Спеціальні потреби

Зеленський і лідери країн Північної Європи наголосили на важливості саміту миру у Швейцарії, поки Китай відмовився від участі


Прем'єр-міністрка Ісландії Метте Фредеріксен, президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, президент Фінляндії Александер Стубб, прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере під час саміту "Україна - Північна Європа"
Прем'єр-міністрка Ісландії Метте Фредеріксен, президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, президент Фінляндії Александер Стубб, прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере під час саміту "Україна - Північна Європа"

Сполученим Штатам та іншим країнам Заходу, Сходу й Глобального Півдня неймовірно важливо бути на саміті миру у Швейцарії, щоб у перспективі було досягнуто справедливого миру в Україні. Про це під час пресконференції за результатами саміту "Україна - Північна Європа" заявив президент Фінляндії Александер Стубб.

"Я закликаю якомога більше країн з Глобального Півдня, Сходу і, звісно, глобального Заходу, включаючи США, бути там. Це питання того, як ми знайдемо спільний шлях до миру", - сказав Стубб.

Я закликаю якомога більше країн з Глобального Півдня, Сходу і, звісно, глобального Заходу, включаючи США, бути там

"Наша стратегічна мета - перемога України. Ми також вітаємо українську формулу миру, основану на міжнародному праві та Статуті ООН, включаючи повагу до територіальної цілісності України, і ми візьмемо участь на найвищому рівні у майбутньому мирному саміті у Швейцарії та зробимо свій внесок до ширшої участі світу", - підкреслив також прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере оголосив, що Осло також буде представлене на саміті у Швейцарії, "і це буде кроком до того, що стане миром, з яким зможе жити Україна".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що мирний саміт у Швейцарії є "найважливішим" питанням зараз, й зустріч "має дійсно стати глобальним самітом". За його словами, зараз Україна має підтвердження про участь від близько ста країн світу та міжнародних організацій, "але Росія шантажує деяких лідерів і намагається заблокувати участь окремих країн".

"Ми також поки не маємо підтвердження від деяких партнерів", - додав Зеленський.

Участь у саміті США та Китаю

Росія шантажує деяких лідерів і намагається заблокувати участь окремих країн

Участь президента США Джо Байдена на Глобальному саміті миру у Швейцарії 15-16 червня не підтверджена. Ймовірно, глава Білого дому не зможе приїхати, адже в нього запланована участь у фандрейзинговій події Демократичної партії перед президентськими виборами у листопаді.

Джон Кірбі, радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому, заявив, що "незалежно від того, хто представлятиме США на саміті миру, не можна говорити, що Сполучені Штати не приходять на допомогу Україні".

Нині китайське МЗС заявило, що Пекін не братиме участі у швейцарському саміті через те, що туди не запрошують представників Росії.

Китай завжди наполягав на тому, щоб міжнародна мирна конференція була схвалена як Росією, так і Україною

"Китай завжди наполягав на тому, щоб міжнародна мирна конференція була схвалена як Росією, так і Україною, за рівноправної участі всіх сторін, і щоб усі мирні пропозиції обговорювалися чесно та рівноправно. Інакше йому буде важко відігравати суттєву роль у відновленні миру", - заявила речниця відомства Мао Нінг.

Саміт НАТО і ППО

Щодо питання євроатлантичної інтеграції Києва український глава заявив, що на зустрічі з лідерами країн Північної Європи обговорив потребу почати переговори про вступ до ЄС "уже у червні".

Говорячи про липневий саміт НАТО у Вашингтоні Зеленський сказав: "Саміт має бути результативним, і Україна вважає, що цього неможливо досягти без розв'язання питання про запрошення України до НАТО". Нагадаємо, під час зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу в американській столиці 9-11 липня очікують, що Київ не отримає офіційного запрошення вступити у НАТО.

Ми повинні зробити все, щоб знищити російську військову авіацію - так само як ми вже знищуємо російські військові кораблі

Говорячи про ситуацію на фронті та західну військову допомогу, Зеленський сказав, що ключем "до позитивних змін для нас на фронті та загалом у війні" для України є повітряна оборона, тож Київ намагається отримати від західних союзників системи Patriot якомога швидше.

"Росія не має іншої фундаментальної переваги, окрім авіабомб, ракет і бойової авіації. Ми повинні зробити все, щоб знищити російську військову авіацію - так само як ми вже знищуємо російські військові кораблі у Чорноморському регіоні", - сказав Зеленський. Він додав, що під час зустрічей у Стокгольмі говорив з лідерами північноєвропейських країн про те, як прискорити доправлення Patriot до України.

Прем'єр-міністр Норвегії підкреслив, що представники п'яти країн Північної Європи - "прагматичні й практичні люди".

"Ми обіцяємо підтримку Україні, ми надаємо те, що обіцяємо, і ми виконуємо обіцянки. Також ми хочемо бути дуже практичними у тому, щоб почути ваш заклик щодо повітряної оборони, надаючи те, що у нас може бути, допомагаючи фінансувати те, що мають і можуть пожертвувати інші, і ми уважно слухаємо те, про що просять ваші представники, коли хочуть порушувати окремі питання", - додав глава норвезького уряду.

Безпекові угоди

Під час саміту Зеленський підписав зі Швецією, Норвегією та Ісландією угоди щодо безпекової співпраці, які окрім коштів на розвиток оборонного комплексу України, також підтримують майбутню інтеграцію України до євроатлантичних інституцій, зокрема вступ до ЄС і НАТО.

унікальною частиною угоди зі Швецією є надання.. літаків ASC 890, а також перспектива.. літаків JAS 39 Gripen

Зокрема відповідно до угоди про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Швецією Стокгольм надасть Києву військову допомогу на приблизно 6,5 мільярда євро у 2024-2026 роках. "Швеція вже надала й надалі передаватиме Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90", а "унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen".

Безпекова угода з Норвегією закладає майже 6,4 мільярда євро на 2023–2027 роки для України. Також "разом із союзниками Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16", а також "зробить вагомий внесок у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, продовжить надавати системи NASAMS, а також обладнання до них і навчатиме фахівців".

Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16

Відповідно до безпекової угоди з Ісландією Рейк'явік протягом 2024-2028 років щороку виділятиме Києву близько 27 мільйонів євро, а також "зобов'язується продовжувати транспортувати в Україну військові вантажі й обладнання від союзників по НАТО зафрахтованими вантажними літаками" й "приділятиме особливу увагу підтримці й спорядженню українських жінок" у ЗСУ.

Раніше схожі безпекові угоди Україна підписала з іншими країнами Північної Європи - Данією та Фінляндією. Загалом же Київ підписав 15 документів про співпрацю у галузі безпеки із низкою країн НАТО, зокрема з Великою Британією, Німеччиною, Францією і Канадою.

Напередодні медіа повідомили, що на полях саміту лідерів G7 в Італії, що відбудеться 13-15 червня президенти Джо Байден і Володимир Зеленський підпишуть двосторонню безпекову угоду між США та Україною.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG