати на фінансування протестувальників і купівлю голосів на президентських виборах цього місяця та ключовому референдумі в ЄС.

Ця операція, як описує кореспондент у Молодові британської газети The Guardian, була безпрецедентною спробою Росії підірвати прагнення країни до членства в ЄС.

За оцінками уряду, Росія спрямувала в Молдову щонайменше 100 мільйонів євро для маніпулювання виборами та референдумом щодо ЄС.

У четвер глава національної поліції Віорел Чернауцану звинуватив Шор і Москву у створенні складної «мафіозної» схеми купівлі виборців і підкупі голосів 130 000 молдаван, щоб вони проголосували проти референдуму та на користь дружніх з Росією кандидатів. Виступаючи на пресконференції, він назвав це «безпрецедентним, прямим нападом».

У червні США, Велика Британія та Канада заявили, що Москва намагається втрутитися в політику Молдови та намагатиметься спровокувати масові протести, якщо її кампанія провалиться.

20 жовтня у Молдові відбудуться вибори президента, а також референдум про членство у Євросоюзі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG