Спеціальні потреби

Рютте про план Зеленського: "Не можу сказати, що підтримую увесь план"


Генеральний секретар НАТО Марк Рютте виступає напередодні зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі, Бельгія, 16 жовтня 2024. REUTERS/Yves Herman
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте виступає напередодні зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі, Бельгія, 16 жовтня 2024. REUTERS/Yves Herman

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що "план перемоги", озвучений президентом України Володимиром Зеленським у Верховній Раді, є "хорошим сигналом". При цьому Рютте додав, не має змоги "підтримати його в цілому".

"Це, звичайно, сильний сигнал від Зеленського та його команди, що вони розробили цей план... Це не означає, що я тут можу сказати, що підтримую весь план, це було б трохи складно, оскільки є багато питань, які нам треба краще зрозуміти", – сказав Рютте.

НАТО бере озвучений план до відома, сказав Рютте та запевнив, що союзники обговорять пункти плану, в окремі з них – заглибитися, "щоб зрозуміти, що за цим стоїть".

Це, зі слів Рютте, відбудеться за закритими дверима. Тому він відмовився коментувати окремі елементи плану.

Рютте припустив, що можуть бути "різні погляди на окремі аспекти плану", але це, каже генсек НАТО, "не означає, що ми не стоїмо поряд з Україною, щоб переконатися, що Путін не досягне свого".

Генеральний секретар також підтвердив, що НАТО стоїть пліч-о-пліч з Україною як зараз, так і в майбутньому. А міністри оборони країн НАТО зустрінуться зі своїм українським колегою Рустемом Умєровим 17 жовтня на засіданні Ради Україна-НАТО, щоб обговорити ситуацію на полі бою та найнагальніші потреби України.

Нагадаємо, у виступі Зеленський зазначив, що першим пунктом "плану перемоги" України у війні проти Росії є запрошення України до НАТО, що може стати "справді фундаментальним" для миру.

Пізніше глава місії США при НАТО Джуліан Сміт повідомила, що позиція партнерів, і, зокрема США, залишається незмінною: Альянс не планує найближчим часом запрошувати Київ приєднатись до НАТО.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG