Спеціальні потреби

План Помпео щодо миру в Україні та умови угоди з Росією. Що він передбачає  


Колишній державний секретар США Майк Помпео під час промови на з'їзді Республіканської партії у штаті Вісконсин 18 липня 2024 року. Фото: Patrick T.Fallon/AFP
Колишній державний секретар США Майк Помпео під час промови на з'їзді Республіканської партії у штаті Вісконсин 18 липня 2024 року. Фото: Patrick T.Fallon/AFP

Як в Республіканській партії бачать завершення війни в Україні. Свій покроковий план презентували на сторінках газети WSJ колишній державний секретар США Майк Помпео та юрист компанії Torridow Low, директор консультаційної Групи BGR Девід Урбан. Раніше Голос Америки повідомляв про інші рекомендації республіканців щодо зовнішньої політики у разі перемоги Дональда Трампа на виборах президента у США в листопаді.

В авторській колонці “Мирний план Трампа для України” Помпео та Урбан критикують політику президента США Джо Байдена щодо України, назвавши її слабкою, і спростовують заяви критиків, що Трамп має намір натиснути на Україну, аби вона капітулювала.

“Тоді як пан Байден був залучений у війну через слабкість, пан Трамп зміг би відновити мир через силу”, - пишуть вони. У статті вони пропонують умови для потенційної угоди з Росією щодо припинення війни та план для США, який, на їхню думку, дозволить досягнути цієї угоди.

В умовах потенційної угоди з Росією, яка б передбачала “негайне припинення війни”, немає звільнення Криму, натомість пропонується “демілітаризація” півострова та невизнання Заходом російської окупації.

Основний “тягар підтримки” України, як передбачає Помпео, має взяти на себе Європа, а відновлювати Україну після війни автори пропонують коштом російських репарацій, а не за американські кошти.

Отож, умови перемовин з Росією, згідно з планом, передбачають:

  • Україна нарощує значні сили оборони, щоб Росія більше ніколи не нападала
  • Ніхто не визнає російської окупації та заявленої анексії будь-яких українських територій
  • Крим демілітаризовано
  • Україна відновлюється коштом репарацій із заморожених резервів Центробанку Росії, а не з доларів платників податків США
  • Україна якнайшвидше приєднається до НАТО, щоб усі європейські союзники взяли на себе тягар її захисту
  • Європейський Союз має швидко прийняти Україну та допомогти їй модернізувати та розвинути економіку

Помпео та Урбан пропонують зняти санкції з Росії, якщо Путін виконає ці умови, і коли Україна буде і в НАТО, і в ЄС.

Для НАТО представники Республіканської партії пропонують створити фонд на 100 мільярдів доларів “на озброєння України”, в якому частка США має бути обмежена до 20%.

Планку на 20% фінансування з боку США вони пропонують встановити на всі спільні бюджети альянсу.

Щоб умови угоди з росіянами стали можливими, Помпео та Урбан пропонують план зовнішньої політики США щодо Близького Сходу, Росії та України.

  1. Розкрити енергетичний потенціал Америки. Як пишуть автори статті, це б підняло економіку США та зменшило б російський бюджет, який фінансує “воєнні злочини”.
  2. Відновити зв'язки з Саудівською Аравією та Ізраїлем, разом співпрацювати проти Ірану. За словами Помпео, “це стабілізує Близький Схід, полегшить кризу в Газі та створить можливість для Саудівської Аравії приєднатися до США у витісненні Росії з глобальних енергетичних ринків”.
  3. Запровадити "реальні" санкції проти Росії. Автори називають нинішні західні санкції щодо Кремля “порожніми”.
  4. Посилити оборонну промисловість Америки, щоб показати противникам, зокрема Росії та Китаю, що вони не можуть конкурувати зі США. “Економіка Росії менша за економіку Техасу. Ми не можемо дозволити Китаю зрівнятися і перевершити США”, - пишуть Помпео та Урбан.
  5. Помпео та Урбан пишуть також про “необхідність відродити НАТО”, так вони називають зобов’язання для всіх країн альянсу виділяти принаймні 2% свого ВВП на оборону. Вони також пропонують підняти планку витрат до 3%.
  6. Створити для України програму “ленд-лізу” на 500 мільярдів доларів. “Замість того, щоб обтяжувати платників податків США додатковими рахунками, нехай Україна позичить стільки, скільки їй потрібно, щоб купити американську зброю, щоб перемогти Росію. Так ми допомагали Британії у Другій світовій війні до “Перл Гарбор”, - мовиться у плані Помпео. Таким чином, каже він, “ми можемо надіслати чіткий сигнал пану Путіну, що він ніколи не переможе”.
  7. Зняти всі обмеження на типи зброї, які Україна може отримувати та використовувати. За словами Помпео, “це відновить позицію сили”, за якої як він вважає, Путін “зіткнеться зі зростаючими витратами та не матиме жодних шансів на подальшу вигоду” від війни.

Ці кроки, мовиться у статті, “припинять війну, встановлять тривалий мир, гарантують, що Європа несе тягар його підтримки, і відновлять свободу та безпеку на континенті”.

Під час з’їзду Республіканської партії у липні цього року директор лобістської групи BGR Девід Урбан в коментарі журналістці Голосу Америки Тетяні Ворожко заявляв, що “допомога Україні - в інтересах США”.

“Це відповідальність таких людей як я, які підтримують Україну, доводити, що допомога Україні – в інтересах Америки. Це наш національний інтерес. Наші українські партнери, наші польські партнери, наші європейські партнери, які на кордоні з Росією – вони на передовій боротьби проти комунізму. І я думаю, що коли Адміністрація Трампа візьметься до виконання обов’язків, вони будуть більше очікувати від своїх європейських партнерів. Вони захочуть більше бачити від німців, французів, вони не збираються залишати Україну”.

Він також додав, що, на його думку, Путін боїться Дональда Трампа. “Путін побачив Трампа із кров’ю на обличчі та злякався. Він боїться президента Трампа”, - зазначив Урбан.

Колишній державний секретар США Майк Помпео, який нині входить до Ради директорів української компанії Київстар, під час з’їзду Республіканської партії заявив, що впродовж 4 років адміністрації Трампа “зло Володимира Путіна було приборкане”.

Раніше Дональд Трамп допускав вихід США із НАТО. Він також казав, що “заохотив” би Росію робити все, що їм заманеться, проти країн НАТО, які замало витрачають на оборону.

Крім того, Дональд Трамп пропонує припинити надавати гроші іноземним країнам, натомість надавати їм позики.

“Відтепер і на майбутнє, ви слухаєте, Сенате США, жодні гроші у формі іноземної допомоги не повинні надаватися жодній країні, якщо їх не надано у вигляді позики. Не просто подарунку”, — писав Трамп великими літерами у своїй соціальній мережі.

План Помпео та Урбана - не єдині рекомендації, які видають колишні посадовці адміністрації Трампа та члени виборчого штабу колишнього президента. У квітні 2023 року консервативний аналітичний фонд Heritage Foundation запропонував документ "Проєкт 2025", який окреслював партійний план для роботи Адміністрації президента США, якщо главою держави оберуть Дональда Трампа. Серед іншого, документ на 922 сторінки передбачав значне розширення повноважень президента та план звільнення 50 тисяч держслужбовців, щоб замінити їх прихильниками Трампа.

У липні цього року Дональд Трамп дистанціювався від цієї ідеї. "Я нічого не знаю про Проєкт 2025", - написав Трамп на своїй сторінці в соцмережі. - Я поняття не маю, хто за цим стоїть. Я не згоден з деякими речами, які вони говорять, і деякі речі, які вони говорять, абсолютно смішні та жахливі. Що б вони не робили, я бажаю їм удачі, але я не маю нічого спільного з ними".

Дивіться також:

Час-Time. Трамп — кандидат у президенти США. Як це вплине на Україну?
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG