Спеціальні потреби

Як змусити Росію сісти за стіл переговорів і що має змінити Захід. Перспективи перемовин про мир в Україні аналізують експерти


Архівне фото. Генерал США Філіп Брідлав, Верховний командувач Об'єднаних сил НАТО в Європі під час пресконференції в Києві 26 листопада 2014 р. Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko
Архівне фото. Генерал США Філіп Брідлав, Верховний командувач Об'єднаних сил НАТО в Європі під час пресконференції в Києві 26 листопада 2014 р. Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Росія не готова сідати за стіл переговорів, тому що переконана, що перемагає у війні. Примусити Путіна до переговорів неможливо, він має сам захотіти це зробити. Так коментують перспективи переговорів між Росією та Україною військові та дипломати, які взяли участь в дискусії американського фонду "Джеймстаун" на тему "Як Україна може перемогти".

Експерти обговорили перспективи перемоги України, можливості України та Росії на полі бою, та слабкі сторони Заходу у підході до війни.

Для переговорів з Росією Захід має змінити політику - Брідлав

На питання журналістки Голосу Америки Ірини Матвійчук, чи можливо змусити Росію сісти за стіл переговорів і яким чином це зробити, більшість експертів відповіли скептично.

Американський генерал у відставці, колишній Верховний командувач Об’єднаних збройних сил НАТО Філіп Брідлав вважає, що проблемою на сьогодні є не посадити Росію за стіл переговорів. Значно складніше, вважає він, переконати Захід публічно визначити кордони для забезпечення миру між Україною та Росією.

“Я не думаю, що Росію можливо примусити сісти за стіл переговорів. Але я б очікував, що Росія сама захоче сісти за цей стіл і запропонувати своє розуміння, як має виглядати мир. І це, я думаю, буде, щонайменше утримати всі землі, які вони зараз контролюють, можливо, вони навіть зроблять запит на решту частин чотирьох областей на сході [України]. Думаю, вони сядуть за стіл переговорів, тому що захочуть відчути, що вони мають перевагу, і спробують нав’язати це Україні.

Але, надзвичайно важливо, щоб Захід чітко публічно оголосив, що ми підтримуємо Україну, щоб Росія знала, що можливість залишатися в цих частинах України не є предметом переговорів із Заходом. Я думаю, що переконати Захід і розв'язати цю проблему важче, ніж змусити Росію сісти за стіл переговорів”, - сказав американський генерал у відставці Брідлав.

Колишній високопосадовець НАТО наголошує, що окупаційні наміри Путіна значно ширші, ніж Україна.

“Україна зараз є епіцентром боротьби, але намір пана Путіна набагато більший, ніж Україна, але ми повинні зупинити це в Україні”, - підкреслив він.

Російське суспільство не готове до переговорів про мир - Гаврилов

Український генерал-майор запасу, директор фонду "Ветеранська десятка" Володимир Гаврилов не вірить, що Росія зможе погодитись на переговори. Мовляв, перемовини навряд чи позитивно сприйме російське суспільство.

“Я скептично ставлюся до готовності росіян брати участь у рівноправній розмові щодо цього плану, тому що цей план є катастрофою для Росії, політичним антуражем. Це означає, що вони повинні визнати, що загальна ідея цієї "спеціальної військової операції", загальна ідея їхньої спроби щось змінити в Україні була провальною, що це була погана ідея, і їм буде непросто продати це людям у Росії.

Проблема, в тому, як продати російському народу будь-яке вирішення ситуації в Україні як переможну справу. І тому, звичайно, вони (Кремль) повинні продемонструвати, що Росія захопила якісь території в рамках цієї угоди. Як мінімум Крим, можливо, щось інше. Вони мають представити своїм людям, що всі їхні втрати, всі погані новини для Росії в останні вісім років, що це не марна трата часу і ресурсів, що у них є якесь досягнення”, - аналізує колишній заступник міністра оборони України.

Той факт, що Росія публічно вимагає додаткових територій в Україні говорить про те, що вони не розглядають відхід з території України, додає він.

При цьому, Гаврилов вважає, що в цій війні час - на українському боці. Україна, переконаний він, має продовжувати воювати, а її партнери - демонструвати рішучість у допомозі. Гаврилов каже, що Росія не зможе довго протримати темп цієї війни, бо у неї закінчуються ресурси.

“Звичайно, неможливо передбачити, що буде наступного року або через рік, але якщо ви докладете максимум зусиль, сконцентруєте зусилля, якщо ви мотивовані і ваші люди готові боротися, якщо у вас є підтримка постійна, дуже відкрита, публічна підтримка партнерів, неминуче, рано чи пізно, це дасть результати. І тому ми повинні зосередитися на цьому”, - розмірковує ген. Володимир Гаврилов, директор фонду “Ветеранська десятка”, колишній заступник міністра оборони України.

"Це гра на користь Путіна" - Бондарєв

Йому опонує колишній російський дипломат, експредставник Росії в Женеві Борис Бондарєв, який у 2022 році засудив російське вторгнення в Україну та отримав політичний захист і право на проживання у Швейцарії.

Він не погоджується із генералом Гавриловим, що час - на боці Україні. “Росія не одна. Росія будує ці нові осі з Китаєм, Північною Кореєю, Іраном та деякими іншими силами, які стають сміливішими через нерішучість західних країн”.

Бондарєв переконаний, що час навпаки - на російському боці, і Путін зараз не має мотивації закінчувати війну.

“Це гра на користь Путіна. … Путін не може виграти цю війну, але йому можуть дозволити виграти цю війну, якщо Захід послабить допомогу Україні. Якщо це станеться, то головними, хто програє, буде не лише Україна, а й загалом Захід, західна спільнота. І тоді ми можемо очікувати багато інших ворожих кроків: як Китай рухається проти Тайваню, Північна Корея рухається проти Південної Кореї, усі вони мають прикриття ядерною зброєю, тому що всі розумітимуть, якщо у вас є ядерна зброя, США, попри всю політичну, економічну та військову могутність, безпорадні, вони нічого не зможуть з цим зробити, тож ви вільні робити все, що хочете хочуть. Це майбутнє, на яке ми зараз дивимося”, - аналізує Борис Бондарєв.

Бондарєв також переконаний, що Росію неможливо змусити до переговорів. З Путіним, каже, так не працює.

“Жодні заклики до миру, жодні ініціативи переговорів не можуть змусити нікого з доброї волі йти на ці переговори, особливо пана Путіна. Так не працює. Переговори Путіна відбудуться лише тоді, коли обидві сторони не бачитимуть альтернативи для досягнення своїх цілей. Сьогодні президент Путін бачить, що він може досягти будь-яких цілей силою, які він собі уявляє. Він може кожен день переконувати себе, що російські війська хоча й повільно, з великими втратами, але просуваються в Україні. Тоді як підтримка України Заходом помітно стає менш переконливою. Тому він [Путін] почувається досить безпечно”, - аналізує ситуацію у Кремлі російський дипломат у відставці.

Бондарев переконаний, що нині Путіну невигідно починати переговори про мир.

“Єдині переговори, на які він погодиться, це просто диктувати свої умови, свою волю, щоб його умови однозначно прийнялися. І ми знаємо ці його умови - демілітаризація України, її роззброєння, денацифікація, тобто зміна політичного режиму в Україні, тож Україна має потрапити в повну залежність від Росії, а можливо, і повністю увійти до складу Росії”, - каже про погляди Путіна Борис Бондарєв.

Політику США й інших країн Заходу щодо війни в Україні він називає нерішучою. Захід має чітко визначити і оголосити чітку стратегію завершення війни, додає він.

Російські еліти вірять у перемогу Росії в цій війні - Бондарєв

Аналізуючи настрої всередині Росії, Бондарєв переконаний, що російське суспільство та оточення Путіна не готове прийняти мир, навпаки, вони переконані, що рухаються до перемоги.

“На відміну від поширених уявлень, що росіяни дуже колективні, сьогодні все інакше. Кожен росіянин думає насамперед про себе, про свою сім'ю, і все, що він хоче від влади, аби йому дали спокій. Тому більшість російського суспільства дуже аполітична, дуже байдужа, намагається дистанціюватися від того, що відбувається. В суспільстві це проявляється так: "Якщо уряд хоче війни, гаразд, вони можуть мати війну, але це не повинно бути нашою проблемою". Це не дуже морально, але це те, що ми бачимо - пересічний росіянин не відчуває болю, завданого війною, йому цілком добре, він цілком задоволений тим, що має. І більшість населення не постраждало безпосередньо від війни, або принаймні вони не бачать цього логічного зв’язку між війною та погіршенням економіки”, - описує настрої в Росії Бондарєв.

Колишній дипломат визнає, що оточення Путіна не задоволене війною, санкціями та економічними труднощами, але російські еліти, і як і сам Путін, вірять у перемогу Росії в цій війні, вважає Бондарєв.

“Щодо оточення Путіна? Немає секрету, що вони не дуже задоволені самою війною. Гадаю, це їх усіх застало зненацька, коли Путін вирішив вдертися в Україну. Але все ж Путіну вдається переконувати всю свою еліту, що ця війна врешті-решт буде переможною, що Україна буде врешті-решт буде завойована чи підкорена, і що Захід, що є найважливішою частиною цього, що Захід муситиме визнати цю нову реальність. … що Путін і його нова “російська імперія” повинні мати власну виключну сферу впливу, куди жоден інший блок чи велика держава не мають права втручатися”, - аналізує він.

Бондарєв звертає увагу, що до сьогодні чимало людей з оточення Путіна можуть вільно пересуватись і продовжувати бізнес у Європі та США: “Його еліта, можливо, не дуже рада війні. Вони багато втратили. Вони під санкціями, більшість, але не всі. Сьогодні багато людей з бенефіціарів Путіна, бенефіціарів його режиму можуть вільно їздити до Європи, навіть до Сполучених Штатів, і мати там активи. Але він все одно каже їм, потерпіть. Ще кілька місяців, можливо, рік. Захід вже зазнає краху. Захід вже слабшає. Ми це бачимо. Побачимо, що буде після виборів у США”.

Бондарев згадує документ про гарантії безпеки, який обговорювали США та Росія у 2021 та 2022 роках. Зокрема, там йшлося, що країни НАТО не повинні втручатися у внутрішні справи Росії, тобто у справи країн під сферою впливу Росії. За словами Бондарєва, Путін вірить, що протести у Росії можуть статися лише, якщо це буде організовано західними силами, і “протест - це найбільший страх Путіна”.

Щоб змінити ситуацію, Захід має робити значно більше для України, ніж те, що він робить зараз, вважає російський дисидент. Загалом експерти зійшлися в думці, що нинішня допомога та риторика Заходу є достатньою, щоб Україна вистояла у війні, але недостатньою для перемоги.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG