Спеціальні потреби

США: Індія купувала російську нафту, бо ми хотіли, щоб хтось її купив


Посол США в Індії Ерік Гарсетті вважає, що стосунки США та Індії покращуються і вказує, що Індія допомогла США в певних кроках із обмеження Росії
Посол США в Індії Ерік Гарсетті вважає, що стосунки США та Індії покращуються і вказує, що Індія допомогла США в певних кроках із обмеження Росії

Індія допомагає США стримувати світові ціни на нафту. Про це посол США в Індії Ерік Гарсетті заявив під час конференції в американському Центрі міжнародної політики 9 травня.


"Індія купувала російську нафту, бо ми хотіли, щоб хтось її купив в рамках цінового ліміту. Це не було порушенням санкцій, це було частиною політики, бо ми не хотіли, щоб ціни на сировинні товари зросли. І вони це виконали", - сказав Гарсія.

Для того, щоб обмежити нафтові надходження Кремля і позбавити Путіна коштів на ведення війни в Україні, але не викликати ріст світових цін на нафту, міжнародні союзники України серед іншого ввели цінове обмеження на торгівлю російською нафтою. Росія може купувати страхування на послуги морських перевезень нафти лише якщо її ціна не перевищує 60 доларів за барель.

Щоб обійти санкції Росія створила тіньовий флот. США і союзники регулярно запроваджують санкції проти кораблів та компаній, звинувачених у сприянні такому флотові.

Нафтові санкції часто критикують через їхню неефективність. "Росія заробляє від $500 млн до $1 млрд щодня продаючи нафту", - твітує відомий критик Кремля та фінансист Білл Браудер. Він вказує, що завдяки тіньовому флоту, Росія уникає світових санкцій.

У відповідь на критику уряд США вказує, що санкції проти тіньового флоту працюють, адже виручка Росії від нафти скоротилась на 30%. Також Росія змушена витрачати кошти, які могли б піти на війну, на будівництво тіньового флоту.

Індія допомогла США щодо спільної заяви "Групи 20"

"Під час G20, вони змогли відвести Росію вбік і сказати: приймайте заяву, чи відмовляйтеся від неї", - сказав Гарсетті. Американський дипломат відзначив, що заява лідерів країн в Нью-Делі хоч прямо і не згадувала Росію, очевидно критикувала вторгнення Москви до України і, завдяки позиції Індії, Китай не мав інших варіантів, крім як підписати резолюцію.

За результатами саміту в Нью-Делі у вересні 2023 року, країни Групи 20, включаючи Китай та Росію, схвалили спільну заяву, в якій не було прямо засуджено Росію за вторгнення, однак вказувалось на неприпустимість силою проводити територіальні захоплення та погрожувати застосовувати ядерну зброю.

Велика Британія, США, Франція, Китай та Росія привітали резолюцію. Україна, яка не є членом "Групи 20" висловила розчарування заявою.

Коментуючи стосунки США та Індії, Гарсетті вказав на те, що Індія прагне не вступати в союзи з іншими країнами і декларує незалежність в зовнішній політиці. Він також зауважив, що старше покоління індусів ставиться до Росії добре, через історичні зв'язки з Радянським Союзом. Індія межує з двома великими країнами - Росією та Китаєм і не хоче ворогувати з обома з них. Також через те, що США не продавали Індії зброю раніше, зброя в Індії - російська, і у випадку вторгнення інших країн, Індія хотіла б мати налагоджені поставки зброї, каже дипломат. Все ж Гарсетті переконаний - стосунки США та Індії покращуються.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp і Viber!

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG