Спеціальні потреби

Підтримка України - в центрі уваги під час відкриття саміту НАТО у Вашингтоні


Конференц-центр Волтера Е. Вашингтона напередодні саміту НАТО, 8 липня 2024. AP Photo/Jacquelyn Martin
Конференц-центр Волтера Е. Вашингтона напередодні саміту НАТО, 8 липня 2024. AP Photo/Jacquelyn Martin

НАТО розпочинає ювілейний саміт у Вашингтоні, й підтримка боротьби України проти російського вторгнення посідає перше місце порядку денного.

Очікується, що лідери НАТО завершать розробляти план об'єднання того, що зараз є індивідуальними національними зусиллями з надання допомоги силам оборони України, у скоординовану НАТО програму.

Ця допомога також повинна розширитися новими обіцянками про надання боєприпасів, засобів протиповітряної оборони та іншої допомоги.

На саміті також обговорять так званий "міст" для України до членства в НАТО.

Порядок денний у вівторок включає круглий стіл на тему "Жінки, мир і безпека", організований держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступить на зустрічі керівників оборонної промисловості та офіційних осіб держав НАТО з обговоренням того, як збільшити оборонне виробництво в умовах війни в Україні.

Нарощування виробництва та заповнення запасів зброї та боєприпасів - зараз у центрі уваги союзників по НАТО, оскільки вони прагнуть як підтримати українську армію, так і забезпечити альянс тим, що йому потрібно для власної оборони.

Увечері у вівторок президент США Байден виступить на урочистостях з нагоди 75-ї річниці НАТО.

Байден вступає на саміті на тлі питань у середині США до його передвиборної кампанії після дебатів наприкінці червня, які знову викликали занепокоєння щодо його віку. Президент наполягає, що він відповідає викликам цієї посади і продовжуватиме балотуватися на новий термін.

У союзників по НАТО можуть виникнути власні запитання, оскільки суперник Байдена, колишній президент Дональд Трамп, критикував НАТО та рівень підтримки альянсу США під час його перебування на посаді.

У статті використано матеріали Associated Press і Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG