Спеціальні потреби

Україна розслідує розстріл 16 полонених військовими РФ. Документувати воєнні злочини допомагають кадри з супутників


"Це найбільший зареєстрований випадок розстрілу українських військовополонених на передовій і ще одне свідчення того, що вбивства та тортури військовополонених не є поодинокими інцидентами", — заявив генпрокурор України Андрій Костін у своєму твіті. Фото з архіву Голосу Америки.
"Це найбільший зареєстрований випадок розстрілу українських військовополонених на передовій і ще одне свідчення того, що вбивства та тортури військовополонених не є поодинокими інцидентами", — заявив генпрокурор України Андрій Костін у своєму твіті. Фото з архіву Голосу Америки.

Україна розпочала розслідування ймовірного розстрілу російськими військами 16 українських військовополонених, солдатів, які здалися у полон поблизу Покровська.

"Це найбільший зареєстрований випадок розстрілу українських військовополонених на передовій і ще одне свідчення того, що вбивства та тортури військовополонених не є поодинокими інцидентами", — заявив генпрокурор України Андрій Костін у мережі Х.

"Це навмисна політика російського військово-політичного керівництва", – написав Костін, опублікувавши фото з відео, зроблене з дрона, що з’явилося в телеграм-каналах, на якому, імовірно, видно, як російські військові розстрілюють 16 українських військових, які здалися у полон.

Костін додав, що правоохоронці знайдуть та притягнуть до відповідальності як виконавців цих злочинів — як солдатів, які їх здійснюють, так і тих, хто віддає злочинні накази та "формує російську доктрину насильства та залякування".

Прокуратура зазначає, що 1 жовтня в телеграм-каналах з'явилося відео, на якому зафіксовано розстріл, що, імовірно, стався в районі сіл Миколаївка та Сухий Яр Покровського району.

На чорно-білих кадрах відео, які поширюють у соціальних мережах, видно силуети людей, які виходять з-за дерев, їх шикують в шеренгу, а після цього, імовірно, розстрілюють.

Прокуратура повідомила, що українські військові потрапили в полон на території, яка є "під контролем ворога".

"Після того, як вони вишикувалися в шеренгу, окупанти умисно відкрили по них вогонь на ураження", – мовиться у повідомленні прокуратури.

Раніше була низка повідомлень про навмисні вбивства полонених російськими військовими.

Як повідомляв Голос Америки, 6 вересня американський телеканал CNN оприлюднив відео страти трьох українських військових, які здалися, після того, як їхню траншею було захоплено. Відео було зняте з українського дрона під час боїв наприкінці серпня також поблизу Покровська.

Інший випадок розстрілу українських полонених задокументовано 24 лютого 2024 року. Згідно з відео, опублікованому на одному з телеграм-каналів, між селами Іванівське та Хромове біля Бахмута росіяни розстріляли сімох полонених українців. На переконання прокуратури, це вбивство було навмисним, бо українським військовим спочатку наказали вийти з окопу, зібрали в одному місці, а потім один з російських солдатів випустив по них автоматну чергу.

Такі ж випадки задокументовані поблизу села Роботине на Запоріжжі та неподалік Авдіївки на Донеччині у лютому 2024 року.

Прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні неодноразово повідомляла у своїх звітах, що Росія систематично катує та страчує українських військовополонених.

Як повідомив Голос Америки, у середу у новому звіті управління Верховного комісара ООН з прав людини від 1 жовтня, мовиться, що російська влада піддає українських військовополонених широкомасштабним і систематичним катуванням та жорстокому поводженню на всіх етапах полону.

Російські злочини в Україні документує каліфорнійська компанія

Виявленням та документацію російських воєнних злочинів займаються не лише міждержавні установи, але і приватні компанії.

До ширшого виявлення та документування російських воєнних злочинів долучилася і каліфорнійська компанія, що володіє та оперує низкою супутників і яка на замовлення НАТО відстежує пересування російських військ та інші аспекти російської війни проти України.

На фотографіях Planet Labs задокументовано, наприклад, підрив Каховської ГЕС, масові поховання цивільних на окупованих територіях, знищення та пограбування українських культурних пам'яток.

В інтерв'ю часопису Forbes співзасновник компанії Planet Labs Віл Маршалл розповів, що його компанія співпрацює з правозахисною організацією Human Rights Watch, надаючи їй доступ до супутникових знімків, які, можливо, одного дня стануть доказами у судовому процесі проти президента Росії Путіна.

Маршалл також наголосив, що доступність інформації про те, що відбувається в Україні під час війни, є запорукою того, що про російську агресію не забудуть у світі і що підтримка України не припиниться.

"Європейська та американська підтримка України триває частково і через те, що всі можуть побачити, що відбувається, за допомогою супутникових знімків", – каже Маршалл.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Детальний аналіз дебатів між Венсом та Волзом. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:34 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG