Спеціальні потреби

Що означає “міст до членства” України в НАТО на практиці – пояснення Білого дому


Старший директор з питань Європи Ради національної безпеки США Майкл Карпентер: Фото: Голос Америки
Старший директор з питань Європи Ради національної безпеки США Майкл Карпентер: Фото: Голос Америки

Створення "мосту до членства" України в НАТО – суттєвий результат саміту, – наголошує старший директор з питань Європи Ради національної безпеки США Майкл Карпентер в інтервʼю з журналісткою Голосу Америки Юлією Ярмоленко.

За його очікуваннями, “українці будуть задоволені результатами саміту”.

“Ми завжди виступали за те, що майбутнє України – у НАТО. Питання у тому, як просигналізувати наше сильне бажання, щоби Україна якомога швидше просувалася до цієї кінцевої мети – членства в альянсі. І те, що ми спробували зробити на цьому саміті, і нам це вдається – ми надаємо цей "міст до членства" Україні”, – говорить Майкл Карпентер.

За словами старшого директора з питань Європи Ради національної безпеки США, на практиці "міст до членства" України в НАТО означає, що НАТО створює ціле нове командування у Вісбадені у Німеччині для підтримки України у навчанні, координації, оснащенні, логістиці, розвитку військ. На додаток до цього, підкреслює Карпентер, є довгострокові фінансові зобов’язання партнерів по НАТО.

“Тут є і політичний компонент, який включає розміщення високопоставленого цивільного представника в Києві для управління інституційним оборонним процесом, поки Україна не стане членом НАТО”, – говорить посадовець Білого дому.

“А на додачу – двосторонні безпекові угоди, F-16, додаткові засоби протиповітряної оборони, про які президент Байден оголосив учора”, – додає Карпентер.

Раніше сьогодні Держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що протягом наступних кількох днів буде оприлюднено "неймовірно потужний пакет" для України, який побудує "міцний міст" для членства України в НАТО.

Держсекретар наголосив, що нещодавно підписані безпекові угоди з Україною США та іншими партнерами означають, що ці країни зобов'язалися на довгострокову перспективу допомогти Україні збудувати оборонну спроможність, що дасть їй можливість стримувати Росію.

"Це посилає найсильніший месидж президенту Росії Володимиру Путіну, що він не протримається довше, ніж Україна, він не протримається довше, ніж партнери України", – сказав Блінкен.

Дивіться також: "Майбутнє України – у НАТО", – директор з питань Європи у Раді з нацбезпеки США Майкл Карпентер. Відео

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG