Спеціальні потреби

Пентагон: США не планують надсилати в Україну військових інструкторів  


Міністр оборони США Ллойд Остін та Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун у Пентагоні після засідання у форматі "Рамштайн" 20 травня 2024 року. Фото: Saul Loeb/AFP
Міністр оборони США Ллойд Остін та Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун у Пентагоні після засідання у форматі "Рамштайн" 20 травня 2024 року. Фото: Saul Loeb/AFP

Сполучені Штати не планують надсилати в Україну військових інструкторів, про це 20 травня заявив Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун під час пресконференції за результатами Контактної групи з підтримки України.

“Дозвольте мені поставити цю дискусію у контекст (дискусію про американських інструкторів в Україні - ред.). Якщо повернутись до лютого 2022 року, у нас там [в Україні] були наші військовослужбовці, які працювали на тренуваннях з українцями. Зараз цього не відбувається. Коли я казав, що колись врешті ми зможемо це робити знову, це як тільки військовий конфлікт закінчиться, коли буде краща ситуація, тоді я підозрюю, ми зможемо привезти інструкторів. Але наразі немає планів привозити американських інструкторів в Україну”, - заявив генерал.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США також заявив, що в час ракетних російських атак Україна змушена витрачати західні боєприпаси, щоб захистити небо.

По завершенню засідання Контактної групи із підтримки України (зустріч у форматі “Рамштайн) генерал Браун сказав:

“Українці постають перед викликами щодо власних резервів та запасів, що підкреслює невідкладність роботи цієї коаліції для підтримки України”.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів Чарльз Браун наголосив не необхідності союзників триматися разом і підтримці України: “Безпеки та процвітання для всіх націй можна досягти лише об’єднаними та спільними зусиллями”.

“Наша підтримка України – це не просто акт солідарності, це стратегічна необхідність, яка зміцнює ширшу міжнародну безпеку. Російська агресія, якщо її не зупинити, може надихнути інші авторитарні режими кинути виклик міжнародним нормам і порушити суверенітет їхніх сусідів. Це підкреслює, наскільки важливою є рішуча та об’єднана відповідь. Глобальні події мають далекосяжні наслідки, які впливають на всіх нас. Наші спільні дії сьогодні сформують геополітичний ландшафт нашого завтра”, - зазначив Браун.

Глава Пентагону Ллойд Остін наголосив, що сказав, партнери України продовжують бути об'єднані.Путін сподівається, що ця група розпадеться, але він помиляється”, - сказав міністр оборони США.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю Reuters у понеділок, 20 травня, заявив, що країни Заходу надто повільно ухвалюють ключові рішення щодо військової підтримки України.

Президент розповів, що підштовхує партнерів до більш безпосередньої участі у війні з Росією, зокрема, пропонує допомогти Україні перехоплювати російські ракети в повітрі над Україною, це дозволило б ЗСУ використовувати західну зброю проти російської військової техніки біля кордону.

"Ви не можете це забезпечити прямо зараз? Добре ... повертаючись до літаків, які у вас є на території сусідніх країн НАТО: підніміть їх ... збивайте цілі, захищайте цивільних", - сказав Зеленський.

"Чи можуть вони це зробити? Я впевнений, що так. Це напад країн НАТО, причетність? Ні", - додав президент України, який, як описує Reuters, не приховував розчарування.

Коментуючи надання Україні систем ППО, Зеленський сказав, що союзники роблять “один великий крок вперед, але перед цим два кроки назад”, додавши, що кожне важливе рішення відбувається приблизно із запізненням на рік.

20 травня у віртуальному форматі відбулось вже 22 засідання високопоставлених представників оборонних відомств країн Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").

Дивіться також:


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG