Спеціальні потреби

У США помер Любомир Романків, винахідник, меценат, пластун. Без його винаходу Apple могло б і не бути


У Сполучених Штатах 27 червня на 93-му році життя помер Любомир Романків – український винахідник, автор майже 70 патентів і двох десятків відкриттів, меценат, громадський діяч, лідер національної скаутської організації «Пласт».
У Сполучених Штатах 27 червня на 93-му році життя помер Любомир Романків – український винахідник, автор майже 70 патентів і двох десятків відкриттів, меценат, громадський діяч, лідер національної скаутської організації «Пласт».

У США після важкої і тривалої хвороби на 93-му році життя помер Любомир Романків – український винахідник, автор майже 70 патентів і двох десятків відкриттів, меценат, громадський діяч, лідер національної скаутської організації "Пласт".

Про це повідомив "Пласт" з посиланням на родину видатного українця.

Український винахідник народився 17 квітня 1931 року в Жовкві Львівської області. Під час Другої світової разом із родиною виїхав до США, де він став провідним науковцем компанії IBM, ім’я якого внесено до національної зали винахідників США.

Майже 40 років тому Романків розробив революційну технологію, чим започаткував еру персональних комп'ютерів.

Він винайшов тонкоплівні магнітні головки для запису інформації, що уможливило появу жорстких дисків та персональних комп'ютерів. ​Зокрема, технологію Романківа для збору свого першого комп'ютера використали в Apple.

Як розповідав про нього Голос Америки, без його винаходу компанії Apple могло б і не бути. Портрет Любомира Романківа розміщений у Залі національної слави США разом із портретом Стіва Джобса.

В інтерв'ю Голосу Америки Романків пояснював, що тоді ніхто не здогадувався, яким революційним буде його винахід.

"Apple була започаткована у той спосіб, що Стів Возняк купив у нас ці диски і у своєму гаражі збудував перший комп'ютер, персональний комп'ютер. Тоді цим зацікавився Джобс, який насправді технологію не дуже знав. Але він був добрим продавцем, і він тоді почав будувати Apple", - розповів Любомир Романків в інтерв’ю Голосу Америки.

В IBM Романків працював понад 50 років, написав понад 150 наукових статей, отримав тільки від IBM 25 нагород.

В Україні Любомира Романківа нагородили орденом князя Ярослава Мудрого, державною нагородою за видатні заслуги перед Україною в галузі зміцнення міжнародного авторитету України, в тому числі з розвитку науки.

Романків протягом всього свого життя був активним учасником української скаутської організації "Пласт", який долучився до зміцнення "Пласту", визнання його у світі як національної скаутської організації та популяризації в Україні.

"Саме Любомир вперше не лише теоретично поставив задачу розгортання Пласту по всій Україні, але організував системне фінансування цього проєкту у перші 5 років", – пише у мережі Facebook керівник "Пласту" в Україні Юрій Юзич.

Романків був ініціатором та учасником першого Всеукраїнського скаутського джемборі (глобальних зборів скаутів, – ред.), що відбувся на Закарпатті у 1996 році за участю делегацій багатьох скаутських організацій України та Європи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG