Спеціальні потреби

Сейм Польщі визнав депортацію українських дітей до Росії "замахом на українську ідентичність"


Ілюстративне фото: Польський Сейм. AP Photo/Czarek Sokolowski
Ілюстративне фото: Польський Сейм. AP Photo/Czarek Sokolowski

Польський парламент засудив викрадення Росією українських дітей, назвавши це "ганебним замахом на українську ідентичність".

Зміст резолюції, проєкт якого представила президія Сейму, зачитала віцемаршалок Моніка Веліховська: "Сейм Республіки Польща однозначно засуджує викрадення українських дітей з метою їх незаконного усиновлення та русифікації. Дії Російської Федерації та Республіки Білорусь, що співпрацює з нею, є ганебним замахом на українську ідентичність, вони порушують Конвенцію ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, а також Конвенцію ООН про права дитини, ініціатором якої була Польща".

Законодавці додають, що вважають своїм обов’язком захищати права, прописані в Конвенції, зокрема, право дитини знати своїх батьків і залишатися під їхньою опікою, а також право зберігати свою ідентичність, в тому числі громадянство, прізвище та родинні стосунки.

"Ми рішуче виступаємо проти порушення міжнародних норм шляхом системних дій російської влади, включно з президентськими указами, які спрощують усиновлення дітей, позбавлених батьківського піклування, і надання їм російського громадянства", – йдеться в тексті ухвали.

Як підкреслили в палаті, "про злочинний характер цих дій" свідчить видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна і уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

"Сейм Республіки Польща очікує від міжнародної спільноти виконання цього рішення та вжиття заходів для покарання винних у воєнних злочинах, скоєних проти українського народу", – додають депутати.

Вони також нагадали, що Польща від початку російської агресії проти України стоїть на боці жертв, у тому числі найбільш вразливих - дітей, зокрема, підтримуючи неповнолітніх біженців, а також беручи участь у роботі Міжнародної коаліції щодо повернення українських дітей.

Сейм закликав міжнародну спільноту долучитися до ініціатив, спрямованих на повернення українських дітей додому, а також "якнайшвидше припинити незаконні викрадення і зробити можливим повернення українських дітей на батьківщину".

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Попри численні свідчення та докази, Кремль заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики та водозабезпечення, а також примусово депортує українських дітей до РФ.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG