Спеціальні потреби

Німеччина надала Україні чверть свого арсеналу систем Patriot, й не зможе надати більше таких засобів ППО: Пісторіус


Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус перед засіданням Контактної групи з питань оборони України в рамках зустрічі міністрів оборони НАТО в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі, 13 червня 2024 року. (Фото: SIMON WOHLFAHRT / AFP)
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус перед засіданням Контактної групи з питань оборони України в рамках зустрічі міністрів оборони НАТО в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі, 13 червня 2024 року. (Фото: SIMON WOHLFAHRT / AFP)

Німеччина вже надала Україні 3 системи протиповітряної оборони Patriot, що складає чверть усього арсеналу країни, й не зможе надати додаткові системи. Натомість інші партнери України повинні зробити свій внесок у посилення української ППО.

Про це заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус 13 червня перед початком зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі.

“Ми вже надали 3 системи. Це означає чверть наших можливостей. Тому немає місця для надання навіть більше, ніж ці 3 системи. Надавати системи мають інші партнери”, - сказав Пісторіус, спілкуючись з журналістами.

Він також додав, що у питанні надання Україні німецьких ракет Taurus “на цей момент все сказано”.

Як повідомляв раніше Голос Америки, канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про надання Україні ще однієї системи ППО Patriot з наявних у Німеччині під час конференції з відбудови України, яка відбулася в Берліні 11-12 червня.

Згідно з даними щодо озброєнь, наданих Німеччиною Україні, оприлюдненими на сайті німецького уряду, станом на 22 травня 2024 року країна надала українському війську 2 ЗРК Patriot із запчастинами, невказану кількість ракет до цих систем та 2 пускові установки Patriot, серед інших засобів і озброєнь ППО.

“Протиповітряна оборона є одним із ключових напрямків німецького постачання”, - зазначено на вебсайті уряду.

Відтак беручи до уваги оголошення Шольца 11 червня, Німеччина загалом надасть Україні 3 повноцінні системи Patriot.

Згідно з вебсайтом MissileThreat Центру стратегічних і міжнародних досліджень, система протиповітряної оборони Patriot складається з шести основних компонентів: 1) ракет, 2) пускової установки, 3) радіолокаційного комплексу, 4) станції управління, 5) енергогенераторної установки та 6) високочастотної антени. При цьому стандартна батарея Patriot має від шести до восьми пускових установок.

Тим часом у Міністерстві оборони Польщі повідомили, що систему Patriot, яку США мають у Польщі й пообіцяли відправити в Україну, буде замінено іншою такою системою, яка надійде з іншої частини світу. Сама Польща не погодилася віддати Україні власну систему Patriot.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG