Спеціальні потреби

Польща отримала дозвіл Німеччини передати Україні ще 5 винищувачів МіГ-29


Літак ВПС Польщі МіГ-29 запускає сигнальні ракети під час виступу на Radom Air Show, 24 серпня 2013 р. Фото: REUTERS/Kacper Pempel
Літак ВПС Польщі МіГ-29 запускає сигнальні ракети під час виступу на Radom Air Show, 24 серпня 2013 р. Фото: REUTERS/Kacper Pempel

Німеччина надала Польщі дозвіл Німеччини на передачу Україні п’яти винищувачів МіГ-29. Рішення було схвалено того ж дня, коли надійшов запит від офіційної Варшави.

Як інформує агенція Reuters, Міністерство оборони Польщі надіслало запит на дозвіл Німеччини для такого рішення, оскільки саме від німців поляки отримали 22 винищувачі МіГ-29 ще у 2004 році.

Сама Німеччина успадкувала 24 такі літаки внаслідок возз'єднання східної і західної частин країни у 1990 році. Один з них був знищений під час аварії, ще один наразі виставлений у музеї.

За даними Reuters, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що схвалення польського запиту Берліном у день його надходження свідчить про те, що на Німеччину можна покластися.

Раніше повідомлялося, що Польща надасть Україні 14 винищувачів МіГ-29. Про це говорив президент Польщі Анджей Дуда під час спільного звернення з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві 5 квітня.

"Чотири МіГ-29, які залишились у сховищі, передано українським Збройним силам у ці місяці. Зараз передаються ще чотири, то це буде загалом вісім... Ми готові ... передати ще шість, які готуються. Вважаємо, що їх можна передати дуже швидко", - заявив тоді Дуда.

23 березня свої радянські МіГи-29 для України передала також Словаччина, де загалом пообіцяли надати для ЗСУ 13 таких літаків.

Як повідомляв Голос Америки, міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявляв, що російські фахівці могли навмисно пошкодити винищувачі радянського виробництва МіГ-29, які Словаччина передала Україні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG