Спеціальні потреби

Україна хоче отримати від МВФ новий кредит


У Вашингтоні на цьому тижні стартує щорічна зустріч представників Міжнародного валютного фонду і Світового банку, в ході якої Україна планує спробувати змінити умови надання їй кредиту в розмірі 17 мільярдів доларів. Київ наполягає, що через війну з сепаратистами йому необхідні кошти на модернізацію збройних сил. Однак деякі аналітики вважають, що умови збільшення кредиту можуть сильно вдарити по українській економіці.

Незважаючи на діючий в Східній Україні режим припинення вогню, підтримувані Росією сепаратисти продовжують атакувати позиції урядової армії навколо аеропорту Донецька.

На думку аналітиків, триваючий конфлікт загрожує підштовхнути країну до банкрутства.

Голова українського Інституту трансформації суспільства Олег Соскін вважає прогноз Всесвітнього банку щодо скорочення обсягів української економіки на вісім відсотків надто оптимістичним:

«Ми вважаємо, що ВВП України до кінця 2014 року скоротиться приблизно на 15 відсотків. Необхідно пам’ятати, що дві частини країни – Крим та Севастополь – повністю відрізані від неї, а в двох інших великих регіонах – Донецькій та Луганській областях – панує хаос».

До початку конфлікту на сході обсяг експорту з Донецької області становив 1,5 мільярда доларів на місяць, зазначає губернатор області Сергій Тарута. Сьогодні ж, за його словами, більшість компаній в окупованих сепаратистами регіонах припинили свою діяльність. Не працюють ні вугільні шахти, ні металургійні заводи, ні коксохімічні фабрики, ні машинобудівні підприємства. В результаті обсяг експорту скоротився на 50 відсотків.

У квітні Україна підписала з МВФ угоду про надання 17 мільярдів доларів в рамках пакету допомоги на загальну суму 27 мільярдів доларів. Минулого місяця прем’єр-міністр Яценюк заявив, що потрібно більше коштів, оскільки країна знаходиться у стані війни.

Однак, на думку Соскіна, Україні слід добре зважити рішення про позику додаткових коштів у МВФ:

«МВФ завжди думає про те, як отримати гроші назад з відсотками. Тому, природно, вони висунуть Україні відповідні умови і запитають, як вона збирається повертати ці гроші».

Соскін критично оцінює ці умови, які передбачатимуть скорочення витрат і припинення газових субсидій. Зарплати в держсекторі знижуються, а майнові податки зростають.

Однак, як підкреслює губернатор Тарута, ці реформи йдуть паралельно із загальною трансформацією України і тільки зміцнять її перед обличчям нинішньої катастрофи. Він вважає, що зараз саме час, щоб нація згуртувалася в єдиному прагненні до реформ, перетворенню системи влади і перезапуску економіки.

Національний банк України ввів плаваючий курс національної валюти гривні, що впав більш ніж на 40 відсотків. Через це український експорт подешевшав, і тепер потрібно знайти нові ринки.

На думку Соскіна, ослаблення історичної залежності від Росії – здоровий крок для України. Він відзначає, що обсяг українського експорту в ЄС, Азію, Африку та інші регіони стрімко зростає, так що спостерігається хороший товарообіг. Крім того, додає він, країна в значній мірі знижує залежність від російських нафти і газу.

Тим часом наближається зима, і аналітики говорять, що конфлікт між Росією і Україною через газові платежі у розмірі п’яти мільярдів доларів погрожує залишити українців без опалення. Представники європейських органів влдади сподіваються допомогти сторонам укласти тимчасову угоду в цьому місяці.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG