Спеціальні потреби

Прем'єр Індії відвідає Київ через місяць після поїздки до Москви


Зустріч Моді та Зеленського під час саміту Групи семи у Японії, 20 травня 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Зустріч Моді та Зеленського під час саміту Групи семи у Японії, 20 травня 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді відвідає Україну, повідомило індійське міністерство закордонних справ у понеділок. Це його перша поїздка до України від початку повномасштабного вторгнення Росії і приблизно через місяць після його зустрічі з президентом Путіним у Москві.

Деталі поїздки будуть відомі пізніше, повідомили в МЗС, додавши, що він також відвідає Польщу. Індійські видання повідомили, що очікується, що Моді відвідає дві країни, можливо, з 21 по 23 серпня.

Індійські аналітики кажуть, що візит Моді до Києва має на меті "зменшити шкоду" від його поїздки до Москви, яка збіглася зі смертоносним ударом РФ по дитячій лікарні "Охматдит", що викликало різку критику з боку президента Володимира Зеленського.

8-9 липня Моді здійснив широко розрекламовану поїздку до Москви, під час якої давні друзі Індія та Росія прагнули посилити двосторонню торгівлю та співпрацю в різних сферах, починаючи від атомної енергетики та закінчуючи медициною.

Але цей візит потрапив у заголовки газет, оскільки він збігся зі атакою Кремля по лікарні в Києві, що спонукало Моді використати емоційну мову, щоб висловити неявний публічний докір Путіну на їхній зустрічі.

Моді сказав Путіну, що смерть невинних дітей була болючою і жахливою, і повторив позицію Нью-Делі, що Москва і Київ повинні вирішити свій конфлікт шляхом діалогу та дипломатії, заявивши, що "рішення неможливі на полі бою".

Візит Моді також збігся з самітом НАТО у Вашингтоні 9-10 липня, на якому союзники взялися за підтримку України та протистояння Росії.

США заявили, що висловили занепокоєння Індії щодо її зв’язків з Росією, але також додали, що ці відносини дають Нью-Делі можливість спонукати Путіна припинити війну.

Відтоді провідні індійські дипломати проводили регулярні переговори зі своїми українськими колегами, причому міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар зателефонував українському Дмитру Кулебі, щоб обговорити подальший розвиток двосторонніх зв’язків.

Моді зустрівся з Зеленським на полях саміту Групи семи в Італії в червні та обговорив торгівлю та розширення зв’язків. Лідери також кілька разів спілкувалися телефоном з початку війни в лютому 2022 року.

Україна звернулася до Нью-Делі, щоб допомогти відновити зруйновану війною економіку, запросивши інвестиції від індійських компаній на січневому діловому саміті в Індії.

Індія традиційно має тісні економічні та оборонні зв’язки з Москвою та утримується від критики Росії за її вторгнення, натомість збільшила закупівлі російської нафти до рекордних рівнів, заявивши, що їй потрібно спочатку захистити власні національні інтереси.

Хоча перспектива Індії бути посередником між Росією та Україною, щоб допомогти припинити війну, час від часу піднімалася в дипломатичних колах, заяви Нью-Делі про готовність запропонувати будь-яку підтримку для вирішення конфлікту мирним шляхом звучать розпливчасто.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG