Спеціальні потреби

Війна Ізраїлю проти ХАМАСу триває 12-тий місяць. Нетаньягу обіцяє продовжувати битись


Архівне фото: Ізраїльські війська діють зі свого боку паркану, що відокремлює Ізраїль від Смуги Гази, 29 серпня 2024 року.
Архівне фото: Ізраїльські війська діють зі свого боку паркану, що відокремлює Ізраїль від Смуги Гази, 29 серпня 2024 року.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу в неділю пообіцяв продовжувати війну проти бойовиків ХАМАСу у Газі, заявивши, що його країна "оточена вбивчою ідеологією, керованою іранською віссю зла". Конфлікт триває 12-тий місяць.

Ізраїльський лідер, виступаючи на щотижневій зустрічі вищих урядовців, засудив насильство на Близькому Сході, напад озброєного чоловіка, який убив трьох ізраїльтян на мосту Алленбі між Західним берегом і Йорданією. Ізраїльські сили безпеки відкрили вогонь у відповідь і вбили нападника.

Тим часом у Секторі Гази ізраїльська авіація вбила п'ятьох людей, у тому числі двох жінок, двох дітей і високопоставленого чиновника цивільної оборони.

Нетаньягу описав боротьбу Ізраїлю в біблійних термінах, сказавши: "Ми разом орудуватимемо мечем Давида і з Божою допомогою ми переможемо".

Цитуючи Біблію, Нетаньягу запитав: "Чи вічно буде пожирати меч?"

"На Близькому Сході, — сказав він, — без меча немає "назавжди".

Останніми днями в Ізраїлі відбулися масштабні вуличні протести проти його керівництва 11-місячною війною проти ХАМАСу, а також його нездатності домовитись про припинення вогню з бойовиками та повернення решти приблизно 100 заручників, утримуваних групою бойовиків, яку США визнають терористами.

Але Нетаньягу сказав іншим ізраїльським лідерам, що "переважна більшість громадян Ізраїлю … знають, що ми повністю віддані досягненню цілей війни: ліквідувати ХАМАС, повернути всіх наших заручників, щоб Газа ніколи більше не становила загрози для Ізраїлю, та безпечно повернути наших жителів на півночі та півдні до своїх домівок".

Під час нападу на Західному березі річки Йордан у неділю, військові заявили, що озброєний чоловік під’їхав до мосту Алленбі з йорданської сторони на вантажівці та відкрив вогонь по ізраїльських силах безпеки, які вбили нападника в перестрілці. Зазначається, що троє загиблих були ізраїльськими цивільними особами, всім чоловікам за 50 років.

Військові Ізраїлю патрулюють міст Алленбі між Західним берегом та Йорданом, після стрілянини там. 8 вересня 2024 року
Військові Ізраїлю патрулюють міст Алленбі між Західним берегом та Йорданом, після стрілянини там. 8 вересня 2024 року

Йорданія розслідує стрілянину, повідомило державне інформаційне агентство країни Petra News.

Західна арабська країна уклала мир з Ізраїлем у 1994 році, але глибоко критикує його політику щодо палестинців. У Йорданії проживає велике палестинське населення, і тут відбуваються масові протести проти Ізраїлю через війну в Газі.

Переїзд Алленбі через річку Йордан, також відомий як міст короля Хусейна, в основному використовується ізраїльтянами, палестинцями та міжнародними туристами. Уряди Ізраїлю та Йорданії заявили, що пункт пропуску закрито до подальшого розпорядження, а пізніше Ізраїль оголосив про закриття обох своїх наземних переходів з Йорданією, поблизу Бейт-Шеана на півночі та Ейлата на півдні.

На окупованому Ізраїлем Західному березі річки Йордан стався сплеск насильства після нападу ХАМАС на Газу 7 жовтня, який спровокував там війну. Ізраїль почав майже щоденні військові арешти в густонаселених палестинських житлових районах, також спостерігалося зростання насильства поселенців і нападів палестинців на ізраїльтян.

Цивільна оборона в Газі — перші служби реагування, які діють під керівництвом ХАМАСу — заявила, що недільна атака Ізраїлю була спрямована на будинок заступника директора з північної частини Гази Мохаммеда Мурсі в міському таборі біженців Джабалія.

З боку ізраїльських військових не було жодних коментарів. Армія каже, що намагається не завдавати шкоди мирним жителям і атакує лише бойовиків.

Війна почалась після шокуючого нападу 7 жовтня на південь Ізраїлю минулого року, внаслідок якого загинуло близько 1200 людей і було захоплено близько 250 заручників. Наступ Ізраїлю, здійснений у відповідь, вбив понад 40 000 палестинців, в основному жінок і дітей, хоча ізраїльські військові кажуть, що кількість загиблих включає кілька тисяч бойовиків.

Сполучені Штати, Катар і Єгипет витратили місяці, намагаючись досягти припинення вогню та повернути заручників, але переговори неодноразово зависали.

В статті використано матеріали Associated Press.

  • 16x9 Image

    Англомовна служба Голосу Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG