Спеціальні потреби

Чиста енергія та ментальне здоров'я – делегати з України у Вашингтоні дискутували про обсяги і напрями американської підтримки


Учасники програми Open World зустрілися у вашингтонському офісі програми офісу Конгресу США з міжнародного лідерства у будівлі Бібліотеки Конгресу США. AP Photo/Alex Brandon
Учасники програми Open World зустрілися у вашингтонському офісі програми офісу Конгресу США з міжнародного лідерства у будівлі Бібліотеки Конгресу США. AP Photo/Alex Brandon

60 делегатів із України, Литви та Естонії прибули до Вашингтона за програмою Офісу Конгресу США з міжнародного лідерства (COIL). У ході зустрічей тривала активна дискусія про обсяги і напрями американської підтримки, українські сподівання на її збільшення, а також актуальні напрямки, що реалізуються за співпраці українських та американських громадських активістів.

У Вашингтоні відбулася орієнтувальна сесія для учасників програми професійних обмінів Open World, а далі вони зустрічатимуться з американськими колегами у Каліфорнії, Флориді, Техасі та інших штатах.

Учасників вітала виконавча директорка COIL Джейн Саргус.

"COIL прагне надати українцям платформу для зустрічей з членами Конгресу та їхніми американськими колегами для встановлення партнерства і проектів. Зараз найбільш критичний момент для українців, щоб передати несправедливість і страждання, які відбуваються в їхній країні”, – сказала Джейн Саргус у коментарі Голосу Америки.

Представники України подякували країнам Балтії та Сполученим Штатам за військові та гуманітарну підтримку у час війни.

Ірина Андрух. Фото: Лорен Урбізтондо
Ірина Андрух. Фото: Лорен Урбізтондо

У залі лунали і запитання щодо недостатньої підтримки, які прокоментувала військова психологиня, кандидатка наук, підполковниця ЗСУ Ірина Андрух.

“Сьогодні часто можна почути дорікання, що США “роблять недостатньо”, – сказала експертка. – Але для підтримки України Америка робить більше ніж будь-хто”.

У 2014 році мене відправили на фронт в спортивному костюмі, бо навіть жіночої військової форми не було, і я вже не кажу про озброєння. Зараз же наші війська мають сучасне озброєння та амуніцію.
Ірина Андрух

Ірина Андрух поділилася особистим воєнним досвідом:

“Я памʼятаю, як в 2014 році мене відправили на фронт в спортивному костюмі, бо навіть жіночої військової форми не було, і я вже не кажу про озброєння. Зараз же наші війська мають сучасне озброєння, амуніцію та інші засоби ведення бойових дій. Тому я б не звинувачувала США, адже Адміністрація Джо Байдена зробила набагато більше, ніж попередня Адміністрація у 2014 році, коли був анексований Крим”.

За словами експертки, сьогодні в України є велика потреба зокрема у енергетичній безпеці та впровадженні системи ментального здоровʼя. Андрух долучається до обох із цих напрямків, працюючи як психологиня та співпрацюючи у США із громадським об’єднанням Elected Officials to Protect America, що також має налагоджені контакти із Великої Британії, Австралії, України та США.

Ірина Андрух та посолка України в США Оксана Маркарова під час зустрічі делегатів в Українському домі. Фото: Лорен Урбізтондо
Ірина Андрух та посолка України в США Оксана Маркарова під час зустрічі делегатів в Українському домі. Фото: Лорен Урбізтондо

Йдеться про втілення так званого “плану Маршалла” для прискорення переходу на чисту енергію в Україні. “Ми повинні відновити економіку чистої енергії, усвідомлюючи, що вона не буде вразлива до коливань ціни нафти і газу та небезпеки знову узалежнитися від викопного палива, – каже Андрух. – Ми можемо відновити інфраструктуру, яка постраждала від дронів і ракет, за допомогою розумних мікромереж зробити їх більш стійкими прямо зараз. Ми турбуємось про міста і села, утворюємо побратимські відносини між містами в США та Україні, і нам важливо знайти більш активну підтримку з боку США, адже йдеться про долі наших людей”.

Крім того, Ірина Андрух, яка має досвід ведення військових перемовин та брала участь у місіях в Афганістані, Сирії, Іраку й Ірані, зараз працює над розробкою програм для ментального здоровʼя:

“Ми були б раді розширювати нашу діяльність, аби надати адресну допомогу кожному українцю, кожному ветерану, кожній дитині, що мають наслідки ПТСР, але нам не вистачає не лише фінансування, а й політичної волі. Я розумію, що в США почались вибори, що місцевим вистачає власних проблем, що Україна вже давно не на перших шпальтах газет, але ми не зникли, ми живі і ми виборюємо своє існування”.

“Статистичні дані сприймаються важко, тому важливо говорити про наш біль і наші потреби через історії реальних людей і почуття, через приклади понівечених будівель, і не тільки рахувати кошти на відновлення, а й замислюватись над тим, які спогади і мрії були зруйновані там”, – сказала експертка у коментарі Голосу Америки.

За словами Ірини Андрух, лише час, поліпшення умов життя та психологічна допомога здатні відновити українців у майбутньому: “У жодній війні неможливо знайти справедливість, адже що можна назвати справедливістю для матері, чия дитина загинула чи для дитини, яка осиротіла внаслідок бойових дій?”

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG