Спеціальні потреби

"Головне - допомогти економіці" - США розширяють підтримку страхування воєнних ризиків в Україні


Скотт Нейтен, генеральний директор Міжнародної корпорації фінансування розвитку США виступає у Комітеті у закордонних справах Палати представників, 28 лютого 2023 року, на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні. (Фото: AP Photo/Jacquelyn Martin)
Скотт Нейтен, генеральний директор Міжнародної корпорації фінансування розвитку США виступає у Комітеті у закордонних справах Палати представників, 28 лютого 2023 року, на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні. (Фото: AP Photo/Jacquelyn Martin)

Українські та іноземні компанії, які бажають інвестувати у проєкти в Україні, матимуть доступ до розширених можливостей зі страхування політичних ризиків, пов’язаних з війною в країні.

Стало очевидним, що ця відсутність, особливо відсутність страхування ризиків, пов’язаних з війною, стримувала здатність України залучати нові інвестиції та підтримувати економіку, яка була б більш привабливою для участі приватного сектора
Пенні Пріцкер

Це стане можливим завдяки новому пакету фінансування загальною сумою понад 350 мільйонів доларів, оголошеному 12 червня Міжнародною корпорацією фінансування розвитку США в рамках конференції з відновлення України, що відбувається у Берліні.

“Ми дуже раді оголосити про дві речі: розширення нашого загального портфелю страхування політичних ризиків для страхування від воєнних ризиків, що допомагає мобілізувати капітал”, - заявив у коментарі керівниці мовлення Голосу Америки у Східній Європі кореспондентці Мирославі Гонгадзе генеральний директор корпорації Скотт Нейтен.

“Таким чином, ми уклали кілька дуже великих угод, ми надаємо понад 300 мільйонів доларів, про які ми сьогодні оголошуємо кільком клієнтам, - пояснив він, додавши. - Щоб допомогти підтримати економіку, допомогти мобілізувати капітал та інвестиції – ми робимо це шляхом перестрахування місцевої страхової компанії під назвою ARX, надаючи перестрахування на суму 50 мільйонів доларів США, що дає їм можливість видавати страхові поліси українським компаніям, тим організаціям, які залучають інвестиції, й знімати з порядку денного питання про небезпеку збитків від російських авіанападів”.

Пенні Пріцкер, уповноважена США з відбудови України, привітала оголошення про нові страхові гарантії для компаній, які інвестують в українську економіку.

“Це дійсно захопливий момент. Я знаю, що більшість людей не скаже такого, коли мова йде страхування. Але я дуже, дуже схвильована”, - зазначила вона під час свого виступу на конференції в Берліні.

“Відтоді, як я стала спеціальною представницею США з питань економічного відновлення України, я неодноразово чула від українського уряду та партнерів у міжнародній спільноті про виклики для економіки України, пов’язані з відсутністю варіантів страхування як для вітчизняних, так і для іноземних інвесторів. І стало очевидним, що ця відсутність, особливо відсутність страхування ризиків, пов’язаних з війною, стримувала здатність України залучати нові інвестиції та підтримувати економіку, яка була б більш привабливою для участі приватного сектора”, - пояснила Пріцкер.

Як західні партнери можуть допомогти відновити енергопотужності? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:24 0:00

Згідно з повідомленням на вебсайті корпорації, загальна вартість чотирьох нових транзакцій, оголошених 12 червня, становить 357 мільйонів доларів США. З їх урахуванням, загальний обсяг операцій корпорації в Україні з моменту повномасштабного вторгнення Росії склав 848 мільйонів доларів, а весь портфель складає 1,6 мільярда доларів.

Не називаючи конкретних компаній з міркувань безпеки, Міжнародна корпорація з фінансування розвитку повідомила, що 150 мільйонів доларів було виділено для страхування політичних ризиків з метою підтримки поточної діяльності в експортному секторі сільськогосподарської продукції, а 152 мільйони доларів надано для страхування політичних ризиків для української компанії, що працює у промисловому секторі.

Що зараз має вирішальне значення - це допомогти економіці працювати й зберегти роботу людей, щоб бізнеси сплачували податки, залучали інвестиції й мобілізували капітал
Скотт Нейтен

Компанія ARX, українська дочірня компанія фірми Fairfax Financial Holdings Limited, отримає лінію перестрахування на суму 50 мільйонів доларів США за посередництва міжнародного страховика Aon. ARX формуватиме портфель полісів страхування від воєнних ризиків для компаній, що працюють в Україні.

Також було оголошено про надання 5 мільйонів доларів на страхування політичних ризиків для підтримки доступу українських студентів до вищої освіти під час війни.

Наостанок, корпорація надала кредитну гарантію на суму 28 мільйонів доларів США Прокредит Банку в Україні. Співспонсором транзакції виступило агентство USAID.

“Що зараз має вирішальне значення - це допомогти економіці працювати й зберегти роботу людей, щоб бізнеси сплачували податки, залучали інвестиції й мобілізували капітал. Відновлення стане легшим, якщо економіка не зазнає такого падіння. Це важливо для підтримки військових зусиль. Це важливо для підтримки уряду і, що дійсно найважливіше, для людей, щоб вони мали дохід і мали надію на майбутнє”, - додав Нейтен у розмові з Мирославою Гонгадзе.

Пріцкер звернула особливу увагу на цінність партнерства корпорації з міжнародною страховою компанією Aon для забезпечення частини фінансування. За її словами, модель страхування політичних ризиків, втілена завдяки цьому партнерству, може бути достатньо легко запроваджена деінде.

“Те, що зробили Aon і Міжнародна корпорація, — це справді розв'язання цієї проблеми за допомогою практичного, сталого та інноваційного рішення. І тому сьогодні дуже захопливо оголосити про кульмінацію цієї роботи. Те, що створили Aon і Міжнародна корпорація, забезпечує масштабовану, відтворювану систему перестрахування, орієнтовану на українські [бізнеси]. Але це також може слугувати основою для задоволення ширших потреб у страхуванні під час війни та підтримки потреб України у відновленні під час миру”, - пояснила Пріцкер.

“І це справді головний висновок: ми не тільки маємо новий капітал, який надходить на ринок, але ми також маємо щось, що може стати прикладом для інших відтворити те саме. І це сприятиме відновленню місцевої страхової галузі та сприятиме її розвитку. Але це також сприятиме зростанню економіки в цілому”, - додала вона.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG