Спеціальні потреби

Пентагон презентував Арктичну стратегію, що включає протистояння загрозам з боку Росії та Китаю


Ілюстративне фото. Аляска
Ілюстративне фото. Аляска

США планують посилити в Арктиці свою присутність і взаємодію із союзниками, включаючи військові навчання, а також моніторинг і реагування на можливі загрози в регіоні. Відповідну Арктичну стратегію 2024 презентував Пентагон.

В регіоні Північного полюса присутні вісім так званих "Арктичних держав", які мають території за полярним колом: Канада, Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Росія, Швеція і Сполучені Штати.

Присутність Росії в Арктиці, включаючи військову, може становити загрозу для територій США та союзників, зазначили в американському Міноборони. Росія збільшує свою присутність в Арктиці, відкриваючи військові об’єкти радянських часів.

Росія продовжує становити гостру загрозу безпеці та стабільності в регіоні

"Росія продовжує становити гостру загрозу безпеці та стабільності в регіоні, – сказала заступниця міністра оборони США Кетлін Гікс. – Росія продовжує розбудовувати свою військову інфраструктуру в Арктиці та висуває надмірні претензії на арктичні води".

За словами урядовиці, Росія також співпрацює з Китаєм, що має власні інтереси в регіоні, хоч і не є Арктичною державою, і це викликає додаткові занепокоєння для оборони США.

"Ми спостерігаємо зростання співпраці між КНР і Росією в Арктиці, в комерційному плані, причому КНР є головним спонсором російської енергетичної експлуатації в Арктиці, і все більше у військовому плані, коли Росія і Китай проводять спільні навчання біля узбережжя Аляски, – додала Гікс. – Усі ці виклики посилилися, оскільки наслідки зміни клімату — це швидке підвищення температури та зменшення льодового покриву, і це сприяє всій цій діяльності".

КНР є головним спонсором російської енергетичної експлуатації в Арктиці

Щоб протистояти загрозам, Пентагон має стратегію із трьома напрямками, що включає посилення можливостей об'єднаних сил, активнішу взаємодію із союзними Арктичними країнами та реалізацію присутності США в Арктиці.

"Це ґрунтується на надійній обізнаності щодо регіону та даних розвідки, можливостях спостереження та розвідки, співпраці з нашими союзниками та партнерами та силі стримування, що забезпечується гнучкістю об'єднаних сил", - пояснила Гікс.

Айріс Фергюсон, заступниця помічника міністра оборони з питань арктичної та глобальної стійкості, також додала: "Ми повинні покращити нашу обізнаність у цьому вимірі та розширити нашу здатність виявляти та реагувати разом з нашими канадськими союзниками на загрози для Батьківщини. Основним напрямком діяльності мого офісу є сприяння інвестиціям, які покращать нашу обізнаність про загрози в регіоні. Ми хочемо переконатися, що у нас є правильна структура виявлення та зв'язку для командування й контролю".

Зміна клімату докорінно змінює Арктику, а разом з нею геополітику та оборонні місії США

Арктична стратегія США також передбачає продовження спеціальних, спільних, міжвідомчих і комбінованих навчань, а також військових маневрів і моделювання в Арктиці.

Окремим викликом у Пентагоні визнали глобальне потепління, що призводить до танення льодів в Арктиці та відкриття нових морських шляхів, що означає нові можливості для торгівлі та використання ресурсів, але також збільшує ризик для країн, чиї кордони раніше були захищені важкодоступністю регіону.

"Зміна клімату докорінно змінює Арктику, а разом з нею геополітику та оборонні місії США", — пояснила Гікс. Вона додала, що зміна клімату та зміни в операційному середовищі означають, що США повинні переосмислити, як захищати бійців і запобігати конфліктам.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG