Спеціальні потреби

За яких умов НАТО може застосувати 5-ту статтю у разі гібридної атаки РФ, пояснив глава МЗС Норвегії


Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейд наголосив, що оборона означає не лише захист кордону, а й критично важливої інфраструктури.
Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейд наголосив, що оборона означає не лише захист кордону, а й критично важливої інфраструктури.

Стаття 5 договору про безпеку Північноатлантичного альянсу, яка говорить, що збройний напад на одного члена НАТО вважатиметься нападом на усіх, може бути застосована у випадку гібридної атаки, яка спричинить людські жертви. Так вважає міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейд.

“Союзники визначають, що є збройним нападом на одного або більше її членів. І я б сказав, що кібератака, яка має фізичні наслідки, наприклад, призводить до смерті та руйнувань (що можливо, тому що, наприклад, якщо ви вимкнете енергію в лікарні взимку в Північній Норвегії, це може призвести до смерті та руйнувань), це може бути розцінено як атака, яка запустить в дію статтю 5”, - сказав він в інтерв’ю Голосу Америки на полях саміту НАТО у Вашингтоні.

Повністю стаття 5 звучить наступним чином:

«Сторони погоджуються, що збройний напад на одну або більше з них у Європі чи Північній Америці вважатиметься нападом на них усіх, і, отже, вони погоджуються, що, якщо такий збройний напад відбудеться, кожна з них, здійснюючи право на індивідуальну або колективну самооборону, визнаною статтею 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй, допоможе Стороні або Сторонам, які зазнали такого нападу, шляхом негайного вжиття, індивідуально та спільно з іншими Сторонами, таких дій, які вона вважає необхідними, включаючи використання збройних сил, щоб відновити та підтримувати безпеку північноатлантичного регіону.

Про будь-який такий збройний напад і про всі вжиті внаслідок нього заходи негайно повідомляється Раді Безпеки. Такі заходи припиняються, коли Рада Безпеки вживає заходів, необхідних для відновлення та підтримки міжнародного миру та безпеки».

Міністр вказує, що не договір, а самі союзники, мають визначити, що є порушенням.

Як раніше писав Голос Америки, НАТО готує плани й програми протидії гібридним загрозам Росії та інших країн, сказав державний секретар США Ентоні Блінкен, виступаючи у середу на саміті НАТО у Вашингтоні.


"Той факт, що ми бачили напади в останні місяці, підпали, диверсії, спроби вбивства, неправдиву інформацію, дезінформацію, кіберзагрози... це не поодинокі випадки, це частина навмисної стратегії Росії, спрямованої на підрив нашої безпеки та згуртованості альянсу", – сказав Блінкен.

Перед початком саміту один з високопосадовців НАТО заявив, що одна з країн альянсу може попросити захисту за 5 статтею Північноатлантичного договору через гібридні операції та кібератаки Росії, про що раніше писав Голос Америки.

“У кінцевому підсумку все залежить від того, які дії продовжуватиме вчиняти Росія, – сказав посадовець. – Для нас це дуже зрозуміло, ми знаємо, що у сфері кібернетики речі можуть перейти за межі п’ятої статті, так само і гібридні диверсійні операції.”

Ейд своєю чергою зазначив, що країни Балтії та Скандинавії часто порушують ці теми в рамках НАТО.

“Скандинавсько-Балтійське співробітництво часто виносить цю тему на порядок денний НАТО – гібридні загрози, що походять від Росії, потенційні загрози та реальні загрози критичній інфраструктурі, інтернет-кабелям, телефонії, електромережі тощо. Тому що ми є передовими країнами, які дуже пов'язані між собою. Але це також робить нас більш вразливими”.

Він наголосив, що у сьогоднішньому безпековому середовищі оборона означає не лише захист кордону, а й критично важливої інфраструктури.
Норвегія – четвертий найбільший експортер природного газу у світі, після США, Росії та Катару, 95% якого транспортується через розгалужену мережу підводних трубопроводів до інших європейських країн, відповідно до урядових даних країни. Крім того, Норвегія є значним постачальником нафти та електроенергії в Європу через взаємопов’язані електромережі.

“Все це йде через Північне море і потім до континенту. Тому, звичайно, ми дуже прагнемо переконатися, що наша підводна інфраструктура в безпеці. І ми працюємо із союзниками по НАТО, зокрема з Німеччиною, над патрулюванням і наглядом, як над підводним, так і над морським простором, за тим, що відбувається навколо нашої інфраструктури”.

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG