Спеціальні потреби

У США розглядають можливість зобов'язати жінок реєструватись на випадок військової мобілізації


Понад чверть мільйона жінок служать у війську США. Після війни у В'єтнамі США не оголошували мобілізацію і служба у війську - добровільна
Понад чверть мільйона жінок служать у війську США. Після війни у В'єтнамі США не оголошували мобілізацію і служба у війську - добровільна

Група законодавців від Демократичної партії на чолі із сенатором Джеком Рідом внесла до законопроєкту про військовий бюджет США положення про обов'язкову реєстрацію жінок у випадку військової мобілізації. Комітет

Сенату минулого тижня схвалив законопроєкт із відповідним положенням. Ініціатива вже викликала критику низки політиків.

Хоча мобілізацію в країні не оголошували з часів війни у В'єтнамі понад 50 років тому і служба у війську США є добровільною, чоловіки від 18 років у США мають стати на військовий облік.

Понад чверть мільйона жінок служать у війську США на добровільній основі. Ідею обов'язкової реєстрації жінок для мобілізації почали активно обговорювати на тлі зменшення кількості охочих йти до війська, кажуть оглядачі.

Також, якщо історично більшість військових спеціальностей була закрита для жінок, тепер ситуація змінилась, каже виданню USNews Лоренс Корб, провідний дослідник Центру Американського прогресу. Він закликає не забувати, "наскільки життєво важливу роль жінки відіграють у війську".

Шість країн - Ізраїль, Еритрея, Малі, Марокко, Північна Корея та Туніс - мобілізують жінок до війська, а Бенін, Кабо-Верде, Мозамбік, Норвегія та Швеція зобов'язують жінок реєструватись на випадок військової мобілізації, згідно з даними Центру П'ю, які наводить видання.

Низка республіканців-консерваторів різко розкритикували ідею. Сенатор-республіканець Джош Говлі в ефірі Fox News сказав, що жінок "не треба примушувати служити, якщо вони не хочуть" і що "нормальні люди кажуть: залиште наших дочок в спокої".

Сенатор-республіканець Роджер Вікер, який обіймає високу посаду в Комітеті зі збройних послуг, заявив, що намагатиметься усунути це положення з законопроєкту ще до голосування, пише The Hill.

А от голова Комітету збройних сил Сенату, сенатор-демократ Джек Рід заявив, що США оголосять мобілізацію лише в "дуже серйозній ситуації", і тоді "потрібні будуть всі повносправні люди віком старше 18 років". Він наголосив, що теперішня війна відрізнятиметься від Другої світової, коли основна потреба була в піхоті, і потрібні будуть такі спеціальності як кіберспеціалісти тощо.

У 2016 році Мітч Макконнелл, який зараз очолює меншість республіканців в Сенаті, підтримував реєстрацію жінок для військової мобілізації. За мобілізацію для жінок виступала і сенаторка-республіканка Ліза Мурковські, вказує The New York Times.

Видання припускає, що через значну опозицію, положення навряд чи отримає достатньо голосів у Конгресі.

Дивіться також:

Українську культуру представили у Фінексі до Дня біженця. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG