Спеціальні потреби

У Газі та на Західному березі тривають бої на тлі наближення переговорів про припинення вогню


Сектор Газа, 14 серпня 2024.
Сектор Газа, 14 серпня 2024.

Поки учасники переговорів готуються відновити обговорення угоди про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАСом, визнаним у США терористичною організацією, в Газі та на Західному березі Йордану тривають бої.

Міжнародні посередники зі Сполучених Штатів, Катару та Єгипту збираються розпочати новий раунд переговорів у четвер, але напруга залишається високою, оскільки Іран та його союзники погрожують помститися Ізраїлю за вбивство високопоставленого агента "Хезболли", визнаної у США терористичною організацією, в Бейруті та політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії в Тегерані.

Ізраїль взяв на себе відповідальність за атаку в Бейруті, але не за тегеранську, хоча багато хто припускає, що Ізраїль здійснив її.

Ізраїльські удари вранці в середу вбили щонайменше 17 людей, у тому числі п'ятьох дітей та їхніх батьків, у Секторі Газа, повідомили представники відомства з охорони здоров'я Палестини.

Армія оборони Ізраїлю повідомила про знищення понад 40 об’єктів інфраструктури ХАМАСу по всій Газі, вбивство озброєних комбатантів і виявлення великої кількості зброї, боєприпасів, гранат та іншої вибухівки.

Ізраїльські війська також вбили п'ятьох палестинців під час авіаударів і рейду на півночі окупованого Західного берега в середу, повідомили джерела з обох сторін.

Ізраїльська армія заявила, що "здійснила авіаудари по кількох озброєних терористах" у місті Таммун, що за 5 кілометрів від Тубаса.

Губернатор Тубаса Ахмад Саад повідомив AFP, що четверо палестинців були вбиті в Таммуні і один в Тубасі.

Палестинське офіційне інформаційне агентство Wafa повідомило, що "армія увійшла в Тубас на світанку та застрелила молодого чоловіка, який ховався у своєму будинку".

У вівторок президент США Джо Байден заявив, що "не відмовляється" від укладення угоди про припинення вогню, яка могла б запобігти більшому конфлікту.

Окрім загрози з боку Ірану, також є занепокоєння щодо повідомлень про те, що прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу додав свої вимоги щодо угоди про припинення вогню. У вівторок його офіс спростував ці повідомлення, заявивши, що він не представив нових умов, а лише "суттєві уточнення" щодо реалізації угоди.

Нетаньягу заявив, що відправить делегацію на переговори в четвер, але поки не було зрозуміло, чи візьме участь ХАМАС.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі попередив, що Ізраїль та його союзники повинні бути готові до "серії значних атак" з боку Ірану вже "цього тижня".

Ізраїль пообіцяв знищити ХАМАС у відповідь на теракт 7 жовтня 2023 року, в результаті якого загинуло 1200 людей і було захоплено 250 заручників. За даними Міністерства охорони здоров'я Гази, яке контролює ХАМАС, у результаті контрнаступу Ізраїлю в Газі загинуло майже 40 000 людей, переважно жінок і дітей, тоді як Ізраїль стверджує, що число загиблих включає тисячі бійців ХАМАС.

До написання статті долучились Петсі Відакусквара, Маргарет Бешір, Нік Чінг, Карла Бебб і Наташа Мозгова. Також використано інформацію Associated Press, Agence France-Presse і Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG