Спеціальні потреби

В Мін'юсті прокоментували, коли українці зможуть отримувати компенсації за Механізмом ООН


Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра
Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра

Щонайменше рік піде на те, щоб запрацював міжнародний механізм, створений в Гаазі для компенсації шкоди, завданої російською агресією в Україні. Такими оцінками поділилась заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра в інтерв'ю з журналісткою Української служби Голосу Америки Оксаною Бедратенко.

"Зареєструвати в цьому фонді заявки можна буде уже з квітня місяця, - каже Мудра в коментарі Голосу Америки. - Категорії постраждалих і категорії шкоди уже затверджені радою реєстру, і мають бути сертифіковані конференцією сторін, що буде зроблено в квітні ".

Наступним кроком стане створення компенсаційної комісії. "Вона буде створена міжнародною багатосторонньою угодою, яка має бути обговорена, підписана, укладена і ратифікована країнами", - додає посадовиця.

Далі буде створено органи управління, джерела покриття. " Тобто це щонайменше рік, оскільки відповідні норми міжнародного права мають бути витримані. Тому сказати, що можна буде отримати компенсації завтра, на жаль, як би мені цього не хотілося, ми не можемо, але ми над цим працюємо, щоб це запрацювало, щоб люди зрештою мали куди звернутися для отримання компенсації за шкоду", - розповіла заступниця глави Мінюсту України .

Український уряд сподівається заповнити фонд коштом державних російських активів, заморожених на Заході.

Міністр юстиції Денис Малюська під час спілкування з пресою 13 березня у Вашингтоні визнав, що основний крок з конфіскації російських активів має зробити "Група семи", але висловив сподівання, що США можуть затвердити законопроєкт РЕПО і відіграти провідну роль в конфіскації російських активів.

"Ми розуміємо, що основні рішення буде ухвалювати "Група семи", але ми використали цю можливість, щоб просунути заходи зі створення міжнародного реєстру збитків і забезпечити повну відповідальність Російської Федерації, - сказав Малюська.

Генеральний прокурор України Андрій Костін, перебуваючи у Вашингтоні минулого тижня, поділився очікуваннями того, що міжнародне рішення щодо майже 300 мільярдів доларів російських державних активів, заморожених на Заході, вже скоро буде ухвалене.

" Є відчуття того, що ми наближаємося до тієї точки, коли певне рішення буде ухвалене. Складно сказати, чи буде це саме конфіскація, чи буде це використання заморожених активів, наприклад, як гарантії, під які будуть отримані кошти, які будуть потім передані українській державі, або, наприклад, до реєстру збитків Міжнародного компенсаційного механізму, який також вже працює в Гаазі", - вказав Костін в інтерв'ю Голосу Америки.

Міжнародний компенсаційний механізм створюється відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН, яка була прийнята 14 листопада 2022 року, рекомендує країнам створити міжнародний реєстр збитків і визнає необхідність створення компенсаційного механізму. На виконання цієї резолюції в травні 2023 року було оголошено про створення міжнародного реєстру збитків, повідомили в українському Мін'юсті.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG