Спеціальні потреби

Новим очільником МЗС став Андрій Сибіга. Реакції на Заході


Фото: новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, Reuters
Фото: новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, Reuters

В четвер Верховна Рада призначила дипломата зі стажем Андрія Сибігу міністром закордонних справ.

Це призначення, ймовірно, не вплине на міжнародну політику, пише Reuters із посиланням на оцінки аналітиків. Агенція зауважує, що президент України Володимир Зеленський та його Офіс грають "першу скрипку" в українській міжнародній політиці часів війни.

Французьке видання France 24 також наголошує, що аналітики не очікують суттєвих змін у зовнішній політиці, бо новий міністр закордонних справ вже відігравав суттєву роль у ключових питаннях зовнішньої політики.

Класичний дипломат”

Видання Politico у короткій замітці про призначення Сибіги відзначає, що за інформацією від джерел видання, близьких до офісу президента України, Сибіга – “сильний, класичний дипломат, дуже досвідчений, і працює із [міжнародними] партнерами з початку [повномасштабного] вторгнення в Україну у лютому 2022 року”.

Стиль керівництва міністерством зміниться, припускає колишній посол США в Україні Вільям Тейлор. Журналіст Foreign Policy цитує Тейлора, який вважає, що новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга "матиме інший стиль (управління), на відміну від Кулеби", й "ймовірно, запровадить більше дисципліни у міністерстві". Тейлор вважає Сибігу більш формальним.

Поїздка до США

Цього місяця очікується візит президента України Зеленського до США, де він планує представити "план перемоги" президенту США Джо Байдену. Видання Washington Post відзначає, що Зеленський може приїхати до США разом із Сибігою.

Матиме інший стиль (управління), на відміну від Кулеби, ймовірно, запровадить більше дисципліни у міністерстві
Колишній посол США в Україні Вільям Тейлор

Робота з Глобальним півднем

Зміна керівника МЗС, пише Reuters відбулась в час, коли Київ намагається проводити "делікатну дипломатію", щоб забезпечити більше допомоги союзників та отримати прихильність Глобального півдня.

Bloomberg також нагадує, що Сибіга раніше працював послом України у Туреччині, а також першим заступником міністра закордонних справ України.

На роботі Сибіги послом України у Туреччині наголошує і Washington Post: “Ймовірно, цей досвід сприймається як перевага через важливу роль, яку Туреччина відіграє у війні”.

За часів роботи Сибіги послом у Туреччині Україна отримувала “байрактари” турецького виробництва, а також підписала угоду про вільну торгівлю між Туреччиною та Україною.

Коли Сибіга обіймав посаду першого заступника міністра закордонних справ, він сфокусувався на розвитку відносин із Китаєм та закликав Пекін взяти участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії під час візиту до Китаю у червні.

Голоси партнерів

Міністерство закордонних справ Польщі привітало Сибігу в дописі на X, зазначивши, що вони сподіваються “на подальшу співпрацю заради європейського майбутнього України”, відзначивши внесок Сибіги у розвиток українсько-польських відносин.

Міністр закордонних справ, ЄС і співробітництва Іспанії Хосе Мануель Альбарес також підкреслив майбутню роботу разом із Сибігою над європейським шляхом України.

Схожу заяву розмістив офіційний акаунт в X Міністерства закордонних справ Болгарії.

Турецький дипломат, який раніше обіймав посади міністра Туреччини з питань ЄС та президента Генасамблеї ООН Волкан Бозкир привітав нового міністра закордонних справ України та висловив сподівання, що Сибіга зможе сприяти миру та стабільності в регіоні.

Дивіться також: Найбільші урядові перестановки в час війни в Україні коментують західні видання

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG