Спеціальні потреби

Що відповідали Голосу Америки у Берліні на запитання, чи має Німеччина підтримувати Україну


Александра і Джорджа мали дещо різні міркування щодо допомоги Україні, але погодилися в тому, що вони однозначно засуджують війну.
Александра і Джорджа мали дещо різні міркування щодо допомоги Україні, але погодилися в тому, що вони однозначно засуджують війну.

Запланований саміт солідарності з Україною за участі президента США Джо Байдена було скасовано, натомість президент України Володимир Зеленський окремо відвідував Лондон, Париж, Рим і Берлін.

Німеччина є ключовою країною в Європі щодо підтримки України, і під час зустрічі з Зеленським канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Україні надійшло 600 мільйонів євро нової військової допомоги.

А що про допомогу Україні думають прості мешканці німецької столиці та перехожі в Берліні? Кореспондент Голосу Америки Богдан Цюпин поспілкувався з деякими з них. Деталі – у його репортажі з Берліна.

"Треба допомагати"

“У нас в Німеччині зараз економічний спад, але у порівнянні з іншими ми все одно багата держава і можемо допомагати Україні більше”, – впевнено сказала мені мешканка Берліна на прогулянці в осінньому парку біля Рейхстагу.

Ми згодні з тим, що робить уряд, підтримуючи Україну

Та жінка, як і більшість, кого я опитував після візиту українського президента Володимира Зеленського 11-го жовтня, уникали клопоту з записом на відео і не вважали за необхідне називатися, але на швидку розмову були готові.

“Ми підтримуємо допомогу Україні. У вас, напевне, список запитань, а ми не маємо часу. Просто можемо сказати, що, так, ми згодні з тим, що робить уряд, підтримуючи Україну”, – майже не зупиняючись відповіли чоловік і жінка середнього віку, поспішаючи набережною Шпрее.

Якщо агресорів не зупиняти силою, то вони йдуть далі і їх буде більше

Інший чоловік, який насолоджувався цигаркою, поділився, що народився в Болгарії, але вже 25 років живе в Німеччині, і наполягав, що дуже добре розуміє агресивну сутність російської війни проти України, додавши: “Якщо агресорів не зупиняти силою, то вони йдуть далі і їх буде більше”.

Ще кілька опитаних ствердно відповіли, що, так, вони знають про візит українського президента у Берліні і думають, що уряд Олафа Шольца робить правильно, допомагаючи обороні України.

Німецький уряд заявляє, що впродовж 2024 року військової допомоги Україні було виділено на 7,1 мільярда євро, що включає пряму підтримку і внески у створений ЄС Європейський фонд миру.

На наступний рік вже призначено приблизно 4 мільярди, але канцлер Шольц наполегливо повторює, що це не означає зменшення підтримки і вказує на інші джерела фінансування, зокрема на обіцяну 50-мільярдну позику Україні від країн Групи-7.

"Ми – за мир"

Я не впевнена щодо допомоги саме зброєю. Хіба це не продовжує війну?

“Я не впевнена щодо допомоги саме зброєю. Хіба це не продовжує війну?” – відповіла невпевненим запитанням жінка, яка також була готова на відвертість з незнайомим журналістом лише без запису і без імен.

Уточнюючи логіку її міркування, я питав: “То ви вважаєте, що українцям не можна допомагати захищатися”?

Вона усім своїм виглядом показувала сумніви, а її супутник не бажав нічого додати.

Молодші люди сміливіше йшли на розмову англійською, ніж деякі німці старшого віку, які відмовлялися долати мовний барʼєр.

Правильно, що Німеччина підтримує Україну, бо це допомагає їй оборонятися

“Насамперед, я вважаю, що війни непотрібні. Але, думаю, правильно, що Німеччина підтримує Україну, бо це допомагає їй оборонятися", - зважуючи слова, сказала молода дівчина, яка погодилася на відеозапис і назвалася Александрою.

Дівчина визнала, що у її колах є чимало тих, які мають застереження щодо прибування в Німеччину іноземних біженців.

У мовній мішанині натовпів довкола Рейхстагу з-поміж багатьох інших часто було чути російську, подекуди, можливо, з українською вимовою, але україномовних людей того дня у Берліні надибати не пощастило.

Подруга Александри Джорджа сказала, що може говорити про підтримку України лише рідною італійською.

З перекладу зрозуміло, що однойменниця італійської прем'єр-міністерки, не довіряє засобам масової інформації, ймовірно італійським.

Європа повинна допомагати Україні

Вона наполягала, що дуже проти війни, і що зараз у неї враження, що війна триватиме незалежно від того, як допомагатимуть Україні, але постачання зброї вона не схвалює.

На останок я спілкувався зі старшою парою, яка, виявилося, приїхала до Берліна з Фінляндії.

Порадившись фінською зі своїм супутником, поки я чекав відповіді на моє запитання, жінка відповіла чіткою англійською: “Ми вважаємо, що Європа повинна допомагати Україні”.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG