Спеціальні потреби

CNN: США зменшують пакети допомоги Україні в останні місяці


Протикорабельні ракети Harpoon A-84, ракети класу "повітря-повітря" AIM-120 і AIM-9 готують до тренувань із заряджання зброї перед винищувачем F-16V. З початком війни в Україні США переглядають власні запаси зброї. Фото: AP/Johnson Lai
Протикорабельні ракети Harpoon A-84, ракети класу "повітря-повітря" AIM-120 і AIM-9 готують до тренувань із заряджання зброї перед винищувачем F-16V. З початком війни в Україні США переглядають власні запаси зброї. Фото: AP/Johnson Lai

США скоротили свої пакети допомоги Україні в останні місяці, про це повідомило видання CNN з посиланням на двох американських чиновників.

За даними видання, пакети допомоги зменшуються, оскільки в Пентагоні скоротилися запаси зброї та обладнання, які США готові надіслати Києву. А виробники зброї у США не встигають їх поповнити.

Хоча Білий дім “все ще має 6 мільярдів доларів, доступних для озброєння та оснащення України, та Пентагону не вистачає запасів, які він готовий передати”, повідомили посадовці в інтерв’ю CNN.

“Йдеться про запаси, які ми маємо на наших полицях, про що [українці] просять, чи можемо ми задовольнити ці запити тим, що у нас зараз є”, і щоб це не вплинуло на нашу готовність, сказав один із чиновників журналісту CNN.

Останнім часом у США тривають дискусії, наскільки допомога Україні впливає на боєготовність американської армії, адже після вторгнення Росії до України американські виробники зброї ледве встигають задовольнити попит на озброєння.

Минулого тижня речник Пентагону Пет Райдер повідомив, що Міністерство оборони США попросило в Конгресу продовжити термін, за який потрібно витратити на допомогу Україні виділені кошти, тому що не встигають їх витратити до кінця вересня.

"Зараз ми продовжуємо працювати з Конгресом, щоб подовжити ці повноваження, щоб ми могли продовжувати робити пакети допомоги за програмою президентських повноважень", — сказав Райдер.

Новинна агенція AP пише, що у випадку, якщо Конгрес не зможе продовжити термін фінансування пакетів допомоги за програмою президентських повноважень, для України це може стати серйозним ударом у боротьбі України проти Росії. І це всього через п’ять місяців після того, як Конгрес подолав довготривале зволікання із законопроєктом про фінансування України.

Посадовці повідомили виданню CNN, що поповнення американських запасів “також є проблемою”.

“США нарощують виробництво ключових товарів, таких як 155-мм боєприпаси та ракетні системи Patriot, як для постачання в Україну, так і для поповнення американських запасів. Але це багаторічний процес, який не зможе швидко задовольняти зростаючий попит”, - пише CNN.

Джерела повідомили CNN, що США намагаються не відправляти Україні занадто багато відразу, а виділяють допомогу приблизно кожні два тижні, і Україна, мовляв, “підтримує це, бо вони вважають, що отримання нових пакетів кожні два тижні є підняттям бойового духу”.

"Існують обмеження щодо того, як швидко ми можемо виділяти озброєння, щоб не вплинути на власну бойову готовність. Це є однією з причин, чому пакети допомоги розділені в часі", — розповів журналісту посадовець. За його словами, також існують обмеження, наскільки швидко Україна може прийняти це обладнання та ефективно його розподілити.

Раніше Голос Америки опублікував докладне роз’яснення цьогорічного фінансування американських пакетів допомоги Україні.

Як писав Голос Америки, вже з першого жовтня адміністрація президента США Джо Байдена може втратити доступ до майже $6 млрд, які Конгрес заклав на оборонну підтримку України за програмою PDA. Описано також, що потрібно для того, аби доступ до майже $6 млрд для України зберігся і надалі.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG