Спеціальні потреби

Плохій: Майбутнє світу залежить від результату війни Росії проти України


Сергій Плохій, директор Українського науково-дослідного інституту Гарвардського університету.
Сергій Плохій, директор Українського науково-дослідного інституту Гарвардського університету.

Майбутнє не лише регіону, але і цілого світу залежатиме від результату Російсько-української війни, попереджає Сергій Плохій, професор історії України, директор Українського інституту Гарвардського університету.

Він наголосив, що якщо Росія виграє, то Молдова та Балтійські країни можуть бути наступними об’єктами російського імперського реваншу.

Що змушує нас думати, що українці, які сьогодні так героїчно опираються, можуть уникнути цього тренду, що українці не будуть у складі війська, яке буде маршувати до Балтійських країн, чи Польщі?

«З огляду на масштаб війни, наслідки від того, хто виграє, а хто програє війну будуть визначати розвиток регіону на декілька поколінь вперед», – вважає Плохій.

Він вважає, що Росія намагається захопити природний та людський ресурс підкорених територій і навів приклад з історії російських війн у Чечні, коли Москва, підкоривши чеченців, використовує їх тепер для війни проти України.

«Що змушує нас думати, що українці, які сьогодні так героїчно опираються, можуть уникнути цього тренду, що українці не будуть у складі війська, яке буде маршувати до Балтійських країн, чи Польщі? – запитує історик і додає, що майбутнє залежатиме від того, які рішення ухвалюються чи не ухвалюються сьогодні.

Плохій сказав, що переглянув свої погляди з того часу, як вийшла друком його книжка «Остання імперія».

Тоді, у 2014 році, ще до російського нападу на Україну, здавалося, що СРСР розвалився майже «безкровно», якщо не враховувати незначні периферійні конфлікти.

Але відсутність великої війни внаслідок розпаду СРСР не стала «чудом» і не означала, що російське керівництво, як вважали тоді оглядачі, навчилося з попередніх періодів, коли внаслідок Першої світової війни з великою кількістю жертв розвалювалися Австро-угорська, чи Османська імперії.

Натомість, як каже Плохій, війна просто була відкладена у часі, при цьому новітня Російська імперія не була жертвою війни, а сама породила найбільшу війну на європейському континенті за останні майже 80 років.

«Схоже, що ця імперія занепадає з найбільшим потенційним сплеском серед будь-яких інших імперій. До того ж вона сама створює війну, а не є жертвою глобальної війни, як у випадку імперій після Першої світової війни, а потім деколонізації після Другої світової війни. Вона створює війну самостійно», – наголосив Плохій під час обговорення з Джілл Догерті, професоркою Джорджтаунського університету і колишньою керівницею московського бюро телекомпанії CNN.

Перша із серії онлайн-обговорень на тему постколоніальної історії країн колишнього СРСР, що їх організовує Джорджтаунський університет, відбувалася у Вашингтоні 17-го жовтня.

Розсилка

Відео - найголовніше

Щорічний збір МВФ: чого чекати Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG