Спеціальні потреби

Що змусило США дозволити Україні завдавати ударів по Росії американською зброєю. Інтерв'ю із високопосадовцем Білого дому Карпентером


"З часом поле бою змінилося. І ми реагували на те, що робила Росія", - Директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер розповів в інтерв'ю Голосу Америки про те, що спонукало адміністрацію Байдена дозволити ЗСУ завдавати ударів американською зброєю по території РФ
"З часом поле бою змінилося. І ми реагували на те, що робила Росія", - Директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер розповів в інтерв'ю Голосу Америки про те, що спонукало адміністрацію Байдена дозволити ЗСУ завдавати ударів американською зброєю по території РФ

Дозвіл Сполучених Штатів використовувати американську зброю для ураження цілей на території Росії надано для того, щоб українці могли захиститися від російських атак, здійснених безпосередньо через кордон, каже директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер.

Цей дозвіл не стосується ударів на далекій відстані. Водночас він не обмежений регіоном.

Сполучені Штати постійно працюють над зміцненням оборонних спроможностей України й приділяють особливу увагу забезпеченню додаткових засобів ППО для захисту українських громад від російських повітряних обстрілів.

Тим часом наразі серед 32-х союзників НАТО немає консенсусу щодо запрощення України до альянсу на саміті у Вашингтоні 9-11 липня. Втім союзники працюють над наданням Києву потужної допомоги, що б стало містком до членства в майбутньому.

Про це та багато іншого Карпентер розповів в ексклюзивному інтерв’ю кореспондентці Української служби Голосу Америки Юлії Ярмоленко .

Інтерв'ю відредаговане для ясності та плинності.

Юлія Ярмоленко, Голос Америки: Сполучені Штати скасовують заборону Україні використовувати американську зброю для ударів по військових об’єктах по той бік кордону, у Росії. Розкажіть про деталі цього рішення. Що дозволено, і які є обмеження?

Майкл Карпентер, директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США: Це відбувається в контексті російського наступу проти України в Харківській області. Росіяни били по цілях в Україні просто через кордон. І тоді українці звернулися до нас із проханням використати зброю, надану США, щоб мати можливість вдарити по російській зброї, з якої обстрілювали українські поселення, українців та їхні домівки.

Відтак президент доручив своїй команді з національної безпеки розглянути це і доручив їм змінити настанову та дозволити використання наданої Сполученими Штатами зброї, щоб мати можливість завдати ударів у відповідь. Ця настанова наразі набула чинності. Знову ж таки, це було за вказівкою президента, і це було в контексті тих збройних систем, якими стріляли через кордон.

Білий дім змінив рішення щодо ударів по території РФ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Ю.Я.: Пане посол, чи стосується це лише Харківщини? Якщо Росія почне застосовувати таку ж тактику на Сумщині, чи зможуть українці завдавати ударів через кордон там?

Головна ідея – забезпечити, щоб українці могли захистити себе від ударів з тієї зони за кордоном, яка б інакше була захищеною для росіян

М.К.: Це стосується можливості завдавати контрударів одразу через кордон. Це не стосується ATACMS-ів чи ударів на далеку відстань. Головна ідея – забезпечити, щоб українці могли захистити себе від ударів з тієї зони за кордоном, яка б інакше була захищеною для росіян.

Ю.Я.: Тож якщо ми говоримо, наприклад, про Сумщину. І там Україна змогла б робити це?

М.К.: Як я вже сказав, це поширюється на те, щоб українці могли захистити себе. Так - через кордон проти російських атак, які звідти надходять. Бо інакше росіяни насолоджувалися б відносним захистом на своєму боці кордону. І це ще один прояв лідерства президента Байдена в цьому питанні, його рішучості підтримати Україну та дозволити українцям захищати свої міста, свої домівки, свої поселення від жорстокої російської агресії протягом минулих двох з половиною років.

Чи можуть українці бити по території РФ на кордоні з Сумщиною. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Російські атаки руйнують цивільні об'єкти в Харкові, фото 31 травня 2024 року
Російські атаки руйнують цивільні об'єкти в Харкові, фото 31 травня 2024 року

Ю.Я.: Що спонукало адміністрацію змінити цю політику?

М.К.: Як я вже казав раніше, це відбувається в контексті російського наступу в Харківській області. Українська сторона звернулася до нас і попросила надати можливість використовувати американську зброю проти російського вогню з російського боку кордону. І президент негайно, як я вже сказав, наказав своїй команді національної безпеки зайнятися цим.

Ю.Я.: Ви були в Україні не так давно і бачили ситуацію на власні очі. Які сподівання має адміністрація щодо того, як ця зміна у політиці може вплинути на позиції України на полі бою?

М.К.: Ми завжди прагнули надати Україні необхідні оборонні можливості, щоб відбити цей агресивний наступ на їхню територію. І ми продовжуватимемо це робити.

Ю.Я.: Чи ви все ж очікуєте, що ця зміна політики також може вплинути на ситуацію на полі бою, і Україна може взяти верх у найближчі місяці?

М.К.: Ми намагаємося в міру того, як йде час, надати Україні спроможності, які б дозволили Україні захистити свій суверенітет від цієї агресії. І, так, типи систем озброєнь та спроможності, які ми надали, так, вони змінювалися з часом. З часом поле бою змінилося. І ми реагували на те, що робила Росія.

Не забувайте, що Росія теж отримала допомогу від своїх партнерів. В першу чергу це Іран і Північна Корея. І тому ми збільшили внески, які ми зробили разом із нашими союзниками та партнерами. І ми продовжуємо це робити. Щодня, щотижня ми дивимося, як знайти більше систем протиповітряної оборони. Але я б сказав, ми дивимося по всіх напрямках, всіх видах оборонних спроможностей, щоб Україна мала засоби для захисту від цієї агресії.

Ю.Я.: Щодо протиповітряної оборони. Кілька тижнів тому ми почули від міністра Остіна, що Сполучені Штати ведуть переговори із союзниками в Європі, щоб спробувати отримати принаймні ще одну батарею Patriot. Як щодо Сполучених Штатів? Чи варто також очікувати ще одну батарею від Сполучених Штатів?

Ці [російські] напади є звірячими. Часто вони відбуваються в міських густонаселених регіонах, таких як Харків, Одеса, Дніпро та інші міста України. І ми зробимо все можливе, щоб забезпечити покриття протиповітряною обороною, щоб зменшити ризик.

М.К.: Ми дуже уважно розглядаємо, чим ми могли б сприяти потребам протиповітряної оборони України, які на даний момент є дуже гострими. Ми спілкуємось із союзниками та партнерами. Ми спілкуємося по всьому світу з різними країнами, з якими співпрацюємо. І у мене немає жодних оголошень сьогодні, але можу запевнити Вас, що це постійний процес, у якому ми робимо все можливе, щоб розблокувати спроможності протиповітряної оборони для України.

Ми розуміємо, що часто ці напади є звірячими. Часто вони відбуваються в міських густонаселених регіонах, таких як Харків, Одеса, Дніпро та інші міста України. І ми зробимо все можливе, щоб забезпечити покриття протиповітряною обороною, щоб зменшити ризик.

Ю.Я.: Підтримку Заходом України багато критикують за те, що вона є досить реакційною. Коли щось трапляється, - лише тоді це "розблоковує" якісь нові спроможності. Чи варто очікувати, що тепер американська підтримка буде більш проактивною, з огляду на цю зміну в політиці?

М.К.: Дивіться, президент Байден очолив коаліцію з понад 50 країн, щоб розблокувати якомога більше оборонних можливостей для України. Так звана група Рамштайну, або те, що офіційно відомо як Контактна група з питань оборони України, була зібрана міністром оборони Сполучених Штатів за вказівкою президента Байдена, щоб знайти всі можливості, які ми могли б передати Україні, щоб дати їй змогу захистити себе.

Відповідно до Статті 51 Статуту ООН, Україна має зобов’язання та право захищатися від цієї агресії. І ми не шкодували зусиль, надавши, якщо я не помиляюся, понад 81 мільярд доларів підтримки Україні з початку цієї війни. 51 мільярд із них – це військова підтримка.

Архівне фото: система Patriot
Архівне фото: система Patriot

Ю.Я.: Я хотіла би поговорити про саміт НАТО, який відбудеться в липні у Вашингтоні. Цього тижня держсекретар Блінкен у Європі сказав, що ми побачимо дуже сильні результати для України на саміті НАТО у Вашингтоні. Чи є консенсус серед союзників щодо того, як можуть виглядати ці результати? І чи варто чекати запрошення почати переговори про вступ?

М.К.: Держсекретар Блінкен зараз у Празі, щоб обговорити які будуть результати для України, характер підтримки, яку буде надано після Вашингтонського саміту. Ми думаємо, що вона буде дуже потужною. Це, по суті, буде місток до членства.

Зараз немає консенсусу серед 32 союзників по НАТО щодо запрошення України

Тож коли Україна в майбутньому отримає запрошення, а наразі немає консенсусу щодо запрошення зараз, на Вашингтонському саміті – але коли дозволять умови, і коли буде цей консенсус і Україна вступить до альянсу НАТО, ми хочемо переконатися, що Україна буде повністю спроможна з першого ж дня здіснювати стримування і захищатися. І що вона також буде повністю сумісною з НАТО, і зможе по суті брати участь у всіх перевагах, але також брати на себе обов’язки члена альянсу з першого дня.

Тож ми прагнемо розвинути ці спроможності та підтримку за допомогою цього пакету заходів, який зараз, саме в цей момент, обговорюють союзники по НАТО в Празі.

Влітку у Вашингтоні відбудеться саміт НАТО. Архівне фото: міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та генсек НАТО Єнс Столтенберг
Влітку у Вашингтоні відбудеться саміт НАТО. Архівне фото: міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та генсек НАТО Єнс Столтенберг

Ю.Я.: Але не треба очікувати запрошення, щоб почати переговори про вступ, чи не так?

М.К.: Як я вже сказав, зараз немає консенсусу серед 32 союзників щодо запрошення.

Ю.Я.: Чи варто очікувати підписання двосторонньої угоди про безпеку між США та Україною до саміту НАТО?

М.К.: Ми ведемо дискусії з нашими українськими партнерами щодо цього. Ми досягаємо прогресу, але у мене немає жодних оголошень для вас зараз.

Ю.Я.: Сьогодні президент Байден зустрінеться з прем’єр-міністром Бельгії Де Кроо в Білому домі. Які очікування президента Байдена щодо ролі, яку Бельгія може відіграти у використанні заморожених російських активів на користь України?

М.К.: Ми з нетерпінням чекаємо зустрічі з прем’єр-міністром Де Кроо пізніше сьогодні, як ви згадали, тут, у Білому домі. Бельгія є чудовим союзником у НАТО. Вони є членом ЄС. Вони зараз головують в Європейському Союзі. Вони відіграють дуже важливу роль. І президент Байден, як він це робить з кожним європейським лідером, підкреслить наше партнерство на підтримку України.

Тож Бельгія відіграє особливу роль щодо російських суверенних активів, і ми будемо обговорювати, як ми можемо використати надходження від цих знерухомлених російських суверенних активів для підтримки України.

Ю.Я.: Схоже, що президент Байден, швидше за все, пропустить український мирний саміт, який має відбутися у Швейцарії. Це ознака того, що адміністрація не вірить, що цей саміт може дати якісь важливі результати? Або це скоріше ознака року виборів, коли увага адміністрації може бути зміщена більше на внутрішню політику, а не на зовнішньополітичні питання?

Президент Байден був лідером, по суті, вільного світу в активізації підтримки України протягом останніх двох з половиною років

М.К.: По-перше, у мене немає для вас сьогодні оголошення про те, хто братиме участь від Сполучених Штатів. Без сумніву, у нас буде участь високого рівня. Але я також хочу нагадати, що президент Байден був лідером, по суті, вільного світу в активізації підтримки України протягом останніх двох з половиною років. Як я вже згадував, він піднімає питання України з кожним європейським лідером.

Ми очолюємо – я маю на увазі Сполучені Штати – ми очолюємо Контактну групу з питань оборони України в мобілізації оборонних спроможностей для зусиль України із самозахисту на полі бою. Отже, ми зробили багато. Як я вже згадував, 81 мільярд доларів на підтримку з лютого 2022 року, і 51 мільярд із них у формі військової підтримки. Це триватиме. Але ми будемо використовувати можливість цього швейцарського мирного саміту, щоб підкреслити підтримку України, її суверенітету, її територіальної цілісності, принципів Статуту ООН.

І якомога ширше представництво знову підкреслить світову підтримку України та її зусиль із самозахисту.

  • 16x9 Image

    Юлія Ярмоленко

    Кореспондентка Голосу Америки в Білому домі. Ведуча програм ЧасTime і Брифінг. Приєдналася до команди 2015-го. Спеціалізується на американсько-українських відносинах, зовнішній та внутрішній політиці США. Висвітлює президентські вибори у США з 2016-го року. До Вашингтона, працювала журналісткою-міжнародницею у новинах на ICTV. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Народилася в Києві.

    Коли випадає нагода відімкнутися від новин, – читає книжки, подорожує, і пробує виростити буряки, інжир і гострий перець на вашингтонському балконі. 

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG