Спеціальні потреби

В МЗС відреагували на рішення влади Нігеру розірвати дипвідносини з Україною


Ілюстративне фото. Лідер хунти Нігеру генерал Абдурахман Чіані, 6 липня 2024. REUTERS/ Mahamadou Hamidou
Ілюстративне фото. Лідер хунти Нігеру генерал Абдурахман Чіані, 6 липня 2024. REUTERS/ Mahamadou Hamidou

Україна відкидає будь-які звинувачення на свою адресу у нібито "підтримці нею міжнародного тероризму, порушенні Статуту ООН та міжнародного права" і вважає, що звинувачення з боку влади Нігера є безпідставними. Так в МЗС відреагували на рішення влади Нігеру розірвати дипвідносини з Україною.

"Виходимо з того, що подібне рішення є жестом "солідарності" з тими, хто обрав шлях на зближення з державою-терористом, Російською Федерацією, яка вже понад два роки веде неспровоковану повномасштабну агресивну війну проти України,.. поширює хаос і конфронтацію в усіх куточках світу, включно з Африканським континентом", - додано в заяві.

Африканська країна Нігер оголосила 6 серпня про розрив дипломатичних відносин з Україною через висловлювання офіційних осіб, які нібито свідчать про підтримку Україною угруповань, що беруть участь у бойових діях у сусідньому Малі.

Нагадаємо, раніше уряд Малі оголосив про розрив дипломатичних відносин з Україною через те, що названо причетністю української спецслужби до дій антиурядових повстанців проти малійської армії і російських найманців в тій західноафриканській країні.

Оголошення Малі з’явилося 4 серпня після повідомлень, що минулого місяця озброєні групи повстанців - туарегів в тій країні розгромили армійські підрозділи, вбивши десятки малійських солдатів, а також найманців з російської військової компанії відомої як Вагнер.

У заяві малійського уряду від імені міністра полковника Абдулає Майґа йдеться, що речник української військової розвідки Андрій Юсов, мовляв, "визнав причетність" до дій антиурядових сил, які уряд Малі називає терористичними.

У відповідь українське Міністерство закордонних справ назвало рішення перехідного уряду Малі розірвати дипломатичні відносини з Україною "недалекоглядним та поспішним".

Нині українське дипвідомство підкреслило, що прагне розбудовувати з усіма державами Африки взаємовигідні стосунки на засадах рівності, невтручання у внутрішні справи, поваги до суверенітету й територіальної цілісності.

Оголошення з Малі та Нігера з'явилися на тлі намагань України залучити якомога більше країн так званого Глобального півдня і зокрема держав Африки до міжнародного осуду російської агресії проти України. Український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 4-8 серпня здійснює так зване "четверте африканське турне", відвідуючи Малаві, Замбію і Маврикій на сході Африканського континенту.

Днями також Збройні сили Сполучених Штатів завершили виведення персоналу з авіабази 201 у Нігері, адже правляча хунта Нігеру після державного перевороту минулого року висунула вимогу до США вивести майже 1000 американських військових.

У квітні Росія направила військових інструкторів до Нігеру.

Як повідомляв раніше Голос Америки, російські пропагандистські ресурси широко висвітлюють тему виведення американських військ із Нігеру.

У травні вашингтонське видання The Hill, аналізуючи ситуацію, припустило, що США програють позиції Росії в геополітичній боротьбі за Африку.

Світ реагує на річницю війни в Грузії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG