Спеціальні потреби

В ООН відповіли на запрошення МЗС України допомогти із гуманітарною місією на Курщині


Жителі Суджі, Курська область, Росія, 16 серпня 2024. AP Photo
Жителі Суджі, Курська область, Росія, 16 серпня 2024. AP Photo

В ООН готові прибути на контрольовану Україною територію Курської області. Але щоб це зробити, організації потрібен дозвіл Російської Федерації.

Так речник ООН Стефан Дюжаррік прокоментував запрошення українського МЗС для представників ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста на підконтрольну Україні територію Курської області для "заходів гуманітарного реагування".

Відомство наголосило, що на захоплених російських територіях Україна дотримується міжнародних зобов'язань у сфері міжнародного гуманітарного права, тож закликало ООН та МКЧХ долучитися до заходів гуманітарного реагування та здійснювати моніторинг.

У Червоному хресті на запрошення поки не відреагували.

Підпишіться на розсилку "Голос Америки: головне за тиждень".

Минулого тижня Міжнародний комітет Червоного Хреста засудив обстріл колони з гуманітарною допомогою, де загинули троє і поранення отримали ще двоє працівників організації.

Однак у заяві організації не згадувалося, хто міг обстріляти автомобіль чи кого саме закликають поважати роботу гуманітарних організацій. Пізніше українська влада повідомила, що гуманітарну вантажівку обстріляли росіяни артилерійським вогнем, а європейські лідери засудили російську атаку.

Нагадаємо, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну МКЧХ потрапив під шквал критики. Зокрема критика стосувалась того, що організація не визнає, що за вбивства та каліцтва військовополонених в Оленівці несе відповідальність Російська Федерація.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів. У Курській області РФ діє режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З прикордонних районів, за офіційними даними, евакуйовано понад 130 тисяч людей.

За останніми повідомленнями, росіяни контратакують позиції Збройних сил України в Курській області, а ЗСУ намагаються стримати їхнє просування і продовжують тиснути або оборонятись на інших напрямках.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG