Спеціальні потреби

Новий метод лікування туберкульозу у ВІЛ-позитивних дешевший та ефективніший


Дослідники називають нову схему лікування проривом у лікуванні туберкульозу. Під час клінічних випробувань ця комбінація ліків вбила 99 відсотків туберкульозної бактерії у хворих – протягом всього двох тижнів.
Туберкульоз забирає найбільше життів людей хворих на ВІЛ. Втім великою проблемою у лікуванні туберкульозу у ВІЛ-позитивних є те, що ліки, які використовуються для лікування ВІЛ погано комбінуються із ліками від туберкульозу, або ж мають токсичні побічні ефекти при взаємодії з ними. Втім нещодавно медики запропонували нову комбінацію препаратів, яка однаково успішно проявила себе у лікуванні туберкульозу та ВІЛ.

Дослідники називають нову схему лікування проривом у лікуванні туберкульозу. Під час клінічних випробувань ця комбінація ліків вбила 99 відсотків туберкульозної бактерії у хворих – протягом всього двох тижнів. Доктор Ден Еверітт, один із дослідників, що працюють із новими препаратами, є провідним медичним спеціалістом у Альянсі боротьби з туберкульозом, приватній організації, яка сприяє пошуку нових ліків від туберкульозу. Він каже, що нова схема лікування обіцяє полегшення мільйонам людей із ВІЛ, які хворіють на туберкульоз.

"Та схема лікування, яка використовується зараз, дуже погано взаємодіє із препаратами від ВІЛ і має серйозні побічні ефекти", - каже експерт.

Доктор Готфрід Хірчалл керує програмою з ВІЛ-СНІД у Всесвітній організації охорони здоров’я. Спілкуючись із Голосом Америки по skype, він повідомив, що туберкульоз є надзвичайно поширеним серед хворих на ВІЛ, і без лікування цієї хвороби не можна говорити про безпеку громадського здоров’я.

"Ми прагнемо зблизити програми із лікування ВІЛ та туберкульозу", - зазначає Хірчалл.
Нове поєднання ліків гарантує швидше та простіше лікування та долає проблему відторгнення ліків хворими на ВІЛ та туберкульоз.
"Лише уявіть від 5 до 7 препаратів для лікування туберкульозу плюс 3 препарати від ВІЛ та ще кілька інших – це дуже багато ліків і серйозні побічні ефекти. Тож ми сподіваємося, що ця нова схема лікування з усього трьох препаратів стане значним кроком вперед для пацієнтів із ВІЛ, які зараз змушені ковтати цілу купу пігулок", - каже Ден Еверітт.

Автори нового дослідження кажуть, що комбінація із трьох препаратів може позбавити від необхідності робити уколи пацієнтам, організми яких частково або повністю відторгають ліки від туберкульозу. Окрім того, прогнозується, що нова схема може здешевити вартість лікування туберкульозу на 90 відсотків.

Розсилка

XS
SM
MD
LG