Спеціальні потреби

Говард Баффет і Тоні Блер: розмінувати Україну для продовольчої безпеки світу може допомогти випуск облігацій


Діти тренуються ходити по мінному полю в реабілітаційному таборі для дітей, постраждалих від війни, організованому благодійним фондом «Голоси дітей», Ужгород, Україна, 27 серпня 2024 р. AP Photo/Efrem Lukatsky
Діти тренуються ходити по мінному полю в реабілітаційному таборі для дітей, постраждалих від війни, організованому благодійним фондом «Голоси дітей», Ужгород, Україна, 27 серпня 2024 р. AP Photo/Efrem Lukatsky

До нових підходів щодо допомоги Україні у розмінуванні території закликали Говард Баффет і Тоні Блер в статті опублікованій The Economist.

Світовий банк підрахував, що для безпечного розмінування України знадобиться близько 34,6 мільярда доларів, свідчить видання.

"Розмінування потребуватиме історичних інвестицій і нових підходів", – цитує видання звіт Інституту глобальних змін Тоні Блера (TBI) та Фундація Говарда Баффета (HGBF).

Сільськогосподарські облігації проти мін

Залучити фінансування можна на ринку сільськогосподарських облігацій, вважають автори статті.

Україна визнана найбільш замінованою країною світу унаслідок агресивної війни Росії.

Безпілотники і штучний інтелект знизять вартість розмінування
The Economist

Територія Україна всіяна мільйонами наземних мін, йдеться у звіті. А це величезна перешкода для післявоєнного відновлення та економічного розвитку України, а також для продовольчої безпеки мільйонів найбільш уразливих людей у світі.

"Ринок сільськогосподарських облігацій для розмінування в Україні міг би допомогти профінансувати очищення економічно продуктивних земель, при цьому виплати здійснюються за рахунок грошових потоків, створених після очищення", – припускають зокрема у Женевському міжнародному центрі гуманітарного розмінування, котрий цитують Баффет і Блер.

Що стосується інновацій у механізованому розмінуванні, то безпілотники і штучний інтелект потенційно знизять вартість розмінування та підвищать ефективності і безпеку операцій.

Росіяни замінували одні з найпродуктивніших ґрунтів у світі

Російські війська, які були змушені відступати, залишили цілі мінні поля на одних з найпродуктивніших сільськогосподарських ґрунтів у світі, нагадують автори статті.

У звіті Міністерства економіки України та Інституту глобальних змін Тоні Блера йдеться про те, країнам світу варто об’єднатися для термінового розмінування земель України не лише її відновлення, але й для забезпечення стабільного постачання продовольства для сотень мільйонів мешканців планети.

Найбільше постраждали від замінування Харківська, Сумська області, Чернігівська, Херсонська та Миколаївська області України.

"Але втрати виходять далеко за межі України, – нагадують автори. – Сотні мільйонів людей у всьому світі покладаються на українське сільськогосподарське виробництво. Втрата експорту з України найбільше вдарила по продовольчо-незабезпечених громадах півдня світу".

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на момент початку російського вторгнення Україна не мала жодної машини із розмінування. Але зараз їх є до 100 і уряд планує отримати ще принаймні 200 машин і залучити 10 000 фахівців у найближчі п’ять років.

​Цього року понад 200 тисяч гектарів родючих земель сапери вже обстежили, очистили від мін та передали аграріям. Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко у Києві під час заходу TBI (Tony Blair Institute) та HGBF (Howard G. Buffett Foundation), присвяченого розмінуванню України.

Для довідки. Говард Баффет є головою та виконавчим директором Фонду Баффета, який з 2022 року виділив Україні понад 800 мільйонів доларів, у тому числі понад 100 мільйонів доларів на підтримку розмінування. Тоні Блер був прем’єр-міністром Великої Британії з 1997 по 2007 рік і є виконавчим головою Інституту глобальних змін Тоні Блера, який співпрацює з політичними лідерами та урядами щодо стратегії, політики та результатів у понад 30 країнах.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG