Спеціальні потреби

Позбавлення волі тисяч українських цивільних має ознаки злочину проти людяності – доповідачки ОБСЄ у Гельсінській комісії


Звіт ОБСЄ підкреслює, що свавільне позбавлення волі цивільного населення України почалося в окупованому та незаконно анексованому Криму ще навесні 2014 року. На фото – підвал, в якому російські сили утримували позбавлених волі в Херсоні. (AP)
Звіт ОБСЄ підкреслює, що свавільне позбавлення волі цивільного населення України почалося в окупованому та незаконно анексованому Криму ще навесні 2014 року. На фото – підвал, в якому російські сили утримували позбавлених волі в Херсоні. (AP)

З початку російської агресії проти України, у 2014 році, Росія в порушення міжнародних конвенцій та без законних підстав позбавила волі тисячі українських цивільних, що становить воєнний злочин і злочин проти людяності.

Про це мовиться у спеціальному звіті Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) від квітня цього року, який обговорювали в американському Конгресі.

Під час презентації звіту, його результатів та рекомендацій у Гельсінській комісії США, його авторки наголосили, що точне число позбавлених волі українців встановити неможливо за умов триваючого конфлікту, але ця практика незаконного ув'язнення українців почалася ще з 2014 року, коли Росія незаконно анексувала Крим.

"Свавільне позбавлення волі цивільного населення України почалося в незаконно анексованому Криму навесні 2014 року, і швидко поширилося на підконтрольні так званим народним республікам райони Донецької та Луганської областей, – мовиться у звіті. – З початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, ця практика поширилася на всі території, які потрапили під тимчасову окупацію Російської Федерації".

“Така практика є явним порушенням міжнародного права прав людини, міжнародного гуманітарного права та зобов’язань перед ОБСЄ”, – наголосила експертка з Московського механізму ОБСЄ та професорка юридичного факультету Карлового університету в Празі Вероніка Білкова.

Спеціальні доповідачки відвідали Україну 18-24 березня 2024 року в рамках застосування Московського механізму ОБСЄ, в рамках якого експертні комісії надсилаються до держав-учасниць, щоб допомогти їм у розв'язанні проблеми, пов'язаної з правами людини.

Місія встановила, що Російська Федерація свавільно позбавила волі тисячі мирних громадян України. Така практика є явним порушенням міжнародного права прав людини, міжнародного гуманітарного права та зобов’язань перед ОБСЄ
Вероніка Білкова

За словами Білкової, свавільне позбавлення волі цивільних українців – воєнний злочин відповідно до 147 статті Женевської конвенції, а масований, поширений і систематичний характер цього злочину доводить, що йдеться про злочини проти людяності.

За словами звіту, військовослужбовці збройних сил Російської Федерації або представники окупаційної влади, причетні до затримання українців, вчиняють "як воєнний злочин "незаконного позбавлення волі", так і злочин проти людяності, який полягає у "позбавленні волі або іншому тяжкому позбавленні фізичної свободи з порушенням основоположних норм міжнародного права".

Під час виступу у Гельсінській комісії Білкова наголошує, що Росія затримувала українських цивільних під приводом підтримки ними України та неприйняття російської окупації, або для того, щоб змусити їх співпрацювати з окупаційною владою чи для того, щоб посіяти страх у населення.

“Усі ці причини є незаконними згідно із міжнародним правом як і позбавлення волі на їх підставі є свавільним і незаконним”, – говорить Білкова.

В ув'язненні українці зазнають жорстокого поводження, їх часто утримують в неофіційних, тимчасових місцях ув’язнення, інколи – у викопаних у землі ямах та піддають насильницьким діям, наголосила інша авторка звіту, Еліна Штайнерте.

“Поширені випадки, коли українські цивільні, свавільно позбавлені волі Росією, піддаються позасудовим вбивствам, тортурам та різним видам жорстокого поводження, що принижує людську гідність. Їм відмовляють у найпростіших гарантія справедливого судового розгляду”, – говорить Штайнерте, яка входить до підкомітету ООН із запобігання катуванням, і є колишньою доповідачкою Робочої групи ООН зі свавільних затримань.

“Переважній більшості затриманих цивільних осіб ніколи не повідомляється про підстави їхнього затримання, і вони не мають можливості оскаржити законність затримання ані на початковому етапі, ані в будь-який момент після цього”, – йдеться у звіті, підготовленому на замовлення ОБСЄ.

Як раніше повідомляв Голос Америки, у попередніх звітах на замовлення ОБСЄ йшлось про те, що примусове переміщення українських дітей силами РФ може бути визнано злочином проти людяності.

Примусове переміщення українських дітей силами Російської Федерації може бути визнано злочином проти людяності, мовилось у спеціальному звіті, представленому в ОБСЄ у 2023 році.

Місія спеціальних доповідачів, яка діяла в рамках Московського механізму ОБСЄ, заявила, що їй “вдалось з упевненістю встановити, що загалом депортацію дітей не можна кваліфікувати як добровільну”.

Також у звіті йшлось, що “практика примусового переміщення та/або депортації українських дітей на тимчасово окуповані території та на територію Російської Федерації може бути визнана злочином проти людяності”.

Дивіться також: Зґвалтування українських чоловіків росіяни вважають способом підкорення – розслідувачка

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG