Спеціальні потреби

НАТО готує план з евакуації поранених на випадок війни з Росією


Ілюстративне фото. Навчання НАТО Noble Blueprint 2023, Болгарія, 26 вересня 2023. REUTERS/Stoyan Nenov
Ілюстративне фото. Навчання НАТО Noble Blueprint 2023, Болгарія, 26 вересня 2023. REUTERS/Stoyan Nenov

НАТО готує план із масштабного транспортування поранених військових у разі війни країн альянсу з Росією. Про це в інтерв'ю Reuters заявив генерал-лейтенант Александер Зольфранк, голова Командування матеріально-технічного забезпечення Альянсу.

За словами німецького генерала, у потенційному конфлікті з Росією західні військові, швидше за все, зіткнулися б зі значною зоною бойових дій і великою кількістю поранених військових, а також принаймні тимчасовою відсутністю переваги в повітрі поблизу лінії фронту.

"Завдання полягатиме в тому, щоб швидко забезпечити високоякісну допомогу, у гіршому випадку, коли велика кількість поранених", — сказав він.

За його словами, за такого сценарію НАТО планує координацію транспортування великої кількості поранених військовослужбовців далі від лінії фронту госпітальними потягами, оскільки повітряна евакуація може бути неможливою. Такий ймовірний сценарій медичної евакуації відрізнятиметься від досвіду союзників в Афганістані та Іраку.

Планування медичної евакуації є частиною значно ширшого плану НАТО з метою переглянути і посилити здатність альянсу стримувати та захищатися від будь-якого російського нападу як наслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Зокрема НАТО вперше після Холодної війни розробило великі оборонні плани, в яких чітко описано, як Альянс відповість на можливу атаку Росії.

Раніше Голос Америки повідомляв, що хоча генсек альянсу Єнс Столтенберг казав, що поки НАТО не бачить невідворотної "негайної загрози" з боку Росії, очільник норвезької армії Ерік Крістофферсен заявляв, що Північноатлантичний альянс має лише два-три роки, щоб приготуватись до можливої конфронтації із Росією через те, що Кремль нарощує свою військову міць.

Медіа також повідомляли, що НАТО розробляє численні "наземні коридори", щоб у разі війни Росії на території східноєвропейських країн Альянсу перекидати американські війська та зброю на лінію фронту.

При цьому німецький уряд вперше за понад 30 років затвердив нові рекомендації щодо загальної оборони, які пропонують низку заходів, як-то перекидання військ НАТО на східний фланг і повернення обов'язкової служби для призовників.

В липні на саміті НАТО державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що альянс також готує плани й програми протидії гібридним загрозам Росії та інших країн.

Після саміту оглядачі відзначили, що російська війна розпочала гонитву озброєнь, яка матиме глобальні наслідки, й деякі посадовці наполягають на збільшенні витрат на оборону й на випередженні виробництва зброї новим союзом, який підтримує російську армію в боєздатному стані.

Деякі аналітики також кажуть, що пріоритетом НАТО має бути зміцнення оборони та стримування, щоб уникнути війни, й при цьому НАТО може виявитись неготовим до такої затяжної війни, яку Росія зараз веде в Україні.

На липневих слуханнях у Конгресі комісія зі стратегії нацоборони США висловила припущення, що Америка та союзники можуть програти у разі глобальної війни, адже Китай обійшов США в багатьох воєнних галузях, а спільні воєнні витрати та воєнна готовність нового геополітичного альянсу Росії, Китаю, КНДР та Ірану перевищують можливості США та європейських партнерів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG