Спеціальні потреби

НАТО погодило виділення 40 млрд євро на військову підтримку України у 2025 році - ЗМІ


НАТО узгодило військову підтримку України у розмірі 40 мільярдів євро на наступний рік. На фото - прапори країн-членів НАТО біля штаб-квартири альянсу в Брюсселі 14 березня 2024 року. AP Photo/Virginia Mayo
НАТО узгодило військову підтримку України у розмірі 40 мільярдів євро на наступний рік. На фото - прапори країн-членів НАТО біля штаб-квартири альянсу в Брюсселі 14 березня 2024 року. AP Photo/Virginia Mayo

Країни НАТО погодилися колективно виділити 40 мільярдів євро на фінансування військової допомоги Україні у 2025 році. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на двох неназваних європейських дипломатів.

Ці фінансові зобов’язання становлять частину ширшого пакета підтримки України, який лідери країн НАТО мають намір погодити на саміті альянсу у Вашингтоні 9-11 липня.

Водночас чинному генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу таки не вдалося схилити союзників взяти на себе багаторічні зобов’язання щодо підтримки України.

Початковий план Столтенберга, оприлюднений у червні, передбачав заклик до країн НАТО погодити багаторічну підтримку України обсягом 40 мільярдів євро щороку. При цьому внески повинні були бути пропорційними ВВП країн, відтак США мали б надати половину цієї суми, нагадує агентство DPA.

Однак, за тиждень до початку ювілейного вашингтонського саміту альянсу, союзники не змогли погодити конкретний розподіл внесків, обмежившись загальними твердженнями про те, що ВВП країни повинен "відігравати роль" у такому розподілі.

Reuters повідомляє, що угода про фінансування допомоги Україні міститиме положення про перегляд внесків союзників на майбутніх самітах альянсу.

Також, за словами джерел агентства, країни НАТО вирішили підготувати два звіти протягом 2025 року, щоб визначити, що саме кожна з країн постачає в Україну, і у такий спосіб збільшити прозорість розподілу тягаря підтримки України серед країн альянсу.

Водночас в міру того, як НАТО намагається перебрати на себе більшу роль у координації допомоги Україні, союзники все ще мають розбіжності щодо формулювання, яке описує майбутнє членство України в альянсі.

Офіційна позиція НАТО полягає в тому, що Україна колись приєднається до альянсу.

На торішньому саміті альянсу у Вільнюсі було ухвалене формулювання “Майбутнє України — в НАТО”.

Деякі країни альянсу виступають за посилення цього формулювання, пропонуючи оголосити на саміті у Вашингтоні, що шлях України до членства в НАТО є “незворотнім”, зауважили дипломати.

$2,3 млрд для України: що входитиме у майбутній пакет допомоги США? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:13 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Збори для України у британському графстві Норфолк. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG