Спеціальні потреби

Відставка Найєма напередодні конференції у Берліні є для Заходу "незрозумілим і руйнівним кроком". Думки оглядачів


Мустафа Найєм. RFE/RL radiosvoboda.org
Мустафа Найєм. RFE/RL radiosvoboda.org

Відставка Мустафи Найєма з посади глави Агентства відновлення напередодні міжнародної конференції у Берліні з відбудови України є "тривожним дзвінком" і це остання в серії кадрових змін у Києві, які похитнули довіру західних партнерів до уряду президента Володимира Зеленського.

Так на заяву Найєма про подання у відставку реагують західні видання та українські оглядачі.

Постійна протидія, спротив та створення штучних перешкод

Найєм написав, що залишає посаду голови Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України "через системні перешкоджання", серед яких "постійна протидія, спротив та створення штучних перешкод", зокрема урізання бюджетів, зарплат і бюрократичні перепони.

"Очевидно, ми не завжди вписувалися у сьогоднішній стиль та команду державного управління. І не виключаю, що згодом будуть намагання переслідувати та дискредитувати нашу роботу у публічній площині. Насправді, це вже відбувається тривалий час. Я готовий до цього і перед звільненням звернувся до усіх правоохоронних та контролюючих установ з проханням вжити усіх заходів щодо перевірки законності та прозорості рішень, які приймалися Агентством", - заявив колишній посадовець у дописі в Facebook.

Реакції в Україні

У відставку Найєм подав напередодні Міжнародної конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024) 11 та 12 червня в Берліні, що об'єднає лідерів урядів низки країн, міжнародних організацій, бізнесу та громадянського суспільства. Мета URC2024 – консолідувати сталу міжнародну підтримку для відновлення, відбудови, реформування та модернізації України за чотирма напрямками: бізнес, соціальне відновлення, розбудова громад та євроінтеграція.

А потім наші генії геополітики в ОП будуть публічно ображатися, чому західні партнери не дають нам достатньо грошей, зброї та не приїздять на важливі саміти миру

"Одна з причин - ось цей документ, а саме не погодження прем'єром Шмигалем відрядження голові профільного агентства відвідати конференцію в Берліні, над підготовкою якої Агентство з міжнародними партнерами працювали рік, - пише виконавча директорка Центру протидії корупції Дарія Каленюк. - А потім наші генії геополітики в ОП будуть публічно ображатися, чому західні партнери не дають нам достатньо грошей, зброї та не приїздять на важливі саміти миру".

Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Ukraine, назвав відставку Найєма "тривожним знаком": "Ми співпрацювали з ним переважно точково, зокрема щодо деяких законодавчих ініціатив. Однак активно стежили за закупівлями Агенції. І можемо стверджувати, що вони ставали все більш прозорими і конкурентними. ... Окрім цього, Мустафа Найєм на цій посаді двічі ставав викривачем корупції".

"Звісно робота Агентства не була ідеальною. Багато в чому ще було куди розвиватися, - додав Боровик. - Виходить що конференція з відновлення є, а відповідальних за це нема - а ні на політичному, а ні на рівні імплементації".

Рішення не дозволити Найєму бути на конференції у Берліні може створити враження, що український уряд не вважає реконструкцію актуальною проблемою, написала напередодні агенція Bloomberg.

Мустафа Найєм на цій посаді двічі ставав викривачем корупції

Присутність Зеленського дещо компенсує на політичному рівні, але буде невдоволення серед бюрократів, оскільки ситуація "ненормальна", — сказав у коментарі для медіа глава Центру економічної стратегії в Києві Гліб Вишлінський. Він додав, що для західних партнерів це може говорити, що відновлення не є для Києва пріоритетом: "На це немає грошей, важливіша підтримка оборони, а також саміт щодо формули миру в Україні та довгострокове бюджетне фінансування".

Реакції західних видань

У травні Верховна Рада звільнила віцепрем'єр-міністра з відновлення України, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова. Найєм нагадав, що на свою посаду був призначений за поданням Кубракова, і додав, що з його звільненням робота стала "неможливою".

Кубраков користувався широкою повагою міжнародних партнерів, пише Guardian. Одне дипломатичне джерело в Києві назвало його звільнення безпосередньо перед Берлінською конференцією "трохи катастрофою з погляду іміджу".

Порожнеча, залишена Найємом, і відсутність міністра інфраструктури, швидше за все, викличуть запитання щодо здатності та зобов'язань Києва захистити свою критичну інфраструктуру

В коментарі виданню Джош Рудольф, старший науковий співробітник аналітичного центру Німецького фонду Маршалла, сказав, що звільнення Кубракова викликає жаль, оскільки він вважався новатором у боротьбі з корупцією та розбудові прозорості: "Центральна влада прийшла знищити команду, яка будувала прозору систему національного відновлення, і замінити її лоялістами".

Financial Times називає відставку Найєма "останньою в серії кадрових змін у Києві, які похитнули довіру західних партнерів до уряду президента Володимира Зеленського та роздратували деяких українських чиновників".

"Порожнеча, залишена Найємом, і відсутність міністра інфраструктури, швидше за все, викличуть запитання щодо здатності та зобов'язань Києва захистити свою критичну інфраструктуру", - пише FT.

Газета додає, що за словами українських та західних посадовців, "серія звільнень, відставок і перестановок в уряді під керівництвом Зеленського в останні місяці спричинила напругу між Києвом і західними партнерами, які фінансують оборону та реконструкцію України". Усі вони сказали виданню, що попереджали Зеленського та його уряд про те, що вони вважали руйнівними та незрозумілими кроками.

Український урядовець додав, що "США та інші західні партнери хочуть нормальних, передбачуваних відносин зі своїми українськими колегами", натомість "зараз вони втрачають довіру до уряду України через незрозумілі їм кадрові рішення".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG