Спеціальні потреби

Росія звинувачує Україну у знищенні драмтеатру в Маріуполі – розвінчання фейку


Драмтеатр у Маріуполі був зруйнований внаслідок бомбування 4 квітня 2022 року. Фото: AP/Alexei Alexandrov
Драмтеатр у Маріуполі був зруйнований внаслідок бомбування 4 квітня 2022 року. Фото: AP/Alexei Alexandrov
Герб Росії

Герб Росії

"… Українські війська завдали серйозних руйнувань … [будівлі] Маріупольського Республіканського Академічного ордену "Знак Пошани" російського драматичного театру".

Фейк

Минулого тижня уряд РФ опублікував "Стратегію державної культурної політики", в якій визначено цілі країни на наступні шість років. План визначає пріоритетність заходів щодо захисту "російських традиційних цінностей" від "згубного" впливу Заходу, що "завдає непоправної шкоди" "основним моральним і культурним нормам". План передбачає збільшення фінансування зусиль з протидії "спробам недружніх держав підірвати всесвітній вплив російської культури".

Однією з головних цілей цієї стратегії є русифікація українців, які живуть під російською окупацією. Для цього московські заклади культури та школи "перевиховуватимуть" українців, починаючи з дитсадка, і навчатимуть їх "історичної правди".

Серед багатьох "історичних правд", висвітлених у російській стратегії, є історія Маріупольського драмтеатру України, який, як стверджується, був "серйозно пошкоджений" військами Збройних сил України.

"З початку проведення військової спеціальної операції українські війська завдали серйозної шкоди знаковим закладам культури, унікальним пам’яткам історії та архітектури, культовим об’єктам. Серед них… [будівля] Маріупольського республіканського академічного ордену "Знак Пошани" російський драмтеатр", – йдеться в документі культурної політики.

Це фейк.

Україна використовувала Маріупольський театр як бомбосховище, а на тротуарі на вулиці великими білими літерами російською мовою було написано "Діти". Росія розбомбила та знищила будівлю 16 березня 2022 року, вбивши до 600 українців.

Associated Press розслідувало вибух і відтворило події того дня зі свідчень 23-х людей, які вижили того дня.

"Серед усіх жахів, які розгортаються на війні в Україні, російське бомбардування Донецького академічного обласного драматичного театру в Маріуполі 16-го березня виділяється як один із найбільш смертоносних нападів на мирне населення. Розслідування Associated Press знайшло докази того, що напад насправді був значно смертоноснішим, ніж вважалось, було вбито близько 600 людей усередині та поза будівлею", — повідомило AP у травні 2022 року.

AP також спростувала тодішні заяви Росії про те, що військовослужбовці українського батальйону "Азов" підірвали заміноване ними укриття. "Ніхто не сумнівався в тому, що театр був знищений російською повітряною атакою, націленою на цивільну ціль з дітьми", — повідомляє AP.

Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), правозахисні організації Human Rights Watch та Amnesty International кваліфікували напад як воєнний злочин.

ОБСЄ у квітні 2022 року повідомило, що в день російського удару у Маріупольському театрі перебували, ховаючись від атак, до 1300 людей. За даними ОБСЄ, щонайменше 300 загинуло під час вибуху, близько 150 змогли втекти. ОБСЄ кваліфікувала атаку як ймовірний воєнний злочин і порушення міжнародного гуманітарного права.

Human Rights Watch перевірила відеозаписи, на яких показано охоплений димом і полум'ям театр Маріуполя після російського удару, і заявила, що напад на цивільні споруди, як у цьому випадку, може бути воєнним злочином, згідно з міжнародним правом.

Розслідування Amnesty International, опубліковане в червні 2022 року, дійшло висновку, що російські війська скоїли "явний воєнний злочин", навмисне обстрілявши Маріупольський театр 16 березня, попри те, що знали, що там ховаються цивільні.

У доповіді детально описується, як дві 500-кілограмові бомби, скинуті російськими винищувачами, влучили в будівлю і вбили сотні людей. Команда кризового реагування Amnesty опитала тих, хто вижив, проаналізувала цифрові докази та використала математичну модель, щоб підтвердити вибухову вагу бомб.

Розслідування відкинуло альтернативні пояснення, визначивши найбільш вірогідним сценарієм є навмисний авіаудар по цивільній цілі.

Після взяття Маріуполя у травні 2022 року російські війська приховано вилучили тіла загиблих і вивезли їх у невідомому напрямку. Москва не дозволила провести жодне незалежне міжнародне розслідування на місці зруйнованого театру.

Донині Росія завдає систематичних авіаударів по житлових районах України у своїх спробах тероризувати українське цивільне населення, щоб нищити інфраструктуру та перетворити українські міста на непридатні для життя міста-привиди, повідомляло AP у червні.

22-го жовтня цього року російські безпілотники обстріляли житловий район в Сумах, убивши трьох мирних жителів, у тому числі 14-річну дівчинку, її матір і тітку. Атака була частиною більшого нічного повітряного штурму у кількох регіонах України.

Дивіться також:

"Що є сучасна російська людина" - друга книга Сенцова вийшла у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG