Спеціальні потреби

НАТО вивчало "український бойовий досвід" на військових навчаннях безпілотників із залученням ЗСУ


Солдати НАТО поруч з безпілотником в рамках саміту альянсу 2016 року в Польщі. Фото: AP/Czarek Sokolowski
Солдати НАТО поруч з безпілотником в рамках саміту альянсу 2016 року в Польщі. Фото: AP/Czarek Sokolowski

Дронні війська України, приватний сектор та наукова спільнота вперше долучились до військових навчань НАТО.

Понад 450 учасників із 19 країн-членів НАТО та ще 3 країн-партнерів у Нідерландах з 10 по 20 вересня 2024 року перевіряли потужності всіх наявних на ринку систем боротьби з безпілотниками. Про це повідомила пресслужба НАТО.

Такі навчання, за повідомленням альянсу, “дають можливість вивчати український бойовий досвід”.

“Навчання, такі як C-UAS TIE, дають унікальну можливість спільно вирішувати нагальні виклики, зокрема автономність і сумісність безпілотних авіаційних систем, а також вивчати бойовий досвід України у протидії малим безпілотникам”, — йдеться в заяві НАТО.

Це щорічні навчання альянсу, цього року тут було випробувано понад 60 систем і технологій боротьби з безпілотниками, зокрема, датчики, системи безпілотних літальних апаратів, пристрої перешкод і кіберперехоплювачі.

Навчання, що тривали 11 днів, завершилися 19 вересня демонстрацією глушіння ворожих дронів та хакерської атаки на них.

Видання Guardian цитує українського військового на ім’я Ярослав, він розповів про протикорабельні безпілотники-камікадзе, які розробила його команда. Український військовий каже, що їхні дрони – це значно дешевший варіант збиття кораблів, ніж використання ракет, як це раніше робила Україна.

В цій індустрії “треба швидко бігти”, — розповів військовий Ярослав виданню The Guardian про ринок безпілотників. “Технологія, яку ви розробляєте, існує три місяці, можливо, шість місяців. Після цього вона застаріла”.

У НАТО повідомили, що “активна участь України в навчаннях є частиною Дорожньої карти інноваційного співробітництва “Україна-НАТО”, яку схвалили лідери альянсу та України на Вашингтонському саміті.

“Інтеграція технологій боротьби з безпілотниками в інтегровану протиповітряну та протиракетну оборону НАТО є важливою для посиленого стримування та оборони Альянсу”, - мовиться у повідомленні НАТО.

Раніше цього тижня, 18 вересня, атака безпілотників спровокувала вибух потужністю землетрусу на великому російському арсеналі ракет. ЗМІ повідомляють, що дронова атака ймовірно була організована українськими військами.

Наступного дня президент Росії Путін заявив про намір збільшити російське виробництво безпілотників у десять разів, до майже 1,4 мільйона одиниць.

Як вважають міжнародні експерти, активне та успішне використання безпілотників у війні Росії проти України спонукало НАТО посилити увагу до загрози дронів, яка може бути використана проти країн альянсу.

“НАТО має занадто мало безпілотників для інтенсивної боротьби з рівним супротивником”, - мовиться у доповіді Центру аналізу європейської політики, яку презентували торік у вересні. - “Ефективна інтеграція систем, які є в конкурентному середовищі, буде серйозним викликом”.

“НАТО сприймає цю загрозу дуже, дуже серйозно. … Це не та область, у якій ми можемо дозволити собі сидіти, склавши руки, та бути пасивними”, — сказав під час навчань у Нідерландах Метт Роупер, керівник Об’єднаного центру розвідки, спостереження та розвідки технологічного агентства НАТО, повідомляє Reuters.

Клаудіо Палесті, співголова робочої групи НАТО з безпілотних систем, під час завершення дронових тренувань, заявив, що ці навчання були адаптовані до таких тенденцій, як перетворення у смертоносну зброю безпілотників FPV, які були розроблені для цивільного використання.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG