Спеціальні потреби

Рух «Захопимо» перекинувся на вулиці Москви


Кілька сотень активістів російської опозиції зібрались у районі Чистих Прудів у центрі Москви на акцію, подібну до руху «Захопимо», який розпочався із Нью-Йорка і прокотився багатьма країнами світу. Перекуска для демонстрантів, пісні під гітару та читання поезії – в імпровізованому містечку панує оптимістичний настрій.

Студентка Ольга віддає перевагу руху «Захопимо» на противагу акціям на зразок «Маршу мільйонів», який пройшов у Росії 6-го травня:

«Тут я можу допомагати з приготуванням їжі та іншими речами. А ходити на такі події як «Марш мільйонів», у мене просто немає сил».

Поки що владні органи ніяк не реагують на рух «Захопимо», однак прес-секретар російського президента у п’ятницю вже зазначив, що парк захоплено незаконно і рано чи пізно акцію розженуть. Один із опозиційних лідерів Ілья Яшин каже, що влада не зможе залякати цей рух:

«Це психологічний тиск. Вони вже багато разів намагалися нас залякати, і палицями і погрозами. Це не можливо залякати, неможливо розігнати».

Під час маршу мільйонів 6-го травня були арештовані сотні активістів, серед них і кілька опозиційних лідерів, зокрема, Борис Нємцов. Лідер ліберального руху вийшов на волю, заплативши штраф. Нещодавно він відвідав наметове містечко у Москві і закликав російського прем’єра теж зустрітися із демонстрантами напередодні своєї поїздки на саміт Великої вісімки. Нємцов зазначив, що активісти хочуть лише почути відповідь влади на свої запитання. А тим часом, у самому таборі насправді побоюються офіційного візиту ОМОНівців. Демонстранти закликають мера Москви захистити їх та мешканців міста від російської поліції.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

XS
SM
MD
LG