Спеціальні потреби

Посол США Йованович: Росія переступила межу


Посол США в Україні Марія Йованович засудила дії Росії, яка здійснила збройний напад на українські кораблі у Чорному морі неподалік Керченської протоки. Цю атаку дипломат назвала “небезпечною ескалацію” і “складовою частиною російських агресивних дій”. Про це дипломат заявила у виступі на на Конференції з морської безпеки у Києві. “Фактично, Москва визнала свої дії, і російські війська першими відкрито атакували українські війська, що також призвело до насильства, що простяглося від землі до моря”, - сказала Йованович.

Ця атака являє собою небезпечну ескалацію і є складовою частиною російських агресивних дій

"Росія перейшла межу. Скептики та російські чиновники більше не можуть заперечувати те, що нам давно відомо: мотузки, якими контролюють ляльки у цьому конфлікті, – чи то це “маленькі зелені чоловічки” або так звані сепаратисти, – можна відстежити безпосередньо до Москви. Ця атака являє собою небезпечну ескалацію і є складовою частиною російських агресивних дій.Фактично, Москва визнала свої дії, і російські війська першими відкрито атакували українські війська, що також призвело до насильства, що простяглося від землі до моря", - йдеться у заяві. Дії Російської Федерації посол США в Україні назвала "грубим порушенням міжнародних норм та принципів справедливості" та сказала, що Сполучені Штати розглядають "додаткові способи, якими могли б допомогти Україні для подальшого розвитку її морських можливостей".

Українські урядовці повідомляють про фактичну блокаду українських портів на узбережжі Азовського моря. За даними, які опублікував міністр інфраструктури Володимир Омелян, станом на вечір 28 листопада заблокованими в Керченській протоці залишалися 35 суден. За словами Омеляна, рух здійснюється лише в напрямку російських портів на Азові. За оцінкою українського уряду, загалом в протоці через дії РФ зібралося понад 400 суден.

Україна продовжує вживати юридичні кроки для захисту своїх інтересів в районі Керченської затоки. Напередодні Міністерство закордонних справ поінформувало арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною та Російською Федерацією щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в регіоні, які значно погіршили спір між сторонами.

МЗС України звернув увагу на практику дискримінаційного переслідування українських та іноземних суден, які планують пройти через Керченську протоку до Маріуполя, Бердянська та інших українських портів.

Американська торговельна палата в Україні звернулася до своїх членів із заявою щодо запровадження в 10 областях країни воєнного стану. Організація каже, що не бачить будь-яких перешкод для бізнесу, але ретельно слідкують за розвитком ситуації. Палата створила спеціальну моніторингову групу, яка перебуває в контакті із урядовцями для розуміння заходів, які будуть вживатися в рамках запровадження воєнного стану. Група також спостерігатиме за проходом комерційних суден через Керченську протоку і Азовське море до українських портів Маріуполь та Бердянськ. В Американській торговельній палаті не очікують відтермінування в здійсненні програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Тим часом Служба безпеки України встановила і оприлюднила імена російських військових, які безпосередньо брали участь в нападі на українських моряків.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG