Спеціальні потреби

Іноземців закликають покинути Ліван через потенційну війну. Україна евакуювала своїх громадян однією з перших


На фото - прихильники ХАМАСу і Хезболли вигукують гасла під час протесту з осудом вбивства лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії та головного командира Хезболли Фуада Шукра, у Сідоні, Ліван, 2 серпня 2024 року. REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo
На фото - прихильники ХАМАСу і Хезболли вигукують гасла під час протесту з осудом вбивства лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії та головного командира Хезболли Фуада Шукра, у Сідоні, Ліван, 2 серпня 2024 року. REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Україна, Франція, Сполучені Штати, Велика Британія, Канада, Йорданія та низка інших країн закликали своїх громадян покинути Ліван через високу небезпеку війни. ГУР та МЗС України евакуювали з країни 30 українців.

"У Лівані наближається нова війна", — пише видання The Guardian, зауважуючи при цьому, що наразі у Бейруті, зокрема, наприклад, на елітному приморському курорті міста вирує звичне життя.

"Війни бувають завжди, кожні два-три роки це відбувається, це нічого нового. Якщо ви живете в Лівані, ви до цього звикнете", – цитує газета місцевого мешканця.

Утім, іноземців закликають евакуюватися на тлі згарози повномасштабної війни.

У суботу, 3 серпня, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі поспілкувався зі своїм американським колегою Ентоні Блінкеном. Вони підтвердили необхідність "деескалації зростаючої напруженості на Близькому Сході та запобігання поширенню конфлікту".

Однак у Лівані заклики із заходу можуть проігнорувати, припускає The Guardian. ЗМІ, пов’язані з Хезболлою, звинуватили американського посередника Амоса Хохштейна у веденні "кампанії дипломатичного обману".

Підтримуваний Іраном ліванський рух Хезболла, який майже щодня веде вогонь із ізраїльськими військами, оголосив, що його бойовики випустили ракети по півночі Ізраїлю вночі на 4 липня.

Ізраїльські військові заявили, що 30 снарядів було випущено з Лівану, більшість з них перехоплено.

На тлі підвищеної готовності Ізраїлю в очікуванні воєнних дій з боку збройних груп, пов’язаних з Тегераном, включаючи Хезболлу та ХАМАС, медики та поліція повідомили, що двоє людей були вбиті в неділю в результаті ножового нападу в передмісті Тель-Авіва.

Нападника, палестинця з окупованого Західного берега, “нейтралізувала” поліція, він був доставлений до лікарні, де був оголошений мертвим.

Тим часом ізраїльські війська продовжували бомбардувати Газу, кажуть свідки та офіційні особи на території, яка перебуває в облозі під контролем ХАМАС, і кінця майже 10-місячній війні, спровокованій торік нападом палестинських бойовиків на південь Ізраїлю 7 жовтня, не видно, інформує Англомовна служба Голосу Америки.

Громадян Франції переконливо попросили уникати поїздок до Лівану, а тих, хто вже перебуває в країні – “вжити заходів, щоб виїхати... якнайшвидше”, повідомило Міністерство закордонних справ Франції.

Тим часом ГУР та МЗС України провели евакуацію своїх громадян з Лівану у суботу, 3 серпня. ГУР висловило вдячність компанії SkyUp Airlines, яка надала літак для цієї мети.

Евакуйовані, серед яких 21 жінка та девʼятеро дітей, вже прибули до польського Жешува та перебувають у безпеці, свідчить ГУР.

Україна стала однією з перших у світі, хто успішно здійснив евакуацію своїх громадян з Лівану. Тим, хто бажає залишити Ліван, необхідно звернутися до Посольства України у країні.

А тим, хто залишається, рекомендовано не брати участі у демонстраціях, неухильно дотримуватися заходів безпеки та утриматися від поїздок до територій, що межують з сирійським кордоном, Ізраїлем, до таборів біженців Нахр Аль-Баред і Беддаві (поблизу м.Тріполі), Айн Аль-Хільвех і Міех Мієх (поблизу м.Сайда); Долини Бекаа; південного передмістя Бейрута (район Дахіє).

Українська громада Лівану активно виступала проти російської війни. На архівному фото - протесту біля посольства Росії в Бейруті, Ліван, 24 лютого 2022 р. AP Photo/Bilal Hussein
Українська громада Лівану активно виступала проти російської війни. На архівному фото - протесту біля посольства Росії в Бейруті, Ліван, 24 лютого 2022 р. AP Photo/Bilal Hussein

Кілька західних авіакомпаній призупинили польоти в регіон. Як повідомляв Голос Америки, безпекова ситуація в регіоні суттєво погіршилася після ракетного удару 27 липня по спортивному майданчику на окупованих Ізраїлем Голанських висотах, внаслідок якого загинули 12 дітей та підлітків.

А на вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії лідер ліванського бойового угруповання Хезболла Хасан Насралла заявив, що відповідь буде “обов'язково” надано. Ліквідація Ханії викликала також клятви помсти з боку Ірану та так званої “осі опору” підтримуваних Тегераном збройних груп.

Ізраїль пообіцяв знищити ХАМАС у відповідь на його безпрецедентну атаку 7 жовтня, яка призвела до загибелі 1197 людей, переважно мирних жителів, згідно з даними AFP, що базуються на офіційних даних Ізраїлю. Бойовики також захопили 251 заручника, 111 з яких досі перебувають у полоні в Газі, у тому числі 39, за словами військових, мертві.

Хезболла вперше випустила ракети по Ізраїлю 8 жовтня "на знак солідарності" з атакою ХАМАС на Ізраїль напередодні, поклавши початок 10-місячній боротьбі, головним чином уздовж лівансько-ізраїльського кордону.

Ізраїльська кампанія проти ХАМАСу призвела до вбивства щонайменше 39 550 людей у Газі, згідно з даними Міністерства охорони здоров’я території.

Ханія, політичний керівник ХАМАСу, був головним учасником переговорів угруповання в спробах припинити війну.

Його вбивство викликало сумніви щодо подальшої життєздатності зусиль катарських, єгипетських і американських посередників щодо досягнення перемир’я та обміну заручниками та полоненими.

У Бейруті не виключають обміну ударами між Ліваном і Ізраїлем. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG