Спеціальні потреби

“Квести” народної дипломатії і спецприз від Тайри для дітей за межами України – ініціативи до Дня Незалежності України


Спеціальний квест і приз дітям-читачам українських книг за кордоном запропонувала амбасадорка проєкту Strichka, відома військова парамедикиня та волонтерка Юлія Паєвська “Тайра”. AP Photo/Michael Probst
Спеціальний квест і приз дітям-читачам українських книг за кордоном запропонувала амбасадорка проєкту Strichka, відома військова парамедикиня та волонтерка Юлія Паєвська “Тайра”. AP Photo/Michael Probst

24 серпня українці знову вийдуть на вулиці міст світу. Акції до Дня Незалежності України за кордоном планують як державні установи у сфері дипломатії, наприклад, Український інститут, так і громадські об'єднання української діаспори.

Українці з 18 країн світу та антарктичної станції Вернадського підтвердили участь в ініціативі до Дня Незалежності України

Українці з 18 країн світу та навіть антарктичної станції “Академік Вернадський” підтвердили участь в ініціативі до Дня Незалежності України від Українського інституту та цифрової спільноти українців Strichka.

Їхня мета – висловити вдячність українського народу за підтримку країнам-партнерам.

Крім того, мобільний застосунок Strichka пропонує українцям за кордоном квести для “народної дипломатії”.

Йдеться про завдання, виконуючи які, учасники розказують світові про Україну та її культуру, борються з дезінформацією та пропагандою, синхронно виходять на мітинги тощо.

Спеціальний квест і приз читачам українських книг за кордоном запропонувала амбасадорка проєкту Strichka, відома військова парамедикиня та волонтерка Юлія Паєвська “Тайра”.

Як розповіла Тайра в інтерв'ю Голосу Америки, кожна прочитана книга збільшує шанси на виграш:

Чим більше прочитаєте українських текстів, тим більшим є шанс отримати приз
Тайра

“Отже, завдання від мене – прочитати разом зі вашою дитиною чи дитиною ваших друзів українську книжку. Далі – зробити фото, де дитинка показує прочитану книгу. І ось чим більше ви прочитаєте книжок, якихось українських текстів з дитинкою, тим більшим буде шанс отримати приз!”

На архівному фото - Юлія Паєвська "Тайра" з членами української делегації у Європаламенті, Страсбург, Франція. AP Photo/Jean-Francois Badias
На архівному фото - Юлія Паєвська "Тайра" з членами української делегації у Європаламенті, Страсбург, Франція. AP Photo/Jean-Francois Badias

Народна дипломатія за кордоном

Тайра закликала українців за кордоном ще активніше об’єднуватися і працювати у сфері “народної дипломатії”:

“Це те, чим займаюсь я останнім часом після звільнення, після обміну з полону”.

Для цього волонтерка закликає завантажити мобільний застосунок Strichka. У ньому – анонси, чати для мешканців окремих країн, новини про Україну, корисні матеріали, “Посібник з народної дипломатії” та інше.

Долучившись до акції Українського інституту, Strichka створила спеціальні завдання – “квести”, розповів Голосу Америки співзасновник проєкту Ігор Щедрін:

“Кожен з цих квестів – це простий і цікавий спосіб висловити свою вдячність іноземцям. Знаходьте те завдання, яке вам подобається у застосунку Strichka, робіть його і таким чином ви долучитись до нашої спільної світової акції вже зараз, а 24 серпня, на День незалежності, виходьте на вулиці і долучайтесь до акцій українців по всьому світі”.

Як спільнота українців за кордоном, Strichka була створена у травні цього року, аби об’єднати тих, хто готовий відстоювати інтереси України. За три місяці спільнота об’єднала майже 3 000 українців у різних країнах світу. Одні вже багато років живуть за кордоном, інші — вимушено виїхали під час повномасштабного вторгнення Росії.

Дмитро Шоломко, ексдиректор Google Україна і співзасновник спільноти Strichka каже: “У День Незалежності України ми хочемо ще раз об’єднати всіх українців за кордоном, щоб мотивувати світ і надалі підтримувати Україну”.

Навіть невеликі дії можуть приводити до великого результату, наголошує Шоломко.

Волонтерка Тайра, яка спілкується з високопосадовцями більшості демократичних країн світу, також наголошує, що допомога українців з-за кордону дуже ефективна та допомагає активізовувати підтримку України урядами інших країн.

“Куди б я не приїхала, посадовці тих країн кажуть, що українці – чудові люди, освічені, чемні, виховані, і вони пишаються тим, що українці – у них. І насправді навіть не дуже хочуть відпускати назад. Ну але я маю надію, що ми зберемо всі докупи після перемоги і будемо відбудовувати нашу чудову країну. І всьому світу покажемо як насправді мусить виглядати достойне суспільство”, – каже волонтерка.

Звертаючись до українців за кордоном, як амбасадорка спільноти Stricshka Тайра закликає:

“Долучайтеся, бо це потрібно вам насправді у першу чергу. Це є спільнота для взаємодопомоги, для координації, для того, щоб зробити кращою нашу країну”.

“Я давно зрозуміла, що не варто чекати, коли хтось прийде і зробить так, щоб всім було добре. Так не буде. Ми самі мусимо об'єднуватися і робити це все для своєї країни разом”, – додала вона.

Про нагальні потреби України парамедикиня зауважила: "Нам потрібна дальнобійна зброя і дозволи на її використання, літаки вже працюють і прибудуть ще. Найбільша і найперша потреба – це, звичайно, засоби ППО".

Як повідомляв Голос Америки, Тайра адвокатувала за інтереси України та зокрема пояснювала потребу саме у літаках під час візиту до Сполучених Штатів. Напередодні Дня Незалежності України вона висловила вдячність партнерам за протиповітряну оборону, особливо для Харкова, за який особисто вболівала і "дуже-дуже просила" іноземних лідерів.

Повідомлення з українською подякою та мініпреса: акції від Українського інституту у Європі

Олександра Амброз, менеджерка з комунікацій Українського інституту розповіла Голосу Америки про кампанію "Найменша підтримка", у ході якої українці дякують іноземним друзям. Так, на екранах 20 аеропортів Європи вже можна побачити повідомлення вдячності від українців за підтримку.

Ще одним елементом кампанії стали і мініатюрні газети – видання кишенькового формату, які "прирівнюють реальні дописи європейців на підтримку України до газетних заголовків". Таку мініпресу у символічних кіосках пропонують зокрема у закладах українських компаній, які через повномасштабне вторгнення Росії в Україну були змушені переміститися в Європу.

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Розсилка

Відео - найголовніше

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG