Спеціальні потреби

Новий прем'єр-міністр Нідерландів запевнив, що продовжуватиме підтримку України


Прем'єр-міністр Дік Схооф прибуває на засідання кабінету міністрів нового уряду в Гаазі, Нідерланди, у вівторок, 2 липня 2024 року. AP/Peter Dejong
Прем'єр-міністр Дік Схооф прибуває на засідання кабінету міністрів нового уряду в Гаазі, Нідерланди, у вівторок, 2 липня 2024 року. AP/Peter Dejong

Нідерланди за нової влади продовжуватимуть допомагати Україні, у цьому запевнив президента України Зеленського під час телефонної розмови у середу новий прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф.

"Я запевнив [Володимира Зеленського], що підтримка його країни з боку Нідерландів є непохитною. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну політично, військово та фінансово проти російської агресії, чого б це не коштувало, і скільки б це не тривало", - заявив Схооф у соціальній мережі X.

Своєю чергою президент України побажав новому голові уряду успіхів у його роботі та заявив про планування зустрічі "для подальшого розвитку нашого партнерства". Володимир Зеленський також висловив сподівання, що Нідерланди розширять місію з підготовки українських пілотів на F-16.

Запевнення в продовженні підтримки від нового премʼєра є надзвичайно важливим, адже Нідерланди довгий час були одним з найголовніших партнерів України в Європі, повідомляє Reuters.

Амстердам був одним із ініціаторів міжнародної коаліції з надання Україні винищувачів F-16.

Раніше уряд Нідерландів доправив винищувачі F-16 на навчальну базу в Румунію, де українські військові навчалися керувати та обслуговувати літаки. А вже 2 липня 2024 року Нідерланди видали офіційний дозвіл на експорт перших літаків F-16 в Україну.

Попередній глава уряду Нідерландів Марк Рютте у своєму прощальному звернені до народу закликав країну не припиняти допомогу Україні та підтримувати єдність всередині Європи та НАТО.

“Надзвичайно важливо, щоб наша країна була включена в Європейський Союз і НАТО. ... Разом ми сильніші, ніж наодинці. Особливо зараз, коли війна відбувається за кілька годин польоту від нашої країни”, – зазначив Рютте.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG