Спеціальні потреби

Командувач сил НАТО схвалив збільшення патрулювання повітряного простору Румунії поблизу України


Архівне фото: Командувач сил НАТО генерал Крістофер Каволі
Архівне фото: Командувач сил НАТО генерал Крістофер Каволі

НАТО розпочало проводити додаткові патрульні перельоти над повітряним простором Румунії, щоб "відслідковувати військову діяльність Росії".

Активізацію патрулювання схвалив командувач сил НАТО генерал США Крістофер Каволі.

"Перельоти AWACS НАТО над Румунією підтримують більшу присутність Альянсу в регіоні та моніторинг російської військової діяльності на його кордонах. Це також зміцнить здатність Румунії відповідати на збільшення діяльності в повітрі поблизу кордону", - йдеться в повідомленні НАТО.

Цей крок, зроблений на тлі зростання обстрілів території України з боку Росії, а також повідомлень про падіння уламків на території країн НАТО, привітав колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес.

"Розумний крок, - твітує Годжес, - швидкість виявлення загрози, швидкість рішення про рух, швидкість збору є ключовими для ефективного стримування".

Літаки AWACS називають "натівським оком в небі", пише американське оборонне видання Stars and Stripes i вказує, що радар на літаку може виявляти інший літак на відстані понад 400 км

Цього місяця було зареєстровано декілька випадків, коли російські дрони перетинали повітряний простір країн НАТО. 27 вересня Румунія та Іспанія підняли в повітря літаки у відповідь на те, що російський дрон на короткий час перетнув повітряний простір Румунії. Інший російський безпілотник розбився у Румунії 7 вересня, через що Збройні сили країни підняли в повітря румунські винищувачі F-16.

Російський дрон розбився на території Латвії 7 вересня і містив в собі вибухівку. Безпілотник залетів до Латвії з Білорусі та впав у районі села Гайгалава, що близько 90 км від білоруського кордону. Латвійська влада припускає, що вибухівка була призначена для обстрілів України.

А 26 серпня на територію Польщі з території України влетів летючий об’єкт, ймовірно російський безпілотник.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща та інші країни, які межують з Україною, мають “обов’язок” збивати російські ракети, перш ніж вони увійдуть у їхній повітряний простір, попри спротив НАТО.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню Financial Times на початку вересня.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG