Спеціальні потреби

ООН шукає спосіб, як експортувати зерно з України


Керівниця офісу ООН з координації гуманітарних питань в Україні Деніз Браун 25 липня відвідала Одесу. Архівне фото: Браун в Херсоні в листопаді 2022 року
Керівниця офісу ООН з координації гуманітарних питань в Україні Деніз Браун 25 липня відвідала Одесу. Архівне фото: Браун в Херсоні в листопаді 2022 року

ООН продовжує працювати над пошуком способів, як експортувати зерно з України. Про це повідомив заступник речника генерального секретаря Організації об'єднаних націй Фарган Гак.

“На цьому етапі я не хочу коментувати конкретних деталей різних угод. Ми розглядаємо і працюємо над тим, що можна зробити для підтримки різноманітних ініціатив, щоб забезпечити продовження експорту зерна та інших видів продукції (з України - ред.)”, - сказав представник прес-служби генсека ООН.

На уточнювальне питання журналістів, чи зернова угода з Росією була скасована, чи відтермінована, Гак зазначив, що з боку ООН її ніхто не припиняв.

“Ми - не ті, хто намагався припинити будь-яку участь в угоді. У мові, яку ми отримали від РФ, було слово “зупинено”, - уточнив заступник речника генсека ООН.

У вівторок, 25 липня, завершила свій візит до Одеси координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Деніз Браун. Вона засудила щоденні обстріли росіянами Одеси та української зернової інфраструктури, а також закликала “до справедливості та відповідальності”.

На відео, яке Гуманітарна місія ООН оприлюднила у Twitter, Браун відвідує обстріляний військами РФ кафедральний собор в Одесі. Браун наголосила на історичній важливості цієї будівлі для України.

“В міжнародному гуманітарному законодавстві цивільні люди не можуть бути мішенню, цивільна інфраструктура не може бути мішенню. Місця для богослужіння, такі як цей собор, лікарні, центри обслуговування людей не можуть бути мішенню. Справедливість та відповідальність критично важливі”, - наголосила Браун.

Офіс ООН з координації гуманітарних питань повідомив, що “за понад 500 днів після ескалації війни в Україні гуманітарні потреби залишаються високими”. За даними агенції, лише за перші 6 місяців цього року гуманітарні організації надали допомогу майже 7.3 мільйонам осіб в Україні.

“Потрібно більше міжнародної підтримки, щоб гарантувати, що операції з порятунку життя не припиняться”, - мовиться у заяві агенції.

Під час візиту в Україну пані Браун, міжвідомча гуманітарна колона ООН доставила товари першої необхідності у Сумську область, у район за 7 кілометрів від російського кордону. За даними ООН, допомогу доставили для 1700 жителів найбільш постраждалих населених пунктів Сумщини.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG