Спеціальні потреби

Спецпризначенці, інженери і робоча сила. Навіщо КНДР посилає людей на війну в Україну


Архів. Військовий парад на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні, 15 квітня 2012 року. Фото АР
Архів. Військовий парад на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні, 15 квітня 2012 року. Фото АР

Військова співпраця між Північною Кореєю та Росією переходить на новий рівень – розвідка Південної Кореї підтвердила, що КНДР перекинула на територію Росії 1500 спецпризначенців для підтримки її у війні проти України. Українська розвідка вказує на кількість до 11 тисяч.

Окрім того, за даними українських посадовців, Північна Корея надсилає до Росії цивільний персонал для роботи на військових заводах. Деталі цієї співпраці, а також, яке вона має значення для війни в Україні Голос Америки проаналізував разом з експертами по КНДР.

Скільки і де військових з КНДР?

18-го жовтня Національна служба розвідки Південної Кореї оголосила, що 8-го жовтня Північна Корея почала перекидати війська спеціального призначення до Росії.

Перекидання військ відбувалось на російських транспортних кораблях. Це перший випадок, коли російський військово-морський флот увійшов у води Північної Кореї з 1990-го року.

Чотири десантні кораблі і три фрегати Тихоокеанського флоту Росії перевезли близько 1500 північнокорейських спецпризначенців із районів поблизу північнокорейських міст Чонджін, Хамхен і Мусудан до російського Владивостока з 8 по 13 жовтня. Незабаром буде запланована друга транспортна операція, повідомляє розвідка Сеула.

17-го жовтня на пресконференції у Брюсселі президент України Володимир Зеленський заявив, що Пхеньян має намір "підготувати 10 тисяч солдатів з різних родів військ". А голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов в інтерв'ю виданню The War Zone назвав цифру 11 тисяч військових, які вже тренуються в Росії.

Розвідка Південної Кореї звертає також увагу на те, що між Владивостоком і Пхеньяном часто курсують великі транспортні літаки, такі як Ан-124 ВПС Росії.

Приблизно 400 військовослужбовців Північної Кореї зібралися на плацу, військовий об'єкт в Уссурійську, Приморський край РФ, 16 жовтня 2024 року. Фото поширене Національною службою розвідки Південної Кореї
Приблизно 400 військовослужбовців Північної Кореї зібралися на плацу, військовий об'єкт в Уссурійську, Приморський край РФ, 16 жовтня 2024 року. Фото поширене Національною службою розвідки Південної Кореї

Північнокорейські солдати зараз дислокуються в російських військових частинах на Далекому Сході – у Владивостоці, Уссурійську, Хабаровську і Благовєщенську. Очікується, що вони будуть відправлені на лінію фронту, як тільки пройдуть підготовку.

Північнокорейським солдатам надали російську військову форму та зброю російського виробництва, а також видали підроблені посвідчення мешканців Якутії та Бурятії Сибіру, щоб приховати їхнє справжнє походження, вказують у Сеулі.

Яка мета присутності військ КНДР?

Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації РНБО з посиланням на українську розвідку вказує в коментарі Голосу Америки, що один підрозділ, 2600 військових з КНДР мають бути направлені до Курської області, де Україна створила плацдарм.

"Їх мають переодягати у військову форму Російської Федерації, вони мають бути без північнокорейських розпізнавальних знаків, як буряти, військові Російської Федерації, які направлені в Курську область, відбивати Суджу. В подальшому те, що відомо, що можуть бути також перекинуті у прикордоння Білгородської області...", – заявив Коваленко.

На думку Йонхо Кіма, заступника директора Інституту дослідження Кореї при Університеті Джорджа Вашингтона, північнокорейські спецпризначенці "дуже ефективні та сильні".

"Північна Корея десятиліттями готувалася до нової війни на Корейському півострові. Вони відправляли військовий персонал в Африку та на Близький Схід у минулому. Я не впевнений, чи вони й надалі це роблять. Це означає, що вони мають дуже ефективну систему їхнього навчання", – заявив Кім.

Лідер КНДР Кім Чен Ин спостерігає за військовим навчанням в Північній Кореї. Фото поширене Національною службою розвідки Південної Кореї
Лідер КНДР Кім Чен Ин спостерігає за військовим навчанням в Північній Кореї. Фото поширене Національною службою розвідки Південної Кореї

Окрім цього, на початку цього місяця українські медіа повідомляли про загибель шести північнокорейських військових внаслідок ракетного обстрілу на окупованій Росією території в Донецькій області.

Представник РНБО Андрій Коваленко тоді вказував на те, що йшлося про північнокорейських інженерів, які з вересня забезпечують обслуговування балістичних ракет KN-23, які мають низку дефектів.

"Вони не беруть участі у бойових діях жодним чином, це не штурмовики, це не піхота, жодним чином це не люди, які воюють безпосередньо, вони супроводжують вантажі, вони, вчать в тому числі російську армію застосовувати ті чи інші типи озброєнь", – заявив Коваленко.

На початку серпня Національна служба розвідки Південної Кореї виявила, що перший заступник міністра військової промисловості КНДР Кім Чон Сік відвідував кілька разів разом з десятками північнокорейських військових стартовий майданчик для ракет KN-23 поблизу російсько-українського фронту.

Окрім інженерів та спецпризначенців, Північна Корея також надсилає до Росії цивільний персонал для роботи на заводах військово-промислового комплексу, вказують українські посадовці

"Оскільки так чи інакше там є кадрові проблеми на підприємствах військово-промислового комплексу з людьми, які здатні виробляти озброєння саме у Росії. Відповідно, Росія йде за прикладом Радянського союзу, тому що Радянський союз у свій час завозив людей на окремі підприємства з КНДР", – каже Андрій Коваленко.

Світова реакція та наслідки для КНДР

Євроатлантична спільнота повинна усвідомити той факт, що КНДР "вдирається в Європу разом з Росією", "діяти потрібно без зволікань, написав на своїй сторінці в мережі X (колишня Twitter) міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

Утім, на міжнародному рівні окрім українських та південнокорейських чиновників ніхто не підтверджує присутність військових з КНДР в Україні чи їх тренування в Росії.

Заступник держсекретаря США Курт Кемпбел заявив у Сеулі, що Вашингтон і його союзники стривожені військовою підтримкою війни Росії в Україні з боку Північної Кореї, але не зміг підтвердити участь північнокорейських військових у війні.

Пентагон також наразі каже, що вивчає повідомлення про війська Північної Кореї на українському фронті.

"Ми не можемо підтвердити чи обґрунтувати ці повідомлення. Якщо це правда, це продемонструвало б посилення співпраці між Росією та Північною Кореєю. І я думаю, що це також продемонструвало б ситуацію, в якій опинилася Росія, жахливу ситуацію, в якій вона опинилася, з погляду її сил на полі бою", – заявив речник Пентагону Пет Райдер.

На думку експертів опитаних Голосом Америки, союзники України мають обмежений політичний і економічний вплив на Північну Корею, яка і без того вже багато років перебуває під жорсткими санкціями.

Певні важелі є у Пекіна, але Китай має свої інтереси.

"Китаю потрібна якась стратегічна буферна зона між Китаєм і Південною Кореєю і навіть Сполученими Штатами. ... Я думаю, що зараз вони не можуть повністю підтримати тісніші відносини Північної Кореї з Росією, але вони також не хочуть бачити, як Сполучені Штати зміцнюють всю стратегічну позицію в Північно-східній Азії", – пояснив Йонхо Кім.

Видання The War Zone вказує на те, що розміщення військ КНДР в Україні може змусити уряд Південної Кореї переглянути свою політику ненадання прямої військової підтримки Україні.

Південна Корея сьогодні є одним з найбільших експортерів зброї у світі і зокрема в країни НАТО. Втім, законодавство країни забороняє експорт зброї до країн, що перебувають у стані війни.

Дженні Таун, директорка корейської програми у Центрі Стімсона, в інтерв'ю Голосу Америки вказує на те, що політична ситуація в країні зараз не дуже сприяє реформам військового законодавства.

"Я дуже сумніваюся, що буде ухвалене таке рішення, тому що це не просто політична воля, це вимагатиме від Національної асамблеї ухвалення законодавства, яке скасує таке обмеження. А підтримки від обох партій немає в Національній асамблеї для рішень Юна (Юн Сок Йоль – президент Південної Кореї). Він зараз є в дуже вразливому становищі, він неймовірно непопулярний" – зауважує експертка.

Вона вважає, що військова підтримка України – важливе "питання для політичної еліти і еліт військово-промислового комплексу", але немає широкої підтримки серед корейців.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG